Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φωτιά στη Αττική: Μέτωπα σε Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Νταού, Μαραθώνα και Διόνυσο – Καίγονται επιχειρήσεις σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι

Δημοσιεύθηκε

στις

Πύρινη κόλαση στην βορειοανατολική Αττική από την καταστροφική φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι της Κυριακής (11/08/1014) και έχει κάνει στάχτη δεκάδες σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα.

Η κατάσταση στην βορειοανατολική Αττική είναι τραγική καθώς η φωτιά επεκτείνεται σε ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, ενώ οι αναζωπυρωσεις και οι κηλιδώσεις δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες πυρκαγιάς.

Τα ενεργά μέτωπα αυτή την ώρα βρίσκονται σε Νταού Πεντέλης, Παλαιά και Νέα Πεντελή, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων.

Σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι έχουν πιάσει φωτιά επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχείς εκρήξεις από τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στους επαγγελματικούς χώρους.

Αντίθετα η εικόνα φαίνεται να έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι Μαραθώνα σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση «Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς.

Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι.

Στο σημείο επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών.

Το 112 έχει εκδώσει 30 μηνύματα. Τα τελευταία αφορούσαν στην απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

«Στο αίτημα της χώρας μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής, από χθες το απόγευμα, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρίθηκαν, η Γαλλία με την αποστολή ενός ελικοπτέρου που αναμένεται να φτάσει σήμερα, η Ιταλία με την αποστολή 2 αεροσκαφών που αναμένεται να φτάσουν αύριο και η Τσεχία με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο. Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία», ανέφερε.

Κάηκε το γήπεδο μπάσκετ της Πεντέλης

Η φωτιά στην Αττική έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές και στην Πεντέλη κάηκε και το γήπεδο μπάσκετ της περιοχής, όπως έκανε γνωστό και η ομάδα της Α.Ε. Πεντέλης.

Με μία συγκλονιστική ανάρτηση στα social media, η Α.Ε. Πεντέλης ανέβασε σχετική φωτογραφία που δείχνει την καταστροφή στο γήπεδο της ομάδας και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας μέσα στη… μαυρίλα.

“Κουράγιο στους συντοπίτες μας και σε όλο τον κόσμο που παλεύει να σώσει τις περιουσίες του. Μείνετε ασφαλείς, τα άλλα ξαναγίνονται”, έγραψαν οι υπεύθυνοι της ομάδας στα social media.

31 άνθρωποι από τη βορειοανατολική Αττική σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα

Από το πρωί, οι διασώστες και οι γιατροί του ΕΚΑΒ μετέφεραν – σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr – στα νοσοκομεία 31 ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, από τη φωτιά στην Αττική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι 31 άνθρωποι από περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, στις οποίες η φωτιά καίει τα πάντα στο πέρασμά της από το απόγευμα της Κυριακής (11.08.2024) και εξακολουθεί να μαίνεται, διακομίστηκαν με προσωπικό του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι περισσότεροι ήταν ασθενείς που παρουσίασαν ήπιες αναπνευστικές εκδηλώσεις, από την εισπνοή του καπνού.

Επίσης, οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), πραγματοποίησαν την προληπτική εκκένωση του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Αμαλία Φλέμινγκ», διακομίζοντας 35 ασθενείς στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Οι 20 ήταν άνδρες και οι 15 γυναίκες.

Στην ασφαλή διακομιδή όλων των ασθενών από το Νοσοκομείο Μελισσίων «Αμαλία Φλέμινγκ» αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Πριν λίγο ολοκληρώσαμε με απόλυτη ασφάλεια την εκκένωση του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια. 23 ασθενείς μεταφέρθηκαν, οι 20 στην «Παμμακάριστο» και οι 3 στο «Σισμανόγλειο». Θερμές ευχαριστίες στην Γενική Γραμματέα κ. Βιλδιρίδου, στην Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ κ. Μπαλαούρα και στην Διοίκηση και στο προσωπικό του Νοσοκομείου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια υπό εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες», ανέφερε.

ΠΟΕΔΗΝ: Έκκληση για εκκένωση της Προνοιακής Μονάδας Μελισσίων με 55 κατάκοιτους

Έκκληση στην Πολιτική Προστασία να δρομολογήσει την εκκένωση της Προνοιακής Μονάδας Μελισσίων, κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Η προνοιακή μονάδα ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ φιλοξενεί 55 ηλικιωμένα άτομα κατάκοιτους με αναπηρίες. Κάνουμε έκκληση στη Πολιτική Προστασία να συνδράμει, να συντονίσει την εκκένωση. Οι συνάδελφοι εκφράζουν κραυγή αγωνίας, καθώς ο φορέας μόνος του και με μόνη βοήθεια τους εργαζόμενους, προσπαθεί να κάνει την εκκένωση. Οι 20 από τους 55 κατάκοιτους μεταφέρονται στην προνοιακή μονάδα Δυτικής Αττικής και οι υπόλοιποι σε άλλες προνοιακές μονάδες. Απελπιστική η κατάσταση», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Όλο το υγειονομικό προσωπικό, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, παραμένει στις θέσεις του σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Προνοιακές Μονάδες, ΕΚΑΒ από χθες τη νύχτα.

«Επιστρέφουν οικειοθελώς από τις άδειες και δηλώνουν διαθεσιμότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και υπογραμμίζει ότι οι υγειονομικοί έχουν αγωνία για την διάσωση των υγειονομικών και προνοιακών μονάδων από τη μανία της φωτιάς.

Κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα στο Νέο Βουτζά- Τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης

Στις φλόγες παραδόθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δυτικά του Νέου Βουτζά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις που επέβαιναν στα οχήματα είναι καλά στην υγεία τους.

Παράλληλα, μετά από επέμβαση της Πυροσβεστικής πέρασε ο κίνδυνος για το Αστεροσκοπείο Αθηνών, που νωρίτερα οι φλόγες είχαν πλησιάσει επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις του στο λόφο Κουφού.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ