Connect with us

Κεντρικό Θέμα

3+1 άγνωστοι “Χ” στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές

Published

on

Πολιτικό παρασκήνιο

*Τι θα κάνουν οι “δεξιοί” ψηφοφόροι

*Η ψήφος διαμαρτυρίας για την ακρίβεια

*Η επιστολική ψήφος & η απλή αναλογική

*Χαμηλές πτήσεις σε ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ

Σε αχαρτογράφητα ύδατα εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν σαφείς προβλέψεις για τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε πως αυτό που κυριαρχεί παντού είναι η γενικευμένη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, αλλά και η απουσία αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση.

Η ακρίβεια που έχει φέρει τα πάνω κάτω, σε συνδυασμό με την ψήφιση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων όπως ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά ΑΕΙ, έχουν διαμορφώσει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό.

Η πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη ναι μεν δεν αμφισβητείται επί του παρόντος, είναι όμως προφανές ότι δεν έχουν την ίδια δυναμική με αυτή των εθνικών εκλογών το καλοκαίρι του 2023.

Ο πρωθυπουργός προτίμησε να περάσει στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. κάποια από τα κρίσιμα νομοσχέδια, ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσει το τέρας του πληθωρισμού.

Από την άλλη, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, αδυνατούν να πείσουν ότι αποτελούν έναν αξιόπιστο εναλλακτικό πόλο, με αποτέλεσμα να δίνουν μια μάχη οπισθοφυλακής για τη δεύτερη και τρίτη θέση.

Ασφαλώς ο χρόνος δεν είναι ο κατάλληλος για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, είναι όμως προφανές ότι η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην ευρωκάλπη του Ιουνίου.

Χαμηλές συσπειρώσεις

Το πρόβλημα είναι οφθαλμοφανές και αρκεί μια ματιά στις δημοσκοπήσεις όπως η τελευταία της MARC, για να διαπιστώσει κανείς, την απόσταση που υπάρχει με την βάση των κομμάτων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Χαμηλές συσπειρώσεις υπάρχουν και στα τρία πρώτα κόμματα, με την υψηλότερη να εντοπίζεται στη Ν.Δ. που και πάλι όμως είναι στα επίπεδα του 68% με απώλειες προς σχεδόν όλα τα κόμματα.

Οι απώλειες της Ν.Δ. είναι:

-κατά 2,2% στο ΠΑΣΟΚ

-2,6% στον ΣΥΡΙΖΑ

-2% στους Δημοκράτες (κόμμα Λοβέρδου),

-4,1% στην Ελληνική Λύση,

-12,5% σε αυτούς που αποκρίνονται “δεν έχω αποφασίσει”, 2,9% στο άκυρο – λευκό και 5,3% στο άλλο κόμμα.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από άποψη συσπείρωσης αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στα επίπεδα 52,6% και αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις δραματικές εξελίξεις μετά την έλευση Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος

Οι απώλειες του είναι προς το ΠΑΣΟΚ 0,5% στους Δημοκράτες 7,5% στο ΚΚΕ, 7,6% στη Νέα Αριστερά, 12,9% σε αυτούς που απαντούν “δεν έχω αποφασίσει”, 7,1% στο άκυρο – λευκό και 8% στο άλλο κόμμα.

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 63,9%, με απώλειες κατά 3,6% προς τη ΝΔ, 3,5% στον ΣΥΡΙΖΑ, 4,5% στους Δημοκράτες, 9,5% σε αυτούς που απαντούν “δεν έχω αποφασίσει”, 6,5% στο άκυρο – λευκό και 8,5% στο άλλο κόμμα.

Η νέα δυναμική

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι που θα πάνε οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι και τι δυναμική θα έχουν τα κόμματα, το βράδυ των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ωστόσο υπάρχουν 3+1 άγνωστοι “Χ” που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά που θα πάρουν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν και τη νέα πολιτική γεωγραφία.

Οι άγνωστοι “Χ” είναι οι εξής:

Α. Θα στείλουν οι παραδοσιακοί “δεξιοί” ψηφοφόροι μήνυμα διαμαρτυρίας;

Β. Θα υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας από τους ψηφοφόρους του Κέντρου για την ακρίβεια και το κόστος στέγασης;

Γ. Θα αυξήσει τη συμμετοχή η επιστολική ψήφος;

Στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός με δεδομένο ότι οι ευρωκάλπες θα γίνουν με απλή αναλογική, που δεν προσφέρεται για υψηλές συσπειρώσεις, από την στιγμή μάλιστα που δεν πρόκειται για εκλογή πρωθυπουργού και κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν μεγάλη σημασία στη στάση που θα τηρήσουν οι “δεξιοί” ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την ψήφιση νομοσχεδίων όπως αυτό για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το πόσο θα επηρεάσει η στάση τους το εκλογικό αποτέλεσμα είναι άγνωστο ακόμη, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν φυγή προς την Ελληνική Λύση, γεγονός που εξηγεί και την πρόσφατη επίθεση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Βελόπουλο.

Σε ρηχά νερά

Παρά την απογοήτευση των πολιτών, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να κερδίσουν από τη λεγόμενη ψήφο διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να κινούνται στην παρούσα φάση σε ρηχά νερά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να κερδίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη στη μάχη της δεύτερης θέσης, αλλά ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από φωτογραφίες της στιγμής.

Ο δρόμος έως τις ευρωεκλογές είναι μακρύς ακόμη, αλλά οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα δρομολογηθούν αμέσως μετά, ιδίως στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει αντίπαλο δέος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ