Ειδήσεις
«Χρονιά Πολέμων και το 2025» – Η Αύξηση της Πολιτικής Βίας και οι Παγκόσμιες Συγκρούσεις Σύμφωνα με την Έκθεση της ACLED
Η πολιτική βία σημείωσε κατακόρυφη αύξηση το 2024, με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη να αποτελούν τις κύριες εστίες παγκοσμίως, όπως αναφέρει η πρόσφατη έκθεση της ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data (ACLED). Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν, οι συγκρούσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το 2023, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 223.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πολιτικής βίας.
Αύξηση των Συγκρούσεων: Μια Παγκόσμια Τάση
Η έκθεση της ACLED αναφέρει ότι ο κόσμος αντιμετώπισε μια περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων το 2024, κάτι που σηματοδοτεί την ανησυχητική αύξηση της πολιτικής βίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενίσχυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η συνέχεια της έντασης στη Μέση Ανατολή και η συνεχιζόμενη αστάθεια στην Παλαιστίνη έβαλαν τον πλανήτη σε έναν τροχό ραγδαίων και επικίνδυνων εξελίξεων.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρήθηκε διπλασιασμός των παγκόσμιων συγκρούσεων, γεγονός που δείχνει την ανησυχητική τάση και την ανάγκη για πιο εντατικές προσπάθειες επίλυσης αυτών των διαφορών.
Η Πρόβλεψη για το 2025
Για το 2025, η ACLED προβλέπει περαιτέρω αύξηση της πολιτικής βίας, με τους αριθμούς των συγκρούσεων να αυξάνονται κατά 15% στις αρχές του χρόνου. Η αύξηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει περίπου 20.000 θανάτους κάθε μήνα, εξαιτίας της κλιμάκωσης των βομβαρδισμών και των εχθροπραξιών.
Η αυξημένη σύγκρουση μπορεί να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες για τις περιοχές που πλήττονται, με εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο. Παράλληλα, το 2025 θα κρίνει αν οι συγκρούσεις θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται ή αν τα επίπεδα βίας θα παραμείνουν σε υψηλά, αλλά σταθερά, ποσοστά.
Η πορεία των συγκρούσεων θα εξαρτηθεί από τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ η έκθεση σημειώνει την κρισιμότητα του τρόπου με τον οποίο οι μεγάλες δυνάμεις και οι εξωτερικοί παράγοντες θα συνεχίσουν να εμπλέκονται στις συγκρούσεις, όπως στη Συρία και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εξωτερικοί Παράγοντες και Συγκρούσεις
Η δραστηριότητα στη Συρία προσφέρει ένα παράδειγμα για το πώς η εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων, όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Χεζμπολάχ και η Τουρκία, μπορεί να επηρεάσει τις τοπικές συγκρούσεις και να οδηγήσει σε κλιμάκωση ή αποσύνθεση των εχθροπραξιών. Η έκθεση της ACLED τονίζει ότι η συμμετοχή αυτών των παραγόντων στη Συρία θα μπορούσε να προσφέρει ένα δείγμα για την πορεία των συγκρούσεων στις υπόλοιπες περιοχές.
Στο τέλος του 2025, τα επίπεδα βίας αναμένονται να παραμείνουν πολύ υψηλά, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει μια ετήσια αύξηση της τάξης του 20%. Οι συγκρούσεις του 2025 δεν αποκλείεται να αποκλίνουν δραματικά από τα πρότυπα του 2024, με νέες εστίες βίας να αναδύονται σε περιοχές που δεν έχουν υποστεί τόσο έντονες συγκρούσεις τα προηγούμενα χρόνια.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 week ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις7 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα1 week ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο