Connect with us

Ειδήσεις

«Όρθρος»: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Published

on

Μετά την μετάλλαξη «Κράκεν», τώρα έρχεται να μας απασχολήσει η «Όρθρος», η νέα υποπαραλλαγή της «Όμικρον», που αντιπροσωπεύει ήδη το 23% των κρουσμάτων στην Βρετανία. 

Η νέα μετάλλαξη, γνωστή ως CH.1.1, είναι μία από τις πιο πιθανές να πάρει τη σκυτάλη από την κυρίαρχη BQ.1, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Δεδομένου ότι τα πρώτα κρούσματα της «Όρθρος», εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο, έχει εξαπλωθεί σχετικά γρήγορα, αφού στις αρχές του έτους, αντιπροσώπευε το 23,1% των περιπτώσεων. Ωστόσο η αλληλουχία δείχνει ότι θα μπορούσε να φτάσει έως και το 100%, σε ορισμένες περιοχές. Τα στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου δείχνουν ότι η «Όρθρος», αντιπροσώπευε περίπου 8.700 κρούσματα, αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ακόμη σταθερότητα στις εκτιμήσεις.

Για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όρθρος» μίλησε σε πρωινή εκπομπή η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Είναι μια καινούργια μετάλλαξη ο «Όρθρος» που είναι πολύ πιο μεταδοτική απο την μετάλλαξη “Κράκεν”» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη και πρόσθεσε πως «το σημαντικό είναι ότι αφορά ανώτατο αναπνευστικό, κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες.«Δεν θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας» τόνισε η κυρία Παγώνη.

Επίσης ανέφερε ότι, ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. «Δε φεύγει ο κορονοϊός και οι υποπαραλλαγές του» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα σχολεία και τη χρήση προστατευτικής μάσκας, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μείωση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που αφορά τα μικρά παιδιά, μια μείωση σταδιακή και πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρχει και μια μείωση των ιώσεων».

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι το λάθος που έγινε είναι δεν πήγε αρκετός κόσμος να εμβολιαστεί για την γρίπη.

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε γενικά στους εμβολιασμούς και του κορωνοϊού στο μέσο όρο πιο κάτω από την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ