Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έξυπνες λύσεις για μικρό φόρο

Published

on

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρώτο ραντεβού με την εφορία, καθώς έως τις 29 του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η 1η δόση για το φόρο εισοδήματος.

Ο σοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση, καλό είναι να σπεύσουν προκειμένου να μην «τρέχουν» την τελευταία στιγμή για να προλάβουν την προθεσμία.
Ο τελικός λογαριασμός μπορεί να μην διαφοροποιείται, αλλά λόγω του κορονοϊού, μπορεί να αποπληρωθεί σε 8μηνιαίες δόσεις και όχι 3διμηνιαίες δόσεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στα εισοδήματα από μισθούς,  συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες εφαρμόζεται συντελεστής 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Από εκεί και μετά:

  • Ο συντελεστής είναι 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.
  • Ο συντελεστής είναι 37% για το τμήμα του εισοδήματος 30.001 έως 40.000 ευρώ.
  • Ο συντελεστής είναι 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ.

Ζητούμενο για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων, όσων δηλαδή έχουν εισοδήματα έως και 20.000 ευρώ, είναι να κερδίσουν την πολυπόθητη έκπτωση.
Για να επιτευχθεί ο στόχος, τα μυστικά είναι συγκεκριμένα και ο κάθε φορολογούμενος με τη βοήθεια του λογιστή του θα πρέπει να τα κάνει πράξη για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Για ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, ή από αγροτικές δραστηριότητες ισχύει η εξής έκπτωση φόρου:

  • 1900 ευρώ εάν δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα.
  • 1950 ευρώ εάν έχουν ένα παιδί.
  • 2000 ευρώ εάν έχουν δύο παιδιά.
  • 2100 ευρώ εάν έχουν 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Ηλεκτρονικές αγορές
Το «κλειδί» για την έκπτωση φόρου, που μπορεί να κερδίσει με άνεση κάθε φορολογούμενος σχετίζεται με τις ηλεκτρονικές αγορές που έχει κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να γλιτώσουν ένα ποσό που κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ και να απαλύνουν τον τελικό λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσουν στο κράτος.

Οι ηλεκτρονικές αγορές αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να είναι συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:

  • 10% του ετησίου εισοδήματός του πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.
  • για το επιπλέον εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό είναι 15%.
  • και τέλος ισχύει ποσοστό 20% εφόσον το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
  • Για το ποσό εισοδήματος που δεν έχετε καταφέρει να πραγματοποιήσετε τις αντίστοιχες δαπάνες φορολογείται με 22%.

Ενοίκια-εισφορά
Από εκεί και μετά το ύψος του τελικού λογαριασμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο και βασικό εάν ο φορολογούμενος εισπράττει ενοίκια.
Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσό του τελικού λογαριασμού «φουσκώσει», καθώς στην Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανήκουν στην κατηγορία των μεγάλων χαμένων.

Η κλίμακα φορολογίας ακινήτων έχει ως εξής:

  • 15% ενοίκια από 0,01 έως 12.000 ευρώ.
  • 35% ενοίκια από 12.001 έως 35.000 ευρώ.
  • 45% ενοίκια τα οποία ξεπερνούν τις 35.000 ευρώ.

Ο τελικός λογαριασμός επίσης αυξάνει για τους φορολογούμενους που το εισόδημα τους ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%.

Κοινή δήλωση
Όλα τα έγγαμα ζευγάρια που δεν έχουν γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ την πρόθεσή τους για υποβολή χωριστών δηλώσεων, είναι υποχρεωμένα να την υποβάλλουν από κοινού
Η προθεσμία έχει λήξει από τις 29 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι όσοι δεν πρόλαβαν δεν μπορούν να κάνουν κάτι τώρα και πρέπει να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Χωριστές δηλώσεις
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι ποιος από τους δύο συζύγους θα αναγράψει στην φορολογική δήλωση το ανήλικο εξαρτώμενο τέκνο που δεν έχει υποχρέωση υποβολής.
Σε μια τέτοια περίπτωση, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων.
Εάν η σύζυγος έχει χαμηλά εισοδήματα και τα τεκμήρια της προσδιορίζουν εισόδημα σε πολύ μεγάλο ύψος δεν μπορεί να καλύψει την επιπλέον διαφορά επικαλούμενη τα εισοδήματα του συζύγου.
Με αυτό ως δεδομένο, γίνεται αντιληπτό ότι αυτόματη κάλυψη τεκμηρίων του ενός συζύγου από τα εισοδήματα του άλλου γίνεται μόνο εφόσον υποβληθεί κοινή δήλωση.
Επί της ουσίας, σε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους, δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

Στην περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων από έγγαμους:

  • Το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε έναν, ενώ σε κοινή δήλωσης ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 5.000 ευρώ και για τους δύο (2.500 ευρώ για τον καθένα).
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού δαπανών βάσει αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.

Εάν δηλαδή ο ένας εκ των δύο δεν έχει πραγματοποιήσει δαπάνες που καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό επί του εισοδήματός του για την κατοχύρωση του αφορολογήτου, δεν μπορεί να γίνει μεταφορά στον άλλο.
Η μεταφορά του περισσεύματος των δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλο γίνεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της δήλωσης μόνο εφόσον αυτή υποβληθεί από κοινού από τους συζύγους.

Αφορολόγητο
Ζητούμενο επίσης είναι τι γίνεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να γίνει κοινή φορολογική δήλωση, αλλά ο ένας από τους δύο συζύγους δεν μπορεί να κατοχυρώσει το αφορολόγητο.
Εάν ένας εκ των δυο συζύγων έχει κατοχυρώσει το αφορολόγητο αλλά δεν δικαιούται έκπτωση, το ποσό των δαπανών του μπορεί να μεταφερθεί όλο στον άλλο σύζυγο για να κατοχυρώσει αυτός το αφορολόγητο.

Κλειδάριθμος
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει και οι δυο σύζυγοι να διαθέτουν δικό τους κλειδάριθμο.
Η σύζυγος που δεν έχει μέχρι τώρα κλειδάριθμο οφείλει να αποκτήσει ώστε κι αυτή να μπορέσει να υποβάλει τη δική της δήλωση.

Κατοικία
Στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων η κύρια κατοικία δηλώνεται από τον κάθε σύζυγο στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας.
Κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιοκτήτης κατοικίας, το ποσοστό ως μισθωτή σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης αντίστοιχα.
Ας δούμε τώρα τι γίνεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι έγγαμοι φορολογούμενοι έχουν γνωστοποιήσει την επιλογή τους για υποβολή χωριστών δηλώσεων.
Εάν ο ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στην κύρια κατοικία, οφείλει στη χωριστή του δήλωση να συμπληρώσει δύο πολύ βασικούς κωδικούς.
Ο ένας είναι ο «801» του πίνακα 6 με τον ΑΦΜ του άλλου συζύγου και ο άλλος ο «092» που αφορά στη φιλοξενία, επιλέγοντας τη νέα ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο» που βγαίνει στον αναδυόμενο πίνακα επιλογών.

Εξαρτώμενα τέκνα
Σε κάθε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων, τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα πρέπει να δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.
Με τον τρόπο αυτό και οι δυο εφόσον είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν το αφορολόγητο προσαυξημένο με βάση τον αριθμό των τέκνων.

Ξεχωριστή βεβαίωση
Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι έγγαμοι είναι ότι σε κάθε περίπτωση, είτε υποβάλλουν από κοινού τη δήλωση είτε χωριστά, διενεργείται και φέτος ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εκδοθούν δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο, προκειμένου ο καθένας να πληρώσει αυτά που του αναλογούν.

Σε μια τέτοια περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι:

  • Δεν επηρεάζεται ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για την κύρια κατοικία, τόσο για τα αυτοκίνητα, όσο και για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.
  • Δεν επηρεάζεται ο τρόπο κάλυψης των τεκμηρίων, αλλά ούτε και η κατοχύρωση του αφορολόγητου.

Η επιστροφή
Κατά συνέπεια ισχύουν και εφαρμόζονται κανονικά όλοι οι κανόνες που προβλέπουν επιβάρυνση με τεκμήριο του καθενός ανάλογα με το τι πραγματικά κατέχει επί ακινήτων και αυτοκινήτων , κάλυψη των τεκμηρίων του ενός συζύγου από τα εισοδήματα του άλλου και κατοχύρωση του αφορολόγητου του ενός με δαπάνες του άλλου
Η διαφορά είναι μόνο ότι εξαιτίας της έκδοσης δύο ξεχωριστών εκκαθαριστικών, τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο (επιστροφή φόρου) του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρεωστικό υπόλοιπο του άλλου.
Στην περίπτωση κατά την οποία τα εκκαθαριστικά σημειώματα και των δύο συζύγων είναι με πιστωτικά ποσά, τότε αυτά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

8 δόσεις
Εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου είτε σε 8μηναίες δόσεις.
Σε αυτή την περίπτωση η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως την 31η Ιούλιου και κάθε μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2021, θα πληρώνεται το ποσό που αντιστοιχεί στον τελικό λογαριασμό.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, στην περίπτωση κατά την οποία αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά σύζυγο.
Τέλος δεν επιστρέφεται στον φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ ανά σύζυγο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ