Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φυλλοροεί ο ΣΥΡΙΖΑ: Οριστική απόφαση για αποχώρηση πριν την ΚΕ Δεκεμβρίου στο «μπλοκ Αχτσιόγλου»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ο κύβος ερρίφθη». «Σε πορεία εξόδου» από τον ΣΥΡΙΖΑ τίθεται το «μπλοκ Αχτσιόγλου» με απώτατο χρονικό όριο την Κεντρική Επιτροπή των αρχών Δεκεμβρίου, στην οποία δεν θα συμμετέχουν τα στελέχη της ομάδας.

Σύμφωνα με πολλαπλώς διασταυρωμένες πληροφορίες του «Dnews», η συντριπτική πλειοψηφία των περισσότερων από 1.000 μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνεδρίαση, τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εξόδου από την Κουμουνδούρου. Εξαιρετικά μειοψηφικές ήταν οι φωνές που τάχθηκαν υπέρ μιας παραμονής έως το συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπως της Μαρίας Ρεπούση, αλλά και η άποψη για παραμονή έως τις ευρωεκλογές του Κώστα Μπάρκα.

Επίσης, η Σία Αναγνωσοπούλου ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει στους ψηφοφόρους της περιφέρειας της, ζητώντας χρόνο, αλλά χωρίς να επερωτά συνολικά την προοπτική αποχώρησης. Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Δραγασάκης, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Μπίστης, Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Συρμαλένιος ήταν μερικά από τα επιφανέστερα στελέχη που πήραν τον λόγο.

Οργανώνοντας τις τελικές μάχες πριν την αποχώρηση

Με αυτά τα δεδομένα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο περίπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση της ομάδας, ενώ από σήμερα κιόλας δεν αποκλείεται να δούμε τα προεόρτια με εξόδους στελεχών, οργανώσεων της Νεολαίας ή ίσως και μεμονωμένων βουλευτών. Ωστόσο, η μαζική αποχώρηση θα προετοιμαστεί από το συντονιστικό του «μπλοκ Αχτσιόγλου», το οποίο είναι ευρύτερο της τάσης «6+6», όπως εκφράστηκε διευρυμένο με στελέχη της «Ομπρέλας», αλλά και της παλιάς πλειοψηφίας, την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή η προετοιμασία περιλαμβάνει, καταρχάς, πρακτικά θέμα, όπως η σύνταξη μιας διακήρυξης, η οργάνωση μιας συνέντευξης Τύπου, η εύρεση ακόμη και τίτλου και κυρίως ένα νέο πρόγραμμα δράσης εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από κάποιους τέθηκε και θέμα επιλογής ηγεσίας προκειμένου να είναι πιο επιδραστικό το νέο σχήμα. Επίσης, αρκετοί ζήτησαν να διατυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι πολιτικές διαφωνίες με την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα παραπάνω θεωρούνται σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν, κατά το δυνατό, το επόμενο διάστημα, προκειμένου να πειστούν όσο γίνεται περισσότεροι.

Αναζητούνται 10 βουλευτές και σχετική αυτονομία από «Ομπρέλα»

Κομβικής σημασίας θεωρείται το να ακολουθήσουν την αποχώρηση τουλάχιστον 10 βουλευτές που απαιτούνται για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και γενικότερα ο «απεγκλωβισμός» όσο γίνεται περισσότερων στελεχών και μέρους της βάσης. Παράλληλα, από αρκετούς, αλλά μειοψηφικά, τέθηκε η ανάγκη διασφάλισης της σχετικής αυτονομίας του νέου εγχειρήματος από την «Ομπρέλα», αν και όχι τη μη συνεργασίας με την εν λόγω ομάδα. Κυρίως, τέθηκαν ως προϋποθέσεις συμβίωσης με την «Ομπρέλα» ο στόχος της κυβερνητικής προοπτικής του υπό διαμόρφωση νέου φορέα και το να μην ανοίξουν επαφές με τους χώρους της ΛΑΕ και του Μέρα25.

Αν και από την «Ομπρέλα» δεν υπάρχει διαφωνία για τα συγκεκριμένα ζητήματα (πλην κάποιων δηλώσεων του Δημήτρη Βίτσα χωρίς ιδιαίτερη μάλλον σημασία), δεν αποκλείεται η ηγεσία του «μπλοκ Αχτσιόγλου» να αναζητά 10 βουλευτές, χωρίς τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, προκειμένου να μπει στη συνέχει σε διαπραγμάτευση με την «Ομπρέλα» από θέση ισχύος.

Ηλιόπουλος: Κατάσταση μη αναστρέψιμη και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Ενδεικτικές του κλίματος που υπήρχε στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν οι αναφορές του Νάσου Ηλιόπουλου στην αρχή και το κλείσιμο της συνεδρίασης:

«Ξεκάθαρα απαντημένη η στρατηγική συμφωνία σχεδόν όλων μας ότι δεν υπάρχουν όροι συμβίωσης»

«Οι τακτικές κινήσεις δεν είναι απλές»

«Σεβασμός σε διαφορετικές χρονικότητες»

«Μπροστά μας έχουμε έναν πάρα πολύ δύσκολο δρόμο, μοιάζει με πάρα πολύ δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή σε ένα βουνό. Είναι πολύ προτιμότερο να επιλέξεις μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή στον βουνό και στον καθαρό αέρα παρά να μείνεις και να βουλιάξεις σε έναν βούρκο»

«Συμφωνούμε όλοι ότι για τη σημερινή κατάσταση με ολοκληρωτική ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο χώρος βρίσκεται σε μία κρίση διαλυτική, τοξικότητας, μη αναστρέψιμη»

«Κανείς δεν είπε θα πάμε στο επόμενο ορόσημο, το οποίο είναι αρχές Δεκέμβρη η Κεντρική Επιτροπή. Αυτό ορίζει ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα»

«Σας ζητάω για αυτές τις λίγες μέρες συντροφικότητα και μία εμπιστοσύνη στο συντονιστικό που καλείται να βάλει από αύριο τα πράγματα που έχουμε αποφασίσει σε μια σειρά»

«Προσοχή στην τοξικότητα των επόμενων ημερών Να μην γίνουμε το τέρας το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ