Κεντρικό Θέμα
Φιλί ζωής στην αγορά: 7 «ανάσες» για έξοδο από το τούνελ
- Η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι μικροχρηματοδοτήσεις
- Οι επιστροφές σε ιδιοκτήτες ακινήτων και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ
- Τι ισχύει για μειωμένα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα
- Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις
Ανάσες στην αγορά επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μετριαστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει η «εισβολή» του κορονοϊού στη χώρα.
Η οικονομική κρίση έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της και οι επιπτώσεις της πανδημίας αφήνουν βαθύ το αποτύπωμά τους στην ελληνική κοινωνία, την ώρα που επιχειρούσε να βγει από τον εφιάλτη των μνημονίων.
Η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και η κυβέρνηση προσπαθεί με έξυπνες λύσεις να δώσει πνοή σε μια οικονομία που ζει ακόμη με μειώσεις μισθών και αναστολές συμβάσεων.
Ο φόβος του εκτροχιασμού των εσόδων είναι και πάλι υπαρκτός και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ακόμη και για στάση πληρωμών εάν δεν δοθούν γενναία κίνητρα.
Ο τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα προκειμένου να εισρεύσεις στη χώρα «ζεστό» χρήμα, αλλά από μόνο του δεν αρκεί για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
Οικονομικοί παράγοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη για βοήθειες που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά θα διευκολύνουν τον κόσμο της εργασίας και του επιχειρείν να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση.
Μια γεύση αυτών των πρωτοβουλιών έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις ανακοινώσεις που έκανε από το βήμα της Βουλής για περισσότερες δόσεις στην καταβολή φόρων.
Οι κινήσεις αυτές κινούνται σε θετική κατεύθυνση και είναι βέβαιο ότι θα έχουν και συνέχεια με στόχο και να μην πληγούν τα δημόσια έσοδα και να κινηθεί χρήμα στην αγορά.
Προκαταβολή
«Κλειδί» για το οικονομικό επιτελείο είναι να μην κλείσουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ανακόψει το καλό κλίμα στην αγορά και θα οδηγήσει σε έκρηξη ανεργίας.
Για να περιοριστούν οι όποιοι κίνδυνοι, το μέτρο που έχει αποφασιστεί και το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία, είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου, που πληρώσουν οι επιχειρήσεις στο κράτος.
Η ρύθμιση που θα αφορά στην τρέχουσα χρήση θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου και θα προβλέπει σημαντική μείωση του φορολογικού βάρους σχεδόν για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος, θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις που υπέστησαν μείωση των ακαθάριστων εσόδων τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του κορονοϊο, καθώς:
- Η απόδειξη της μείωσης του τζίρου θα γίνει από τη σύγκριση των περυσινών με τις φετινές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
- Με βάση τον αριθμό και τα δεδομένα των επιχειρήσεων που θα αιτηθούν θα καθοριστεί και το ακριβές ποσοστό της μείωσης που θα γίνει στην προκαταβολή του φόρου.
Ποσοστό μείωσης
Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει να μην είναι ενιαίο το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου αλλά κλιμακωτό, με βάση το ύψος της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων.
Το ποσοστό μείωσης στην προκαταβολή φόρου αναμένεται να είναι από 50% έως 70%, κάτι που σημαίνει ότι δίνεται ένα σημαντικό κίνητρο στις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Μικροχρηματοδοτήσεις
Το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις βρίσκεται ήδη στη Βουλή και έχει στόχο να διευκολύνει όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και δεν μπορούν να δανειστούν και την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος ορίζεται ως αρμόδια αρχή εποπτείας και αδειοδότησης ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων και με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι:
- θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας,
- θα αυξηθεί ο παραγωγικός ιστός,
- θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα,
- θα περιοριστεί η παραοικονομία και θα προωθηθεί η υγιής επιχειρηματική κουλτούρα.
Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι, μεταξύ άλλων, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα άτομα που είτε θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, είτε ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού και υποχρεούνται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης.
Επίσης:
- Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση.
- Προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.
Επιστρεπτέα
Η πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχει ήδη ολοκληρωθεί και στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, λόγω του ότι 52.000 επιχειρήσεις έλαβαν ένα σημαντικό ποσό.
Στη δεύτερη φάση θα ενταχθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις με τον Χρ. Σταϊκούρα να εκφράζει την εκτίμηση ότι μέχρι τις 7 Ιουλίου θα είναι εφικτή και η χρηματοδότηση τους.
Στη β’ φάση θα εισέλθουν κυρίως μικρές επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο και χρειάζονται επειγόντως το δάνειο από το κράτος για να σταθούν όρθιες μετά το χτύπημα που δέχτηκαν από τον κορονοϊό.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τονίζει πως ο βηματισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι ο αντίστοιχος της ελληνικής πολιτείας.
«Θεωρούμε ότι το τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του έτους θα προσθέσει 15 δισ. στην πραγματική οικονομία», είχε πει πρόσφατα ο κ. Σταϊκουρας.
Ενοίκια
Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεώθηκαν να λάβουν μειωμένα ενοίκια της τάξης του 40% λόγω των τρομακτικών επιπτώσεων του covid-19 στην οικονομία.
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναρτήθηκε η απόφαση που περιγράφει το τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πάρουν επιστροφές φόρου 30% προκειμένου να επιβαρυνθούν λιγότερο.
Εάν λυθεί η μίσθωση, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να το δηλώσει έως το τέλος του επόμενου μήνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το μισθωτήριο θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.
Επίσης, έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση, κάτι που σημαίνει ότι:
- Σε περίπτωση, που μισθωτήριο – το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020 -, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του, και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις, και περιλαμβάνει στοιχεία, που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.
- Εάν το μισθωτήριο έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου. Διαφορετικά η μίσθωση θεωρείται ότι ισχύει.
Η απόφαση περιλαμβάνει και ειδικές ρυθμίσεις για τις μισθώσεις των οποίων οι ενοικιαστές επλήγησαν από τον κορονοϊό.
Ειδικότερα:
Μέχρι τις 22 Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων το ενοίκιο «κουρεύτηκε» κατά 40% πρέπει να υποβάλουν δήλωση Covid για τη μεταβολή του μισθώματος για τους μήνες, που ίσχυσε η μείωση, ώστε να επωφεληθούν από τις σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Για τις μειώσεις μισθωμάτων μετά τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων για την πανδημία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα, που αφορά η μείωση.
Σε περίπτωση, που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας”, αυτή πρέπει να προηγηθεί της “Δήλωσης Covid”.
Οι ενοικιαστές πρέπει μέχρι τις 26 Ιουνίου να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη “δήλωση Covid”.
Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη.
Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή.
Δηλώσεις μη αποδοχής, που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει διασταύρωση και να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.
ΕΝΦΙΑ
Εάν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κέρδιζαν ένα επιπλέον 8% μείωσης στο φόρο που καταβάλλουν για τον ΕΝΦΙΑ.
Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατό λόγω του covid-19, κάτι που σημαίνει ότι και το 2020 θα ισχύσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% που δόθηκε πέρυσι.
Επίσης, επεκτείνεται και για φέτος η μη προσμέτρηση της αντικειμενικής αξίας των εκτός σχεδίου εκτάσεων στην αξία βάση της οποίας υπολογίζεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.
Έκπτωση 25%
Επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο 2020 το ευνοϊκό μέτρο της έκπτωσης 25% σε δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που καταβάλλονται εμπρόθεσμα για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Την έκπτωση 25% που ρίχνει το ελάχιστο ασφάλιστρο των ελευθέρων επαγγελματιών από 220 ευρώ σε 165 ευρώ δικαιούνται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Σε αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθερους επαγγελματίες που θα καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Απριλίου έτους 2020 εντός της προθεσμίας, την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών.
Για να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση πρέπει να:
- έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης Ιανουαρίου 2020 έως και Μαρτίου 2020,
- τις εξοφλήσουν μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Απριλίου 2020 χωρίς την προβλεπόμενη μείωση κατά 25% και χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Τέλη κυκλοφορίας
Η διάταξη που αφορά στο μέτρο των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, επιστρέφει πιο ελκυστική προκειμένου να δώσει ανάσες σε ιδιοκτήτες ΙΧ. που δεν μπορούν να πληρώνουν όλο το 12μηνο.
Η διάταξη προβλέπει ότι ιδιοκτήτης οχήματος που προχωρά εντός του έτους σε άρση ακινησίας καταβάλλει τέλη που υπολογίζονται σε τόσα δωδεκατημόρια όσα και οι μήνες που απομένουν έως το τέλος του 2020.
Ας υποθέσουμε ότι ένας ιδιοκτήτης ΙΧ 1.800 κυβικών πρώτης κυκλοφορίας του 2002 καταβάλλει ετήσια τέλη ύψους 300 ευρώ.
Εάν κάνει άρση ακινησίας του οχήματος εντός του Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου καταβάλει τέλη κυκλοφορίας ίσα με τα 3/12 των ετήσιων τελών.
Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει το ποσό των 75 ευρώ, αλλά εάν κάνει άρση ακινησίας έως το τέλος του έτους θα χρεωθεί με τέλη κυκλοφορίας ίσα με τα 7/12 και θα καταβάλει συνολικά 175 ευρώ.