Κεντρικό Θέμα
ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: 5 εφιάλτες στο δρόμο προς την ευρωκάλπη
Στην κόψη του ξυραφιού συνεχίζει να ακροβατεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλους εφιάλτες στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς δεν έχουν ακόμη φανεί σημάδια της δημοσκοπικής ανάκαμψης, με αποτέλεσμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν φόβους για βαριά ήττα.
Δημοσκοπήσεις από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ ναι μεν δείχνουν ότι η ψαλίδα με τη Ν.Δ. κλείνει, όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι εντάσσονται σε ένα παιχνίδι επικοινωνιακής στρατηγικής.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι εάν δεν υπήρχε αντίβαρο στις μετρήσεις των παραδοσιακών εταιριών δημοσκοπήσεων, θα ήταν μη ανατρέψιμος, ο αέρας νίκης για τη Ν.Δ.
Ανεξάρτητα από τις αλήθειες ή τα ψέματα των δημοσκοπήσεων, το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει άμεσες απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα, που θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις.
- Μέτρα αντιγραφή της Ν.Δ.:
Κοινό μυστικό είναι ότι στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να προωθήσουν μια «θετική ατζέντα», προκειμένου να στείλουν το μήνυμα ότι η χώρα βγήκε από την επιτροπεία και μπήκε στην ανάπτυξη. Το πρόβλημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώνεται να αντιγράψει μέτρα της Ν.Δ. που έχουν «περάσει» θετικά στην κοινή γνώμη και με τον τρόπο αυτό αντιγράφει το οικονομικό της πρόγραμμα. Δε δείχνει πάντως να το βάζει κάτω και μετά το νέο νόμο Κατσέλη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ρίχνει στη μάχη όλα του τα δυνατά όπλα, όπως οι 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, μέτρα όπως οι μειώσεις στον ΦΠΑ και τον εισαγωγικό συντελεστή φορολογίας και η επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, επιβεβαιώνουν ότι το υπερπλεόνασμα βασίστηκε στην υπερφορολόγηση και την εξόντωση της μεσαίας τάξης.
- Προβάδισμα της Ν.Δ.:
Στην κοινωνία έχει περάσει το μήνυμα ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αυτοδυναμία. Το ζητούμενο για τον πρωθυπουργό είναι να ανατραπεί αυτό το κλίμα και να διαμορφωθεί η αίσθηση ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι. Οι δημοσκοπήσεις φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ δεν είναι εύκολο να αλλάξουν αυτή την τάση και είναι βέβαιο ότι το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, θα ρίξει το βάρος του σε υποθέσεις σκανδάλων με οσμή Ν.Δ.
Η σύγκρουση θα έχει και συνέχεια καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο, γνωστές υποθέσεις από το παρελθόν όπως η Novartis και τα τραπεζικά δάνεια της Ν.Δ.
- Κεντροαριστερά:
Στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από την Κεντροαριστερά. Οι δυσκολίες όμως είναι τεράστιες και δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι το εγχείρημα μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ. Η αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι οργισμένη και έχουν υψωθεί τεράστια τείχη, που δεν ευνοούν τα ανοίγματα. Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι ότι η Φώφη Γεννηματά έχει μαζί της, τους τρεις πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ -Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος- και δύσκολα θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι η ψήφος στο ΚΙΝ.ΑΛ. είναι χαμένη. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν το βάζουν κάτω και επενδύουν πολλά στην Προοδευτική Συμμαχία. Η απόφαση για συμπόρευση με προσωπικότητες του Κέντρου είναι το τελευταίο χαρτί του κ. Τσίπρα, αλλά ουδείς είναι σε θέση να πει εάν είναι ελκυστικά ή καμένα πρόσωπα για τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς.
- Μακεδονικό:
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Μακεδονικού είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι αποδοκιμασίες ακόμη και εάν είναι περιορισμένες, δεν μπορούν να κρύψουν την αποστασιοποίηση του κόσμου από τις κυβερνητικές επιλογές. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, παραβρέθηκε ελάχιστος κόσμος, γεγονός που καθιστά σαφές ότι το κλίμα είναι πολύ βαρύ από τη Λάρισα και πάνω. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν ότι θα αλλάξει το κλίμα εάν γίνουν αντιληπτά τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, ο δρόμος για κάτι τέτοιο είναι ακόμη μακρύς και αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός έβαλε φρένο στις εισηγήσεις που δεχόταν για κάλπες τον Μάιο, με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.
- Ψήφος αποδοκιμασίας:
Ανεξάρτητα από το εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν Μάιο ή Οκτώβριο, ο μεγάλος φόβος για την κυβέρνηση είναι να μην κυριαρχήσει η λογική της ψήφου αποδοκιμασίας. Κάτι ανάλογο άλλωστε έγινε και τον Ιανουάριο του 2015, όταν ήταν κυρίαρχη η απαίτηση να φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει σε εκλογικό βατερλό. Το κλίμα απαξίωσης γίνεται αντιληπτό στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ περνούν απαρατήρητοι, καθώς δεν έχουν δυναμική στις τοπικές κοινωνίες.