Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

“Ψιλά” γράμματα στον άγριο πόλεμο των ευρωεκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετωπική σύγκρουση

*Τι κρύβει η σύγκρουση για την ακρίβεια

*Γιατί η αποχή κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις

*Ποια είναι η βασική επιδίωξη Μητσοτάκη

*Η επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά

 

Σε μπαράζ περιοδειών και συνεντεύξεων έχουν αποδυθεί οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις 9 Ιουνίου, που θα καθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς της επόμενης ημέρας.

Τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, με στόχο να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, καθώς απομένουν μόλις οκτώ ημέρες έως τη στιγμή πoυ θα ανοίξουν οι κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιβεβαιώσει την πολιτική του ηγεμονία, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσουν σκληρή μάχη για να κερδίσουν τη β΄ θέση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η μάχη των ευρωεκλογών έχει ξεκάθαρο φαβορί για την πρώτη θέση, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει με απάθεια τις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι ο πήχης είναι ένα ποσοστό της τάξης του 33%, όσο δηλαδή πήρε η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του 2019, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα τις μεταρρυθμίσεις.

Οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι στην περίπτωση που χάσουν τη μάχη της δεύτερης θέσης θα βρεθούν σε περιδίνηση, καθώς τα κόμματά τους θα μπουν σε νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Ο άγριος πόλεμος έχει πολλά ψιλά γράμματα και είναι βέβαιο ότι θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσει τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στη χώρα μας, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ποιοι θα ψηφίσουν

Ασφαλείς προβλέψεις για τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης είναι πολύ δύσκολο να γίνουν στην παρούσα φάση, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσοι τελικά θα πάρουν την απόφαση να φτάσουν έως την κάλπη.

Οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν ακόμη και για ιστορική αποχή – που θα ξεπεράσει το 50%-, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική των κομμάτων στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.

Το χαμηλότερο ποσοστό αποχής – όπως έχει γράψει ο Χτύπος-, καταγράφηκε το 2009, καθώς έφτασε στο 52,5% και σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ευρωεκλογές δεν έγιναν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο επόμενες ευρωεκλογές, αυτές του 2014 και του 2019, τα ποσοστά συμμετοχή ανέβηκαν στο 59,3% και στο 58,7%, καθώς έγιναν μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Κόστος ζωής

Ο δεύτερος κρίσιμος παράγοντας για τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα, έχει σχέση με το κόστος ζωής που εκτοξεύτηκε στα ύψη και έχει φέρει την πλειονότητα των νοικοκυριών στα όρια της.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ έχει σπάσει όλα τα κοντέρ την ώρα που τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι νεότερες γενιές να αδυνατούν να κάνουν οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνον τυχαίος δεν είναι “ο πόλεμος της φέτας” που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς δείχνει ότι η αντιπολίτευση θέλει να υποχρεώσει τη Ν.Δ. σε μια διαρκή απολογία.

Σταθερότητα ή τιμωρία;

Το ερώτημα που τίθεται από τους περισσότερους είναι εάν παραδοσιακοί δεξιοί ψηφοφόροι θα θελήσουν να στείλουν μήνυμα στο κυβερνών κόμμα, είτε μέσω της αποχής είτε ψηφίζοντας ένα άλλο κόμμα.

Δημοσκόποι λένε με νόημα ότι τα παραδοσιακά πολιτικά σύνορα και οι ιδεολογικοί διαχωρισμοί του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί και ότι μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων θα πάρει την τελική του απόφαση πάνω στην κάλπη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας μεγάλης έκπληξης όχι ως προς την πρωτιά, αλλά ως προς την τελική διαφορά που θα έχει η Ν.Δ. από το δεύτερο κόμμα.

Το κυβερνών κόμμα προτάσσει το αφήγημα της σταθερότητας, προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτειες και να επιστρέψει στην εποχή των μνημονίων και της χρεοκοπίας.

Από την πλευρά τους, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη να τιμωρηθεί η αλαζονεία του 41% που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.

Η Κεντροαριστερά

Στην παρούσα φάση υπάρχει ένας έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά, αλλά το ερώτημα είναι τι θα γίνει ένα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για χαμηλά ποσοστά και στα δύο κόμματα.

Οι διεργασίες είναι έντονες και όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου θα ενταθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές για ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, είτε σε ένα κόμμα είτε μέσω συνασπισμού κομμάτων.

Οι πρώτες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέδειξαν εκτός από τους κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, πρόσωπα όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Χάρης Δούκας και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που θα μπορούσαν να ηγηθούν του χώρου.

Η δυναμική δεξιά της Ν.Δ.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν ότι η Ν.Δ. συγκρατεί τις δυνάμεις της, αλλά είναι αξιοσημείωτα, τα ποσοστά που παίρνουν κόμματα όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου και η Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου.

Οι κάλπες της 9ης Ιουνίου θα δείξουν εάν τα κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ. θα μπορέσουν να έχουν ένα αξιόπιστο ποσοστό που θα μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο την επομένη της αναμέτρησης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ