Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Το Μακεδονικό τα… λεφτόδεντρα και η προοπτική

Published

on

Αντεπίθεση Μητσοτάκη

 

*Τα διλήμματα για την επανασυσπείρωση

*Η αντιμετώπιση των δεξιών κομμάτων

*Η αναβίωση του “Μένουμε Ευρώπη”

*Η θετική ατζέντα στο εισόδημα των πολιτών

 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα κόμματα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και στο Μαξίμου φουλάρουν τις μηχανές, με στόχο η Ν.Δ. η Ν.Δ. να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Το μεγάλο στοίχημα είναι ένα ποσοστό που έχει ως αφετηρία το 33%, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρήσει την ηγεμονία του έως το 2027 όταν ολοκληρώνεται η δεύτερη τετραετία του.

Ο πρωθυπουργός οργώνει τη χώρα με συνεχείς περιοδείες, προκειμένου να βάλει φρένο στην πίεση που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αναδείξει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι μια νέα πλατιά συμμαχία που θα εκτείνεται από τη δεξιά έως τις παρυφές της Κεντροαριστεράς, που θα επιβεβαιώνει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.

Το στοίχημα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο, καθώς έχουν ανοίξει μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως το Μακεδονικό, οι σχέσεις με την Αλβανία, αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ανεβάσει στροφές, στέλνει μήνυμα κατά της αποχής και θέτει τα διλήμματα της 9ης Ιουνίου, αναδεικνύοντας τους λόγους για τους οποίους η Ν.Δ. πρέπει να είναι ισχυρή στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Εμπόριο πατριωτισμού και πίστης

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η ενίσχυση της Ν.Δ. περνάει από τη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή που δέχεται ισχυρές πιέσεις κυρίως από τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα από αυτή.

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Κοζάνη, η Φλώρινα και η Καστοριά, σχετίζονται με τις απώλειες που έχει η Ν.Δ.

Η συσπείρωση επιχειρείται μέσω της τόνωσης του “δεξιού” φρονήματος, με ατζέντα που σχετίζεται με το Μακεδονικό, την προστασία των συνόρων και κρίσιμα έργα υποδομής, όπως είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία κάλεσε να αντιληφθεί ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος περνάει μέσα από την Ελλάδα.

Από τα πυρά του πρωθυπουργού για το Μακεδονικό, δεν γλίτωσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόνισε ότι “αυτοί που μας φόρτωσαν τη συμφωνία μας ζητούν τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια. Τώρα που τα Σκόπια την παραβαίνουν”.

Ο πρωθυπουργός απευθύνεται και σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο ψηφοφόρων που κινούνται προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη και κατηγορεί τους αρχηγούς των δύο κομμάτων για εμπόριο πατριωτισμού και πίστης.

Δεν διστάζει μάλιστα να μιλάει για πολιτική “εξαπάτηση” καλώντας μάλιστα τους ψηφοφόρους να αναλογιστούν εάν καλύφθηκαν οι προσδοκίες τους ή εάν πρόκειται για κόμματα – “πυροτεχνήματα”.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού, που τονίζει ότι “ο κορμός της παράταξης γνωρίζει πως δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί”, αποτυπώνεται σε δύο φράσεις -κλειδιά, που χρησιμοποίησε σε συνέντευξή του στη Μακεδονία και είναι οι εξής:

-“Οι “πατριώτες του καναπέ” συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης.”

-“Αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης, μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης”.

 

Σταθερότητα ή αστάθεια

Ο πρωθυπουργός στο δρόμο προς τις κάλπες θα εντείνει ακόμη περισσότερο τα διλήμματα περί “σταθερότητας ή αστάθειας”, της “προόδου ή της στασιμότητας” για να ενισχύσει το ποσοστό της Ν.Δ.

Με αυτό ως δεδομένο η επίθεση που κάνει δεν αφορά μόνο τα κόμματα τα οποία κινούνται δεξιά της Ν.Δ. αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ταυτίζει με τον λαϊκισμό, την πόλωση και την χρεοκοπία.

“Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα. Δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε περιβάλλον δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης με κυβέρνηση της Ν..Δ. και με πρωθυπουργό εμένα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, επιχειρεί μια αναβίωση του κινήματος “Μένουμε Ευρώπη”, το οποίο οδήγησε σε πολιτική και κοινωνική απομόνωση τον ΣΥΡΙΖΑ που υπέστη πολλαπλές εκλογικές ήττες.

 

Επανασυσπείρωση

Με τη στρατηγική της επανασυσπείρωσης που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, επιχειρεί σε μεγάλο βαθμό να απευθυνθεί και σε Κεντρώους αλλά και σε πιο συντηρητικό κοινό που απομακρύνθηκε για διάφορους λόγους από τη Ν.Δ.

Πρόκειται για ψηφοφόρους που αντιμετωπίζουν αρνητικά τις κυβερνητικές επιλογές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη της ακρίβειας και την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να απευθυνθεί σ’ αυτή τη “δεξαμενή” με θετική ατζέντα, όπως οι αλλαγές που γίνονται στην υγεία και την παιδεία, την ενίσχυση του εισοδήματος και την στήριξη των πλέον ευάλωτων.

Στην ουσία, θέλει να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής, καθιστώντας σαφές ότι μόνον ο ίδιος και η Ν.Δ. είναι αυτοί που μπορούν να εγγυηθούν την ευημερία των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε ως στόχο το 2027, ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950, σημειώνοντας ότι οι “οι μόνιμες αυξήσεις δίνουν απάντηση σε αυτήν την επίθεση της παγκόσμιας ακρίβειας”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ