Ειδήσεις
Τι κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ: Ποιες οι δημογραφικές και κοινωνικές μεταβολές στον Βόρειο τομέα
Όπως συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια, η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών έχει στόχο τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και τη δομή των νοικοκυριών και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Η απογραφή είναι μια από τις πιο σύνθετες και εκτενείς στατιστικές διαδικασίες, της οποίας τα αποτελέσματά χρησιμεύουν ως οδηγός για την ανάπτυξη κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
Για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη και εύχρηστη εικόνα του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας, με τη χρήση infographics.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) γνωστοποίησε την έκδοση των αναλυτικών αποτελεσμάτων της πρόσφατης Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, τα οποία διατίθενται σε τέσσερις τόμους, καλύπτοντας τις τέσσερις γεωγραφικές Ομάδες της Χώρας.
Παρακάτω θα περιηγηθείτε παρατηρώντας τα στοιχεία έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του πληθυσμού και των κατοικιών του βορείου τομέα. Επιπλέον, διευκολύνονται οι χρήστες των επίσημων στατιστικών να κάνουν εύκολες συγκρίσεις και με τα αποτελέσματα της προηγούμενης Απογραφής.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο σκοπός αυτής της δημοσίευσης είναι να προσφέρει στο ευρύ κοινό μια αρχική εικόνα των διαθέσιμων δεδομένων από την πρώτη ψηφιακή απογραφή πληθυσμού στην Ελλάδα, εμείς σας παρέχουμε τα στοιχεία από το βόρειο τομέα, ενθαρρύνοντας τους ενδιαφερόμενους να αναζητήσουν πιο αναλυτικά στοιχεία και στην ιστοσελίδα της τα οποία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα.
Αυτές οι πληροφορίες ενισχύουν την κατανόηση των δημογραφικών και κοινωνικών μεταβολών στον πληθυσμό του βορείου τομέα υποστηρίζοντας τη στρατηγική της ΕΛΣΤΑΤ για την προώθηση της στατιστικής εκπαίδευσης και την ευρύτερη πρόσβαση στα δεδομένα.
Στην περιφερειακή ενότητα του βορείου τομέα έχουμε 601.163 μόνιμους κατοίκους από τους οποίους οι 283.333 είναι άνδρες και οι 317.833 είναι γυναίκες και σημειώνονται 250.004 νοικοκυριά.
1. Στην Ιθαγένεια βλέπουμε το ελληνικό στοιχείο να ξεπερνά το 95%
2. Στον τόπο κατοικίας καταγράφεται το 55,6% σημαντικό ποσοστό που έχει αλλάξει περιφέρεια ή χώρα με το 44,4% να κάνει χρήση της περιφερειακής ενότητας μόνιμης διαμονής
3. Στο ολοκληρωμένο επίπεδο μόρφωσης οι άνδρες αγγίζουν το 47% (46,7%) σε τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου με το 35% να έχει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση ή ανώτερη δευτεροβάθμια και το 17,0% πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια και το 1,2% δεν ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια.
3,1 Οι γυναίκες αγγίζουν το 44% (43,4%) σε τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου, με το 38,4% να έχει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση ή ανώτερη δευτεροβάθμια και το 16,5% πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια, ενώ το 1,8% δεν ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια.
4. Στην κατάσταση ασχολίας ο βόρειος τομέας έχει 254.000 εργαζόμενους με 27.524 ανέργους και οι μαθητές ξεπερνούν τους 100000 δηλαδή το 17,5% περίπου, οι συνταξιούχοι να καταλαμβάνουν το 21,65%.
5. Στην οικονομική δραστηριότητα υπερτερεί ο τριτογενής τομέας όπου αγγίζει το 90% και συγκεκριμένα το 88,13% όπου έχει απορροφήσει εργαζομένους.
6. Οι κάτοικοι του βορείου τομέα έχουν έλθει σε γάμο κοινωνία οι 131.972 όπου το 65% έχει κάνει παιδιά και σημαντικό είναι στις μονογονεϊκές οικογένειες που είναι πάνω από 30000 και έχουν παρουσιάζει αύξηση 33% την τελευταία δεκαετία, το 15,3% περίπου είναι μόνος πατέρας με αύξηση κοντά στο 25% που άλλες εποχές φάνταζε αδιανόητο ενώ συμβιώνουν.
7. Στους οικογενειακούς πυρήνες, οι κάτοικοι του βορείου τομέα επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά, και το ποσοστό έχει αύξηση 434%, ή να κάνουν μέχρι ένα παιδί, με τους πολύτεκνους να αγγίζουν τις 8.000 οικογένειες.
8. Σημαντικός αριθμός είναι οι κατοικίες που παραμένουν κενές σε υψηλό αριθμό ήτοι 25795 με τις κατοικούμενες κα κυριαρχούν, αγγίζοντας τις 250000.
9. Προφανώς οι πολυκατοικίες έχουν εξέχουσα επιλογή όπου καταλαμβάνουν το 76,9%.
10. Οι περισσότερες κατασκευάστηκαν από το 1961 μέχρι το 2001
11. Σημαντικό είναι ότι βλέπουμε το 60% περίπου να απολαμβάνει έως 40τμ κατά άτομο στα κατοικούμενα ακίνητα με το 35%
12. Στο ποσοστό των ιδιοκατοικούμενων κατοικιών, που ανέρχεται στο 68,7%, το 98,6% έχει θέρμανση όπου από αυτό το ποσοστό το 89,8% έχει κεντρική θέρμανση με το 80,3% να χρησιμοποιεί και ψύξη οπότε με το 20% να προτιμά φυσικούς τρόπους δροσιάς το καλοκαίρι.
13. Ένα αυτοκίνητο προτιμά το 48,3% των πολιτών, καθώς το 27% έχει 2 αυτοκίνητα. Βεβαίως, υψηλό ποσοστό έχουν και αυτοί που προτιμούν άλλους τρόπους μετακίνησης, δηλαδή το 20%.
14. Αυτοί που έχουν ένα αυτοκίνητο έχουν εξασφαλίσει και θέση πάρκινγκ σύμφωνα με τα ευρήματα, και σημαντικό πρόβλημα παραμένει ο χώρος στάθμευσης, βλέποντας το 39,8% να ψάχνει πού θα παρκάρει.