Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν κατέκτησε την πρώτη θέση στη Γαλλία, ακολουθούμενο από τον Μακρόν και τη Λεπέν, χωρίς ωστόσο αυτοδυναμία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν κατέκτησε την πρώτη θέση στη Γαλλία, ακολουθούμενο από τον Μακρόν και τη Λεπέν, χωρίς ωστόσο αυτοδυναμία.

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Γαλλία υπήρξε ανατροπή, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν να καταλαμβάνει την πρώτη θέση χωρίς αυτοδυναμία, ενώ ο Μακρόν βρίσκεται στη δεύτερη θέση και η Λεπέν στην τρίτη. Σύμφωνα με προβλέψεις, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναμένεται να κερδίσει από 188 έως 199 έδρες, το Ensemble του Μακρόν από 135 έως 169 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση από 135 έως 143 έδρες. Μετά την ανακοίνωση αυτών των αποτελεσμάτων, ο Μελανσόν ζήτησε να κυβερνήσει, επικαλούμενος την ήττα του Μακρόν.

Τα πρώτα επίσημα exit poll στη Γαλλία δείχνουν ανατροπή, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν να βρίσκεται στην πρώτη θέση, το Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη και την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στην τρίτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ipsos, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναμένεται να κερδίσει από 188 έως 199 έδρες, ενώ το Ensemble από 135 έως 169 και η Εθνική Συσπείρωση από 135 έως 143. Ο αρχηγός του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχει ήδη ζητήσει να κυβερνήσει και εστιάζει στην αρνητική σημασία του αποτελέσματος για το κόμμα του του Γάλλου προέδρου.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού Εμανουέλ Μακρόν, καθώς το κόμμα του εμφανίζεται πρώτο σύμφωνα με τα exit poll. Υποστηρίζει ότι ο Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του και να αφήσει τη θέση του στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Ο Μελανσόν επισημαίνει την κινητοποίηση των πολιτών και την απόρριψη της Εθνικής Συσπείρωσης, υπογραμμίζοντας ότι η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι θέτει το αξίωμά του στη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν. Εξέφρασε την τιμή του που υπηρέτησε στο αξίωμά του και εξήγησε ότι δεν ήθελε να υπομείνει τη διάλυση που ακολούθησε τις εκλογές. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που προειδοποίησε και στη συνέχεια ανέφερε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη ημέρα. Τέλος, επεσήμανε την αρχή μιας νέας εποχής για το έθνος του και την τεράστια ευθύνη που έχουν όλοι να ενώσουν και να δράσουν για το καλό του γαλλικού λαού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ