Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει: Το σχέδιο Ανδρουλάκη για “επαναπατρισμό” των Κεντροαριστερών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευκαιρία για επαναπροσέγγιση με τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, δίνει στον Νίκο Ανδρουλάκη, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν τις εξελίξεις που δρομολογούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να κρύβουν ότι θα αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, όταν έρθει η ώρα.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα κερδίσει την εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική “τράπουλα” θα ανακατευτεί εκ νέου και θα διαμορφωθεί νέο τοπίο στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σημείο αναφοράς για ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και τον στήριζαν συστηματικά από το 2015.

Ουδείς επίσης αμφισβητεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ το οποίο έπαψαν να ψηφίζουν λόγω των μνημονίων και της επιλογής για συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά, καθώς η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε φάση κανονικότητας, ενώ εκλείπει και η ηγετική φυσιογνωμία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έφερε πιο κοντά τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι στενοί του συνεργάτες έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο να φέρει κοντά στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους οι οποίοι είναι “άστεγοι” πολιτικά.

Η υλοποίηση του σχεδίου δεν είναι εύκολη, με δεδομένο ότι οι “γέφυρες” κόπηκαν πριν από πολλά χρόνια λόγω πολιτικών που εφαρμόστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει απόσταση από το ΠΑΣΟΚ.

 

Οι αυτοδιοκητικές εκλογές

Μια πρώτη γεύση των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δοθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου με στήριξη σε πρόσωπα τα οποία έχουν κεντροαριστερό προσανατολισμό.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτος στην αυτοδιοίκηση και ουδείς γνωρίζει την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται το φθινόπωρο, στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι υπάρχει πεδίο επαναπροσέγγισης με κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

Έμφαση θα δοθεί στις περιφέρειες που εκτός απροόπτου, το ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει δικούς του υποψηφίους για να καταγραφεί η νέα δυναμική του, που θα το καθιστά στην ουσία δεύτερο κόμμα μετά τη Ν.Δ.

 

Ευρωεκλογές

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, καθώς το ΠΑΣΟΚ υπερτερούσε του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στα πολύ δύσκολα χρόνια του, τότε τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά στις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2024.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης επιδιώκει οι αυτοδιοικητικές εκλογές να δώσουν την αναγκαία ώθηση στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι ευρωεκλογές να σηματοδοτήσουν την επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης.

 

“Πληρώσαμε τις επιλογές μας”

Στη Χ. Τρικούπη γνωρίζουν ότι απαιτείται σκληρή δουλειά και να αποδειχτεί στην πράξη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει και το κυριότερο ότι έχει αποφασίσει να γυρίσει στις ιδεολογικές του ρίζες.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη και βουλευτές θα υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε στα χρόνια των μνημονίων να πάρει δύσκολες αποφάσεις για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

“Πληρώσαμε τις επιλογές που κάναμε και ήταν αναγκαίες”, λένε με νόημα από την Χ. Τρικούπη, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσουν σαφές, ότι είναι πλέον ξεκάθαρες οι διαχωριστικές με τη Ν.Δ.

Όπως εξηγούν μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανάδειξε όλα τα λάθη που έγιναν την πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης του.

 

Αξιόπιστη αντιπολίτευση

Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι η επαναπροσέγγιση αυτής της κατηγορίας των ψηφοφόρων απαιτεί σκληρή και συστηματική προσπάθεια, καθώς θεωρούνται ιδιαιτέρως απαιτητική.

“Πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ν.Δ. έχει απέναντί της μια αξιόπιστη αντιπολίτευση που δεν λαϊκίζει και καταθέτει προτάσεις που δείχνουν σχέδιο διακυβέρνησης”, έλεγε με νόημα στον “Χτύπο” στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

 

Κόμμα εξουσίας

Στελέχη της Χ. Τρικούπη δεν κρύβουν ότι περίμεναν ένα καλύτερο ποσοστό στις εκλογές της 25ης Ιουνίου λόγω της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου.

Το γεγονός όμως ότι αύξησαν έστω και λίγο το ποσοστό, το ερμηνεύουν και ως ένα πρώτο βήμα για την επαναπροσέγγιση με προοδευτικούς πολίτες που θα τους δώσει την ευκαιρία να στοχεύσουν για ακόμη πιο ψηλά.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι είναι κόμμα εξουσίας και ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί στα ίσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπ’ αυτή την έννοια στελέχη και βουλευτές ετοιμάζονται για έναν σκληρό αγώνα που θα δίνεται μέρα με τη μέρα στη Βουλή, τα τηλεοπτικά πάνελ και την κοινωνία για να αποδείξουν ότι και ξέρουν και μπορούν.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έχει τεθεί εκτός μάχης, το ΠΑΣΟΚ γίνεται το μόνο κόμμα που μπορεί να εξελιχθεί σε ανάχωμα για τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη.

Όπως εξηγούν η πολιτική “τράπουλα” ξαναμοιράζεται, καθώς η απουσία του κ. Τσίπρα μπορεί να ερμηνευτεί και ως απουσία της συγκολλητικής ουσίας του βασικού κορμού των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Έως τώρα, ο κ. Τσίπρας ακόμη και με το καθεστώς του παρατηρητή έπαιρνε μέρος στις συνεδριάσεις των ευρωσοσιαλιστών και μπορούσε να εμφανίζεται ως ηγέτης του προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ετοιμάζει παρεμβάσεις στις κρίσιμες συνεδριάσεις ευρωπαϊκών φόρουμ που θα αναδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται ο βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ