Connect with us

Ελλάδα

Υγειονομικοί: Τέλος προθεσμίας για τον εμβολιασμό τους – Τι ισχύει με τις αναστολές

Published

on

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς υπαλλήλους να λάβουν  την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς στις δημόσιες δομές.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορέας επιβάλλει το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης, από σήμερα ενεργοποιείται και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Υποχρεωτικότητα: Τι ορίζει ο νόμος 

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Όπως είχε προαναγγελθεί δηλαδή, οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν και θα επιλέξουν να μείνουν απροστάτευτοι εν μέσω του 4ου πανδημικού κύματος, θα τεθούν σε αναστολή τόσο για τη δική τους προστασία, όσο και για την ασφάλεια των ασθενών που έρχονται συνεχώς σε επαφή μαζί τους.

 

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί: Τελευταία ευκαιρία για τους υγειονομικούς – Παιδιά και έφηβοι το “κλειδί” για έξοδο από την πανδημία

 

Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές.

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμο, αλλά για ένα μέτρο που θα αίρεται κατά περίπτωση, με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος που βγει σε αναστολή αποφασίσει το επόμενο διάστημα να κάνει το εμβόλιο, 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό θα μπορέσει να επανέλθει στην εργασία του.

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Μεγάλο πρόβλημα τα κενά

Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει με τις αναστολές είναι τα κενά που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία εν μέσω του 4ου πανδημικού κύματος και της αυξανόμενης πίεσης στα νοσοκομεία.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε καταρτίσει ένα σχέδιο εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων, το οποίο θα κληθεί να εφαρμόσει ο νέος υπουργός Θάνος Πλεύρης και η νέα υφυπουργός Μίνα Γκάγκα, ένα πρόσωπο που πηγαίνει στο υπουργείο κατευθείαν από το ΕΣΥ.

Ο σχεδιασμός κάλυψης των κενών περιλαμβάνει, όπως προαναφέρθηκε, αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ με τη μετακίνηση του προσωπικού εντός της ίδιας ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, είτε με την σύναψη τρίμηνων συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς είτε με ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Να σημειωθεί ακόμη ότι από σήμερα διακόπτονται οι άδειες του εργαζομένων στο ΕΣΥ. Αναστ

 

 

[Πηγή: iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ