Ειδήσεις
Φωτιά στην Β.Α. Αττική – Αντεπίθεση με στοιχεία για τη δασοπυρόσβεση
*Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στα καμένα
*Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
*Πότε θα γίνει η μάχη στη Βουλή για τις φωτιές
*Τι ισχύει με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε εφ’ όλης της ύλης αντεπίθεση, προκειμένου να δώσει συνολική απάντηση στο θέμα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη και το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πύρινη λαίλαπα.
Η παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης, των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον και στις περιουσίες των πολιτών, είχε ως στόχο να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα στην κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός έστειλε με τον τρόπο αυτό το εξής διπλό μήνυμα:
Α. Δεν υπάρχει ωραιοποίηση της κατάστασης δεδομένης της μεγάλης καταστροφής που έγινε στο Λεκανοπέδιο και της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής.
Β. Η πολιτεία επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά ως προς την αναγκαία στήριξη των πυρόπληκτων.
Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη Τρίτη άνοιξε και η πλατφόρμα για τα μέτρα στήριξης και οι πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πύρινη λαίλαπα θα αρχίσουν να δίνονται τις επόμενες ημέρες.
Στην παρούσα φάση προτεραιότητα αποτελεί η παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων, η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης και η αρωγή στις πληγείσες επιχειρήσεις.
Επίσης, άρχισε η εφαρμογή μέτρων, όπως η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και η αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα, για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ενίσχυση Πολιτικής Προστασίας
Ο πρωθυπουργός με την παρέμβασή του θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται ενισχύουν τόσο την Πολιτική Προστασία όσο και το κρίσιμο κομμάτι της πρόληψης.
Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα εξής:
-Συμβασιοποιούνται ήδη αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική.
-Υλοποιούνται διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. στρεμμάτων.
-Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. στρεμμάτων.-Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για προστασία οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση.
-Διατίθενται πέραν των 2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για προστασία και διαχείριση των δασών.
Όλα στη Βουλή
Τα αναλυτικά στοιχεία, θα παρουσιαστούν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, προς στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλες και δεν προσφέρονται για πολιτική πόλωση.
Στη συζήτηση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε δύο κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για:
-ελλιπή επιχειρησιακή επάρκεια στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Βορειοανατολική Αττική,
-καθυστερήσεις στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης σχετικά με την υλοποίηση έργων πυροπροστασίας.
Αύξηση προϋπολογισμού
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε έως το Χαλάνδρι, σημειώνουν όμως ότι δεν πρέπει να απαξιώνεται η δουλειά που έχει γίνει.
Όπως εξηγούν, ο τακτικός Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας έχει διαμορφωθεί σε 760 εκατ. ευρώ, έναντι 583 εκατ. ευρώ το 2023, αύξηση δηλαδή της τάξης του 30%.
Επιπλέον, για το 2024 προβλέπονται δαπάνες ύψους 107 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ενώ στα ανωτέρω δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Δασοπυροσβέστες
Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι φέτος, υπηρετούν 17.500 πυροσβέστες, που είναι οι περισσότεροι από ποτέ, ενώ, έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16.
Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ο αριθμός των πυροσβεστών έχει αυξηθεί κατά 24%, ενώ η χώρα έχει στην διάθεσή της 89 εναέρια μέσα ενώ πέντε χρόνια νωρίτερα είχε μόλις 61.
Η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. ως προς τον αριθμό πυροσβεστών αναλογικά με τον πληθυσμό της και στη δεύτερη ως προς τις δαπάνες για πυροπροστασία ως ποσοστό επί του τακτικού προϋπολογισμού.
Η φωτιά στον Βαρνάβα
Όσον αφορά τη φωτιά στον Βαρνάβα, εκδηλώθηκε σε ημέρα με ακραίο κίνδυνο επιπέδου 5, κάτι που διαπιστώνεται σε ελάχιστες ημέρες κάθε αντιπυρικής περιόδου και αυτό σημαίνει ότι αν εκδηλωθεί είναι πολύ δύσκολη η αναχαίτισή της.
Η φωτιά, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, εκδηλώθηκε σε μια δύσκολη περιοχή και με σφοδρούς ανέμους που δημιουργούσαν διαρκώς αναζωπυρώσεις και δόθηκε σκληρή μάχη για την κατάσβεσή της
Τα ίδια στελέχη δεν κρύβουν την οργή τους για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλογίζουν ότι διέσπειρε fake news υποστηρίζοντας ότι το απόγευμα της Δευτέρας που επισκέφθηκε το Συντονιστικό πετούσαν μόνο 3 αεροπλάνα.
Σημειώνουν, μάλιστα, ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία επιχείρησαν:
-29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) στις 11 Αυγούστου,
-36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα) , στις 12 Αυγούστου, και
-20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα) από το πρώτο φως έως τις 13:00: στις 13 Αυγούστου,
Τεράστιος αριθμός πυρκαγιών
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι παρά τη διάθεση περισσότερων πυροσβεστών και μέσων, υπήρξε ένας τεράστιος αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών που έφτασε στις 3.500 από τον περασμένο Μάιο.
Εάν σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός τους ήταν 2.344 την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι, γίνεται αντιληπτό και το μέγεθος του προβλήματος, με τα κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι δεν πρέπει να απαξιώνεται η δουλειά που έχει γίνει.