Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το Ισραήλ συνεχίζει να ισοπεδώνει τη Γάζα, «θρίλερ» με την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας προχώρησε στην απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματέυσεις για τους ομήρους και οι βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι.

Πιο αναλυτικά, η Χαμάς απελευθέρωσε για ιατρικούς λόγους δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται στην Αίγυπτο, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες για απελευθέρωση άλλων 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα.

Όμως, οι συνομιλίες «κόλλησαν» καθώς η Χαμάς απαιτεί ως αντάλλαγμα καύσιμα για να χρησιμοποιήσει στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να είναι αρνητικό, καθώς εκτιμά πως τα καύσιμα θα διατεθούν από την Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς.

Οι δύο αιχμάλωτες είναι η Nurit Yitzhak και η Yocheved Livschitz, οι σύζυγοι των οποίων φέρεται πως είναι ακόμη αιχμάλωτοι, με εκπρόσωπο της Χαμάς να αναφέρει ότι «αποφασίσαμε να τις απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους».

Το αιγυπτιακό κανάλι AlQahera News έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την απελευθέρωση τους ενώ οι δύο γυναίκες βρίσκονταν σε ασθενοφόρα στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

 

Το Σάββατο, η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι ήθελε να τις απελευθερώσει τους ίδιους δύο ομήρους από την Παρασκευή, αλλά «το Ισραήλ αρνήθηκε να τους δεχτεί», με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει πως δεν θα απαντήσει στα «προπαγανδιστικά ψέματα της».

Η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων. Μάλιστα, και οι 50 όμηροι που τελικά παρέμειναν στη Γάζα, είναι από την Αμερική στην πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, περισσότεροι από 220 όμηροι -Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών- μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν καθημερινά τον παλαιστινιακό θύλακα και προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους ηγέτες των δυο εμπόλεμων πλευρών να κάνουν «θαρραλέες επιλογές».

Οι διαπραγματεύσεις, η κατάπαυση πυρός και η απελευθέρωση ομήρων

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσαν να γίνουν μόνο εάν η Χαμάς απελευθερώσει όλους τους ομήρους. «Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, μετά μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ερώτηση για το εάν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς παραδέχθηκε από την πλευρά του ότι γίνονται συζητήσεις σχετικά με την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στη Γάζα.

Ο Khaled Meshaal, διαπραγματευτής της Χαμάς, μιλώντας στο Sky News είπε ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα.

Όπως είπε, όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν, εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν η επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο σφοδρή.

Βομβαρδισμός του Ισραήλ σε καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ έπληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας, «στόχο της Χαμάς» στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το πλήγμα είχε στόχο χώρο προετοιμασίας της Χαμάς στον καταυλισμό.

 

 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Ασράφ αλ Κούντρα, ανέφερε πως υπάρχουν θύματα στο ισραηλινό πλήγμα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. 

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στο πλήγμα στον καταυλισμό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.


Νέες διαβεβαιώσεις για χερσαία επιχείρηση από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα – κι ενώ βρίσκεται σε περιοδεία κοντά στην ακτογραμμή της Γάζας στο ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό – ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνάς επανέλαβε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει «να παραμείνουν προετοιμασμένες για την επίθεση, γιατί θα έρθει».

«Προετοιμαζόμαστε διεξοδικά για το επόμενο στάδιο, θα είναι μια θανατηφόρα και συνδυασμένη επίθεση από αέρα, θάλασσα και ξηρά» ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας, απαντώντας εμμέσως στην πίεση που άσκησαν νωρίτερα οι IDF στην κυβέρνηση Νετανιάχου για τις συνεχείς αναβολές της χερσαίας επιδρομής στη Γάζα.

«Οι νέοι στρατιώτες με εξαιρετικούς διοικητές έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά και έχουν αποτρέψει πολλές από τις επιθέσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει στο Ισραήλ» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επαινώντας τους ναυτικούς.

«Κάντε τη δουλειά σας ετοιμαστείτε, θα αναπτυχθούμε», πρόσθεσε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Times of Israel.


17 ημέρες πολέμου: Περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι νεκροί

Για 17η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς – δύο εβδομάδες μετά την καταδρομική επίθεση που άφησε πίσω 1.300 Ισραηλινούς νεκρούς.

Στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους: Τουλάχιστον 436 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 182 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε πιο αναλυτικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης.

Ο Άσραφ αλ Κούντρα ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα όπως και οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ συνεχίζονται, με τις IDF να δηλώνουν έτοιμες για την επικείμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα και τις ΗΠΑ να κινητοποιούν περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή προκειμένου να να αποτρέψουν την περαιτέρω εμπλοκή Χεζμπολάχ και Ιράν.

Εν τω μεταξύ, μια τρίτη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο την Δευτέρα, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για τη διάδοση ασθενειών μεταξύ των 2 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων που παραμένουν αποκλεισμένοι στον θύλακα με ελάχιστο πόσιμο νέρο και σημαντικές ελλείψεις σε καύσιμα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.

Οι IDF δήλωσαν την Τρίτη ότι επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περισσότερους από 320 στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με την ένταση να παραμένει αμείωτη και στα βόρεια του Ισραήλ, καθώς οι IDF κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίαζε από τον Λίβανο.

Οι IDF επιβεβαίωσαν, παράλληλα, την ύπαρξη 222 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων και ξένοι υπήκοοι.

Την ίδια ώρα, οι New York Times ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβούλευσαν το Ισραήλ να αναστείλει την εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να μπορέσει να φτάσει περισσότερη βοήθεια στους Παλαιστίνιους.


«Έχουμε αποδείξεις ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς»

Το Ισραήλ, διά στόματος του υποστράτηγου Μάικλ Έντελσταϊν, τόνισε ότι έχει στοιχεία για «εμπλοκή» του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο, δεν μπορεί να προβεί «σε περισσότερες λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Spectator, ο υποστράτηγος του Ισραήλ, Μάικλ Έντελσταϊν, δήλωσε ότι «μπορείτε σίγουρα να αναλύσετε τα στοιχεία, έχουμε αποδείξεις για τη συμμετοχή του Ιράν» στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.


Το Ισραήλ «εξουδετέρωσε» δύο drones της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «εξουδετέρωσε» δύο μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που πετούσαν στο νότιο Ισραήλ, προερχόμενα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, επιβεβαίωσαν σχεδόν ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, ότι «εκτόξευσαν δύο δρόνους-καμικάζι» προς την κατεύθυνση δύο στρατιωτικών βάσεων του νότιου Ισραήλ.


UNRWA: Η κατάσταση στη Γάζα είναι «πραγματική ανθρώπινη καταστροφή»

Η UNRWA αναφέρει ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια «πραγματική ανθρώπινη καταστροφή».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ μοιράστηκε μηνύματα από Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίοι ανέφεραν ότι τους τελείωσε το νερό και δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 12 ημέρες.

Τα μηνύματα δείχνουν ότι κάποιοι χρησιμοποιούν μη πόσιμο νερό που βράζουν για να το πιουν, ενώ φοβούνται ότι το αέριο για το μαγείρεμα θα τελειώσει σύντομα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ