Κεντρικό Θέμα
Όλα για όλα στις 25 Ιουνίου: Τα “κλειδιά” Μητσοτάκη για αυτοδυναμία
Με σύνθημα την ανάγκη για σοβαρή και αξιόπιστη διακυβέρνηση θα πορευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με στόχο να κερδίσει η Ν.Δ. την αυτοδυναμία.
Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. τονίζουν ότι το 40,8% της 21ης Μαΐου ήταν και για τους ίδιους έκπληξη, υπογραμμίζουν όμως ότι “οι κάλπες είναι και πάλι άδειες” και ότι “τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί”
“Ξεκινάμε από την αρχή”, έλεγε “γαλάζιο” στέλεχος στον “Χτύπo” και εξηγούσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να ανεβάσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και να κόψει την αυτοδυναμία της Ν.Δ.
Στην Πειραιώς όπου έχει “μετακομίσει” ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, κρατούν χαμηλούς τόνους και υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες επιβράβευσαν τη σοβαρότητα του πολιτικού λόγου της Ν.Δ.
Άπαντες αναγνωρίζουν ότι η αυτοδυναμία είναι πολύ κοντά, ξέρουν όμως ότι ακόμη και ένα τυχαίο γεγονός ή ένα λάθος μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να ανατρέψει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει σεμνότητα και σοβαρότητα, ενώ έχει απευθύνει και αυστηρές συστάσεις στα στελέχη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αλαζονικών συμπεριφορών.
Κοντά στην κοινωνία
Οι περιοδείες αυτής της εβδομάδας σε Περιστέρι, Κρήτη και Θεσσαλία, έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διατηρήσει ή και να αυξήσει το ποσοστό της Ν.Δ.
Θα είναι κοντά στην κοινωνία, θα αναπτύσσει το σχέδιο του για καλύτερες ημέρες στη χώρα και θα υπογραμμίζει την ανάγκη μιας ισχυρής διακυβέρνησης με τον ίδιο στο τιμόνι της χώρας.
“Ο κόσμος μάς έβαλε ψηλά τον πήχη και πρέπει να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, λένε πλέον τα “γαλάζια” στελέχη, που δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την απήχηση που έχουν οι θέσεις της Ν.Δ.
Η χαλαρότητα
Σ’ αυτό το νέο πολιτικό περιβάλλον όμως άπαντες συνειδητοποιούν ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει “κόκκινο” συναγερμό.
“Γαλάζια” στελέχη επισημαίνουν ότι το 40,8% της 21ης Μαΐου είναι μια πολύ καλή αφετηρία, δεν κρύβουν όμως τον προβληματισμό τους και εκφράζουν φόβους για τη λεγόμενη “χαλαρή” ψήφο.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ψηφοφόροι οι οποίοι στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί φοβόντουσαν επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, να θεωρήσουν δεδομένη την εκλογική επικράτηση της Ν.Δ. στις 25 Ιουνίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε θα ψηφίσουν άλλο κόμμα, είτε θα απέχουν από τις κάλπες, κάτι που εάν συμβεί είναι πιθανό να οδηγήσει τη Ν.Δ. σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό που έλαβε στις 21 Μαΐου.
Στο πλαίσιο αυτό τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και τα “γαλάζια” στελέχη θα εντείνουν τα διλήμματα για να στηρίξουν εκ νέου οι πολίτες τη Ν.Δ., με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συγκυβέρνηση.
Τα μικρά κόμματα
Η Ν.Δ. θα είναι ασφαλώς πρώτη στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αλλά η αυτοδυναμία της δεν εξαρτάται μόνον από το ποσοστό που θα λάβει αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.
Βασική αρχή του νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές είναι ότι όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.
Σε γενικές γραμμές, η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται:
-με 37,5% σε πεντακομματική Βουλή
-με 38,4% σε εξακομματική Βουλή και
-με 39,3% σε επτακομματική Βουλή.
Με βάση αυτό ως δεδομένο, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κλείσει τα μέτωπα που υπάρχουν στα “δεξιά” της Ν.Δ. όπως για παράδειγμα το κόμμα “ΝΙΚΗ” που έφτασε μια ανάσα από την είσοδο του στη Βουλή.
Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο κόμμα δεν καταφέρει να πιάσει το όριο του 3%, η Ν.Δ. θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει την αυτοδυναμία, καθώς η επόμενη Βουλή θα είναι ή πεντακομματική ή εξακομματική.
Μπόνους 50 εδρών
Το μεγάλο πλεονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. σε αυτές τις εκλογές είναι ότι θα διεξαχθούν με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, που δίνει ισχυρό μπόνους στο πρώτο κόμμα.
Το μπόνους είναι κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος και εάν αυτό λάβει 25% το μπόνους είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή.
Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα -και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων-, με ανώτατο όριο τις 30 έδρες.
Κατά συνέπεια το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους εξασφαλίζει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%, όπως έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.