Κεντρικό Θέμα
Το προφίλ των υποψήφιων ευρωβουλευτών – Ποιοι ζητούν την ψήφο μας την Κυριακή

Ανδρες, πενηντάρηδες, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, γιατροί και δημοσιογράφοι, είναι τα επικρατέστερα προφίλ των υποψηφίων που συνθέτουν τα ευρωψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων, σύμφωνα με το νέο κείμενο πολιτικής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης και στο σύνολο των υποψηφίων, τo 58% είναι άνδρες, το 42% γυναίκες. Η μέση ηλικία είναι τα 53 έτη για τους άνδρες υποψηφίους και τα 50 έτη για τις γυναίκες. Το 36% έχει τελειώσει Πανεπιστήμιο (χωρίς μεταπτυχιακό), το 22% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 19% διδακτορικό. Τα επικρατέστερα επαγγέλματα μεταξύ των υποψηφίων είναι αυτά του δικηγόρου και του πανεπιστημιακού (8,4%), ενώ ακολουθούν εκείνα του γιατρού (7,8%), του δημοσιογράφου (7,5%) και του καλλιτέχνη (6,5%). Τέλος, το 18% των υποψήφιων έχει επανεκλεγεί σε προηγούμενες εκλογές (δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές), ενώ το 13% έχει διορισθεί σε κάποια πολιτική θέση.
Ανά κόμμα: το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών υποψηφίων έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά (50%), ενώ το μικρότερο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, και Νίκη (38%). Τη μεγαλύτερη μέση ηλικία έχουν οι υποψήφιοι της Νέας Αριστεράς (55,1 έτη) και της ΝΔ (54,4 έτη), ενώ τη μικρότερη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (48 έτη). Το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με διδακτορικό έχει η Νέα Αριστερά (38%), το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με πτυχίο και μεταπτυχιακό έχει το ΠΑΣΟΚ (38%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων μόνο με πτυχίο έχει το ΚΚΕ (62%).
Τα επαγγέλματα που εκπροσωπούνται περισσότερο ανά κόμμα, και με τη σειρά που παρατίθενται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΕΦΙΜ, είναι: Στη ΝΔ, δημοσιογράφος, δικηγόρος, γιατρός. Στο ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος, γιατρός, δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός, αθλητής/τρια, καλλιτέχνης. Στο ΠΑΣΟΚ, πανεπιστημιακός, δικηγόρος, γιατρός, εκπαιδευτικός, ερευνητής/τρια. Στο ΚΚΕ, δικηγόρος, δημοσιογράφος, γιατρός. Στην Ελληνική Λύση, έμπορος, ιδιωτικός υπάλληλος, αγρότης/κτηνοτρόφος, γιατρός. Στη Νέα Αριστερά, πανεπιστημιακός, δημοσιογράφος, ελεύθερος επαγγελματίας. Στη Νίκη, γιατρός, δικηγόρος, αξιωματικός ενόπλων δυνάμεων, πανεπιστημιακός, εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης. Στην Πλεύση Ελευθερίας, καλλιτέχνης, αθλητής/τρια, νομικός, στέλεχος ΜΚΟ.
[banner id=”260948″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις3 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ