Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει – 50 χρόνια από την ίδρυσή του

Δημοσιεύθηκε

στις

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανακοίνωση της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Η ίδρυση του “κινήματος” έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 16 Αυγούστου 1974 επέστρεφε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο άνθρωπος που έμελλε να κάνει το κόμμα κυρίαρχο.

Ύστερα από διαβουλεύσεις με παλαιούς του συνεργάτες, (κυρίως μέλη του ΠΑΚ), προχώρησε στις 3 Σεπτεμβρίου στην ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), στο οποίο προσχώρησε και η Δημοκρατική Άμυνα, κεντροαριστερή αντιστασιακή οργάνωση της δικτατορικής περιόδου.

Αναλυτικότερα, στην παρουσίαση είχαν παραστεί αρκετά στελέχη του ΠΑΚ που ζούσαν μέχρι την πτώση της δικτατορίας στο εξωτερικό, όπως και άλλα πρόσωπα από τον χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς με συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο Σάκης Καράγιωργας, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και ο Κώστας Σημίτης. Αρκετοί από τους παρόντες και τις παρούσες εντάχθηκαν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και, αργότερα, εκλέχτηκαν βουλευτές του κόμματος ή άσκησαν υπουργικές θητείες στις μετέπειτα κυβερνήσεις του κόμματος.

Για το πώς βαφτίστηκε “ΠΑΣΟΚ”, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και μαρτυρίες. Δεδομένο είναι πως εντελώς συνειδητά ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεξε τον προσδιορισμό “κίνημα” και όχι “κόμμα”. Η αρχική ονομασία ήταν ΠΣΚ, “Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα”. Μάλιστα, από κεκτημένη ταχύτητα, αρχικά η πρώτη δήλωση του λογότυπου στον Άρειο Πάγο ήταν ως ΠΣΚ, κάτι που διορθώθηκε δύο 24ωρα αργότερα. Τις πρώτες μέρες το νέο κόμμα εμφανίζεται στις εφημερίδες ως ΠΣΚ. Ο τότε πολιτικός συντάκτης στο ΒΗΜΑ, Στ. Ψυχάρης, είχε διεκδικήσει ότι καθιέρωσε το πιο εύηχο “ΠΑΣΟΚ” όπως θυμόταν ο Νίκος Χασαπόπουλος.

Επιλογή του Ανδρέα ήταν ο πράσινος ήλιος, ως σύμβολο της ανατολής του “νέου”, και του πράσινου χρώματος ως συμβόλου της ελπίδας. Η ημερομηνία της 3ης Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε για να συμπίπτει με την ιστορική ημερομηνία του 1843 όταν ο βασιλιάς Οθων αναγκάστηκε να παραχωρήσει Σύνταγμα και να γίνει η μετάβαση από την απόλυτη στη συνταγματική μοναρχία.

Σύμφωνα με την ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, σκοπός της δράσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να επιφέρει στη χώρα: “εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατική διαδικασία”.

Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ του σήμερα απέχει “έτη φωτός” από το κίνημα του 1974 και την μετεξέλιξή του, κάτι που αποτυπώνεται και στις απόψεις των πολιτών και οφείλει να προβληματίσει εκείνους που θα διεκδικήσουν εκ νέου, την ηγεσία του.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ