Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το αφήγημα για “καθαρή” νίκη της Ν.Δ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Τελική επίθεση Μητσοτάκη

*Η στρατηγική έως την ευρωκάλπη

*Πώς θα επιτευχθεί η μέγιστη συσπείρωση

*Η αντιμετώπιση του πολιτικού life style

*Το δίλημμα “σταθερότητα ή περιπέτειες”

Ανεβάζει στροφές ο πρωθυπουργός στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, με στόχο να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της Ν.Δ. και να επιβεβαιώσει στην κάλπη την ηγεμονία της “γαλάζιας” παράταξης.

Στο Μαξίμου, γνωρίζουν ότι η πρωτιά έχει “κλειδώσει”, σημειώνουν όμως ότι αυτό που χρειάζεται, είναι μια διαφορά που θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει απρόσκοπτα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Το ενδιαφέρον την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου εστιάζεται στον περιορισμό της αποχής που θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για το τελικό ποσοστό της Ν.Δ. στην ευρωκάλπη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στο θετικό αφήγημα για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας στην Ευρώπη και την Ελλάδα, θέτοντας το δίλημμα “σταθερότητά ή περιπέτειες”

Η στρατηγική που έχει επιλέξει μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς έχει δύο πολύ καθαρές στοχεύσεις που είναι οι εξής:

-Να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους οι οποίοι κατευθύνονται σε κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ.

-Να ενισχύσει τη δυναμική του κόμματος σε πιο Κεντρώα κομμάτια της κοινωνίας, που έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι παρά τις αστοχίες, οι πολίτες ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την πορεία της χώρας προς το αύριο.

Εξηγούν μάλιστα, ότι στο διάστημα που απομένει έως τις κάλπες. θα αυξηθεί και η συσπείρωση και θα επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που έχει τεθεί δηλαδή ένα ποσοστό που θα ξεπερνάει το 33%.

Πολιτικό lifestyle

Εκτός από το θετικό αφήγημα, μόνον τυχαία δεν είναι η στρατηγική που έχει επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου να μην αφήνει αναπάντητη καμία από τις επιθέσεις που δέχεται από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Το πολιτικό life style που υιοθετεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού στους κυβερνητικούς κύκλους, κυρίως με αφορμή το διαδικτυακό challenge με πασίγνωστες Ελληνίδες τραγουδίστριες.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγει να μην στοχεύει εναντίον αυτής της lifestyle προσέγγισης, αλλά για το ότι αποτελεί το «περιτύλιγμα» της τοξικότητας που παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κέρκυρα, που έδειξε το πως θα πορευτεί έναντι του κ. Κασσελάκη:

  1. “Ξαναζούμε μια επανάληψη ενός προεκλογικού έργου και μιας πολιτικής ρητορικής η οποία έχει πληγώσει την χώρα”.
  2. “Σε ένα μπορεί αυτή την φορά πιο lifestyle περιτύλιγμα, με άλλες πρακτικές και συνήθειες επικοινωνίας -δεν θέλω να τις σχολιάσω, ο κάθε πολιτικός αρχηγός επικοινωνεί με τον δικό του τρόπο-, με δύο, όμως, χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την παλιά εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα είναι η τοξικότητα και το ψέμα. Αυτά δεν έχουν αλλάξει, έχουν παραμείνει ακριβώς τα ίδια”.

Συγκρίσιμο έργο

Ο πρωθυπουργός ο οποίος θα εντείνει τις περιοδείες του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, θα επιδιώξει να αναδείξει το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση από τη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της χώρας.

Στόχος του είναι οι πολίτες να είναι σε θέση να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης, με την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κερδίσει τη μάχη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Ρητορική χαμηλών τόνων

Στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι να αποφύγει την ακραία συγκρουσιακή ρητορική και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, καθώς αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες έχουν απορρίψει τέτοιες πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται στην επεξήγηση των προτάσεων και των λύσεων που προτείνει η Ν.Δ. για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως είναι αυτό της ακρίβειας.

Αναβίωση “λεφτόδεντρων”

Με δεδομένο πάντως ότι η πόλωση είναι δύσκολη να αποφευχθεί από τη στιγμή που η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, το κυβερνών κόμμα, χρησιμοποιεί σκληρή στάση στις προτάσεις που καταθέτει ο κ. Κασσελάκης.

Οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, με στόχο να γίνει σαφές στους πολίτες ότι οι υποσχέσεις των δεκάδων δισεκατομμυρίων σε παροχές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αναβίωση των “λεφτόδεντρων”.

Το ερώτημα που θέτει τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και τα “γαλάζια” στελέχη είναι που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι για να γίνουν πραγματικότητα.

Αψήφιστη ψήφος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την “αψήφιστη ψήφο” όπως την έχει χαρακτηρίσει, λόγω του ότι οι πολίτες δείχνουν μικρότερο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Σημειώνει μάλιστα ότι ο κίνδυνος είναι οι κάλπες να αντιμετωπιστούν επιπόλαια από τους πολίτες και να παρασυρθούν κάποιοι από δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας που θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα που θα στείλει τις τελευταίες ημέρες έχει σχέση με την επόμενη ημέρα όπου θα υπογραμμίζει ότι θα επιδιωχθούν “περισσότερες αλλαγές που θα λύσουν εκκρεμότητες δεκαετιών”

Βασική κατεύθυνση του πρωθυπουργού είναι να πείσει ότι και ξέρει και μπορεί να δώσει λύσεις στην υγεία, την παιδεία και τις καλύτερες απολαβές, προκειμένου να περιοριστεί η ψήφος διαμαρτυρίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ