Ειδήσεις
Όλα για την «Όμικρον»: Είμαστε στο τέλος ή στην αρχή νέου κύκλου πανδημίας;
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς είναι θέμα χρόνου η επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον», γεγονός που καθιστά σαφές ότι τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη περάσει.
Οι επιστήμονες αναμένουν εκτόξευση των κρουσμάτων αμέσως μετά τις γιορτές και τα εφιαλτικά κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30.000 ημερησίως, κάτι που είναι πολύ πιθανό να φέρει στα όρια του το ΕΣΥ.
Ωστόσο τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ και προβλέπουν μεταξύ άλλων λειτουργία της εστίασης και διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα και διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι αμφίβολο εάν θα αναχαιτίσουν την «Όμικρον».
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η μετάλλαξη «Όμικρον» σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας, ή την έναρξη ενός νέου κύκλου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες προκειμένου να προσδιοριστεί η σοβαρότητά της νέας μετάλλαξης για να βγουν συμπεράσματα.
Με αυτό ως δεδομένο, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Ευρώπη και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, αναμένεται νέο κύμα, με σημαντική αύξηση των μολύνσεων και επικράτηση της «Όμικρον».
Υποχρεωτικότητα, σχολεία
Το γεγονός ότι ήδη γίνεται λόγος για 4η δόση, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο την έννοια του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ως τη μοναδικό «όπλο», προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού.
Ζητούμενο είναι επίσης και τι θα γίνει με τα σχολεία τα οποία θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος τα παιδιά να μεταφέρουν τον ιό σε γονείς και παππούδες και γιαγιάδες όταν επιστρέφουν στο σπίτι.
Νέα πραγματικότητα
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το μόνο βέβαιο είναι ότι η «Όμικρον» διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα που κυριαρχεί η αβεβαιότητα και ο φόβος για το αύριο, όπου το τελευταίο μίλι για το τέλος της πανδημίας δείχνει μαραθώνιος.
Οι επιστήμονες ωστόσο, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα που δεν αποκλείεται να φέρει πιο κοντά το τέλος του παγκόσμιου εφιάλτη.
Ας δούμε λοιπόν τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη:
Α. Μεταδοτικότητα: Η «Όμικρον» εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και είναι χαρακτηριστικό ότι επικρατεί πολύ γρήγορα σε χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και οι ΗΠΑ.
Β. Εμβόλια: Τα Mrna εμβόλια, δείχνουν να μειώνουν τον κίνδυνο μιας βαριάς ασθένειας και θανάτου, ακόμη και χωρίς αναμνηστική δόση- αν και λιγότερο από ό,τι με τις προηγούμενες παραλλαγές. Ωστόσο, επειδή δυσκολεύονται ενάντια σε μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή, μία ενισχυτική δόση εμβολίου mRNA (και πιθανώς και άλλες) θα πρέπει να αποκαταστήσουν την προστασία ακόμη και από ήπια μόλυνση και μετάδοση. Αυτό που είναι ασαφές ακόμη όμως είναι η διάρκεια.
Άγνωστος Χ
Το πιο δύσκολο μέρος στην εξίσωση της νέας παραλλαγής είναι η σοβαρότητά της, που θεωρείται για τους επιστήμονες και ο άγνωστος Χ, καθώς απαιτείται χρόνος για να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις.
Το γεγονός όμως ότι στη Νότια Αφρική από την οποία προήλθε το νέο στέλεχος δεν είναι τόσο βίαιο το ξέσπασμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αναπαράγεται λιγότερο καλά στους πνεύμονες, κάνει τους επιστήμονες πιο αισιόδοξους.
Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, άπαντες κρατούν μικρό καλάθι, λόγω του ότι δεν υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον επαρκείς ενδείξεις από άλλες χώρες, ώστε να γίνουν συγκρίσεις.
Οι επιστήμονες μάλιστα διευκρινίζουν, ότι το δημογραφικό προφίλ της Νότιας Αφρικής είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτό στην Ευρώπη και κατά συνέπεια είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα.
Κυρίαρχο σενάριο
Τα επιστημονικά ευρήματα, ωστόσο, κάνουν κυρίαρχο το αισιόδοξο σενάριο, λόγω του ότι η νέα παραλλαγή οδηγεί σε μικρότερη νοσοκομειακή καταπόνηση σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.
Η εκτίμηση μάλιστα που κυριαρχεί είναι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να χτιστεί ένα αρκετά υψηλό τείχος ανοσίας έναντι σοβαρών ασθενειών που δεν θα οδηγήσει τα συστήματα υγείας στο χάος.
Αυτή βέβαια είναι η μόνη όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη έχει σχέση με την ψευδαίσθηση ασφάλειας που μόνο σε τραγωδίες μπορεί να οδηγήσει, με βάση τουλάχιστον τα συμπεράσματα από τα προηγούμενα κύματα.
Ενδημική διαχείριση
Έλληνες επιστήμονες με ειδικό βάρος όπως ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος αποδέχονται το θετικό σενάριο, τονίζοντας ότι η νόσηση είναι πολύ πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με τον κ. Δημοπουλο, η «Όμικρον»:
-προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία,
-τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.
Εξήγησε μάλιστα ότι εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, η πανδημία θα σβήσει σταδιακά.
«Θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.