Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ύδρα: Αντιμέτωποι με ποινική δίωξη οι οχτώ που προκάλεσαν τη φωτιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά σε βάρος των οκτώ ενηλίκων της παρέας από το Καζακστάν που επέβαινε στη θαλαμηγό Περσεφόνη. Η παρέα, που αφέθηκε να επιστρέψει στο Καζακστάν χωρίς καν να κληθεί να δώσει καταθέσεις, αποτελείται από ολιγάρχες της χώρας και μέλη των οικογενειών τους.

Ήδη για την υπόθεση διώκονται ποινικά τα μέλη του πληρώματος και κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους πλοίαρχος και υποπλοίαρχος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η παρέα από το Καζακστάν βρισκόταν στην παραλία την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, αλλά και του εντοπισμού υπολειμμάτων από κροτίδες στη διάρκεια αυτοψίας η οποία έγινε μόλις χθες στην παραλία του Αγίου Νικολάου.

Τα εν λόγω ευρήματα ενισχύουν τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ότι η φωτιά προκλήθηκε από βεγγαλικά, τα οποία όμως δεν εκτοξεύτηκαν από τη θαλαμηγό, αλλά από άτομα που είχαν βγει από αυτή και με τη βοηθητική βάρκα είχαν πάει στην παραλία.

Οι καταθέσεις του πληρώματος – Βασικό στοιχείο της υπόθεσης

Τα 13 μέλη του ελληνικού πληρώματος επιμένουν ότι κανείς από τη θαλαμηγό, είτε μέλος του πληρώματος είτε επιβάτης, δεν έκανε χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών ή πυροτεχνημάτων και επικαλούνται γι’ αυτό ως επιχείρημα ότι σε σχετικό έλεγχο οι ναυτικές φωτοβολίδες του σκάφος βρέθηκαν άθικτες. «Ο μάρτυρας παραπλέοντος σκάφους αναφέρει ρητά στην κατάθεσή του ότι ουδέποτε μίλησε για εκτόξευση πυροτεχνημάτων από τη θαλαμηγό “Persefoni”», υποστηρίζουν.

Τα μέλη του πληρώματος αναφέρουν ότι η απόσταση του σκάφους από τη στεριά ήταν μεγαλύτερη από 350 μέτρα και η κατεύθυνση του ανέμου αντίθετη (σημ. βόρεια), επομένως, σύμφωνα πάντα με τη δική τους εκδοχή, δεν υπήρχε η δυνατότητα, με την κοινή πείρα, όπως λένε, να ριχτεί μια τέτοια βολή που θα προκαλούσε την πυρκαγιά στον όρμο της Ύδρας.

Κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση είναι οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, μελών πληρώματος σκάφους σε παρακείμενο όρμο, του νησιού, οι οποίοι ανέφεραν κρότους από εκρήξεις βεγγαλικών κι επιπλέον κατέθεσαν πως, όταν προσέγγισαν το σημείο, είδαν ένα βοηθητικό σκάφος της θαλαμηγού να πηγαινοέρχεται στην ακτή, μεταφέροντας πίσω στο σκάφος άτομα που κρατούσαν τσάντες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν η φωτιά να προκλήθηκε από βεγγαλικά που ρίχτηκαν από τους Καζάκους επιβάτες στη στεριά και όχι πάνω στη θαλαμηγό.

Οι 13 κατηγορούμενοι λένε ότι στις ίδιες καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων γίνεται λόγος για «μικρό φουσκωτό», το οποίο με εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα. Όπως αναφέρουν, τα δύο μικρά βοηθητικά σκάφη της θαλαμηγού δεν μπορούν να πιάσουν μεγάλες ταχύτητες. Αυτό μπορεί να κάνει μόνο το λεγόμενο tender boat του σκάφους, το οποίο όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «μικρό φουσκωτό», σύμφωνα με την υπερασπιστική τους γραμμή.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ