Κεντρικό Θέμα
4 κίνδυνοι για τη χώρα από το φιτίλι του πολέμου
Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
*Φόβοι για κύμα ανατιμήσεων
*Τρόμος το ύψος των επιτοκίων
*Η έκρηξη μεταναστευτικών ροών
*Τι θα γίνει με τις ενεργειακές συμφωνίες
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς διάχυτος είναι ο φόβος μιας ευρύτερης ανάφλεξης, με ότι αυτό σημαίνει για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.
Η κυβέρνηση διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ, αλλά είναι κάτι παραπάνω από σαφές, ότι τυχόν κλιμάκωση μετά την επίθεση του Ιράν θα ανοίξει για όλους τον Ασκό του Αιόλου.
Στην παρούσα φάση ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το πως θα κινηθεί το Τελ Αβίβ, αλλά οι πιο ψύχραιμες φωνές, παραπέμπουν στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Τζo Μπάιντεν.
Όπως εξηγούν, η απόφασή του να μην στηρίξουν οι ΗΠΑ τυχόν αντίποινα από το Ισραήλ στην Τεχεράνη, ενισχύουν σενάριο της μη κλιμάκωσης, σημειώνουν όμως, ότι οι εξελίξεις στην περιοχή κρύβουν τεράστιους κινδύνους.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι τυχόν κλιμάκωση της ανάφλεξης θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις τις οποίες η χώρα θα βρει μπροστά της, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη γι’ αυτήν συγκυρία.
Όσοι γνωρίζουν, λένε με νόημα ότι το μεγάλο πρόβλημα συνδέεται με το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, από τον οποίον “περνάει” το 20% του πετρελαίου παγκοσμίως.
Ο εφιάλτης έχει σχέση με την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, καθώς όπως είναι λογικό θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο η διεθνής προσφορά, λόγω των κυρώσεων που έχουν στη Ρωσία αλλά και τη Βενεζουέλα.
Τυχόν νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα είχε άμεσες επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας που είναι εξαρτώμενη από το “μαύρο χρυσό” και θα οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση στις τιμές πολλών προϊόντων.
Ανατιμήσεις
Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός και στο “τραπέζι” έχουν πέσει όλα τα πιθανά σενάρια και ήδη εκφράζονται φόβοι για “έκρηξη” ανατιμήσεων και φαινομένων αισχροκέρδειας.
Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 7,9% σε ένα μήνα στα 90,4 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Μαρτίου από 80 ευρώ που ήταν το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουάριου.
Έμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι όλα θα κριθούν από τη διάρκεια και την κλιμάκωση που θα έχει η ένταση στη Μέση Ανατολή πριν επανέλθουμε στο καθεστώς πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο
Ο Χάρης Θεοχάρης αναγνώρισε ότι βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα αντιδράσουν με σπασμωδικό τρόπο και ότι τις πρώτες ημέρες θα υπάρξουν αυξήσεις λόγω της ανησυχίας για τις εξελίξεις.
Ο υφυπουργός πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές τυχόν αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί, λέγοντας ότι η Πολιτεία, έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους.
Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε για να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:
- “Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή”.
- Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους”.
Επιτόκια-στασιμοπληθωρισμός
Τυχόν κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή είναι βέβαιο ότι θα φέρει μεγάλες ανατροπές στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό.
Στο αρνητικό σενάριο με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, η ΕΚΤ θα αναστείλει κάθε συζήτηση για αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ευρώ και θα βάλει φρένο στην όποια συζήτηση για μικρότερο κόστος δανεισμού” και φθηνό” χρήμα.
Η Ευρωζώνη θα μπει σε στασιμοπληθωρισμό με μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη, υψηλά επιτόκια και υψηλό πληθωρισμό, που θα είχε συνέπειες και στις εξαγωγές αγαθών αλλά και στον τουρισμό.
Μεταναστευτικές ροές
Ο δεύτερος μεγάλος φόβος από τυχόν κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, δεν είναι άλλος από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, λόγω του ότι ένας πόλεμος αλλάζει άρδην τις συμπεριφορές των ανθρώπων.
Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, καθώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός που αποτελεί και τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι οι απώλειες στο κομμάτι του τουρισμού όπως τουλάχιστον έδειξε η εμπειρία από την κρίση του κορονοϊού είναι δυσαναπλήρωτες για την ελληνική οικονομία.
Ενεργειακές συμφωνίες
Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υφίστανται τριμερείς συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας μεταξύ : α) Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και β) Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει, είναι ορατός ο κίνδυνος να επηρεαστούν σημαντικά αυτές οι συμφωνίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ισορροπίες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.