Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Τσίπρα – Τι ρόλο θα διαδραματίσουν Αχτσιόγλου και Γεροβασίλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία.

Στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει συναγερμός και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους για συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφή στις εποχές που η ριζοσπαστική αριστερά έδινε μάχη για να μπει στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση του κ. Τσίπρα έχει έντονο παρασκήνιο που συνδέεται με δύο βασικές διαπιστώσεις:

-η πρώτη έχει σχέση με το γεγονός ότι έχει γνωρίσει αλλεπάλληλες ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στο παιχνίδι εξουσίας.

-η δεύτερη έχει σχέση με τη διαπίστωσή του, ότι στελέχη της Ομπρέλας δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουν στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προοδευτικό κεντροαριστερό κόμμα.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πως θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι ο άνθρωπος που τον πήρε στην “πλάτη” στα 34 του χρόνια και τον έκανε κυβέρνηση, δεν θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Στην Κουμουνδούρου όλοι σκέφτονται πλέον την επόμενη ημέρα. Τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την αρχηγία είναι πολλά, το σίγουρο όμως είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει σύνθεση απόψεων, προκειμένου να πορευτεί ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η Έφη Αχτσιόγλου είναι ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να έρθει στην πρώτη γραμμή. Αντιπροσωπεύει τόσο το τεχνοκρατικό προφίλ, όσο και το αριστερό status και κυρίως την υπέρβαση γενιάς που έχει ανάγκη πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στον Αλέξη Τσίπρα, πολύ δύσκολα μπορεί να πει κανείς από τώρα τι θα κάνει. Το βέβαιο είναι ότι για αρκετό καιρό θα σιωπήσει. Εάν πάντως σκεφτεί κανείς ότι είχε θέσει ως ορόσημο για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές, ουδείς θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής και θα διεκδικήσει έδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και την ερμηνεία του καταστατικού του κόμματος, θα συγκληθεί σύντομα η Κ.Ο. για να εκλέξει το νέο πρόεδρό της. Αυτό κατά πληροφορίες θα συμβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο όνομα που «ακούγεται» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση αυτή είναι της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν γραμματέας της ΚΟ. Επίσης, η Πολιτική Γραμματεία μετατρέπεται σε Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που θα «τρέξει» τις διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος, όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις ανακοινώσεις του στο Ζάππειο.

Τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύουν, καθώς υπό τις νέες αυτές συνθήκες καλείται να δώσει στη Βουλή τη μάχη των προγραμματικών δηλώσεων που αρχίζει την επόμενη Πέμπτη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ