Κεντρικό Θέμα
5 μεγάλα στοιχήματα για Ανδρουλάκη
Αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις βρίσκεται πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος καλείται να μετασχηματίσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα κυβερνητικό κόμμα, που θα αποτελεί το αντίπαλο δέος της Ν.Δ.
Η μεγάλη του νίκη στις εσωκομματικές εκλογές, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 60%, σηματοδοτεί μεν μια νέα εποχή, είναι όμως προφανές ότι ο πήχης και για τον ίδιο και για το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πολύ ψηλά.
Η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των εσωκομματικών του προβλημάτων, αλλάζει άρδην το τοπίο, καθώς η διάσπαση είναι πολύ πιθανή, κάτι που σημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες, αλλά ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο κ. Ανδρουλάκης είναι πολύ μικρός, προκειμένου να γίνουν πράξη όλες οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη το κίνημα.
Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τονίζουν ότι το αποτέλεσμα τού δίνει ισχυρή εντολή συνέχεια, κάτι που σημαίνει ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για μια σοβαρή και προγραμματική αντιπολίτευση με στόχο τη νίκη απέναντι στη ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει θα φανεί εάν το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Η νέα συγκυρία
Σ’ αυτή τη νέα και μάλλον ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ συγκυρία, λόγω των διαλυτικών φαινομένων στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της δημοσκοπικής καθίζησης της Ν.Δ. ο κ. Ανδρουλάκης καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Ουδείς εντός ΠΑΣΟΚ μπορεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία του, όπως συνέβη μετά τις ευρωεκλογές, κάτι που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος να τα αλλάξει όλα και να εκφράσει το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης.
Ηγετική ομάδα
Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες μιλούν για έξι μεγάλα στοιχήματα, με πρώτο και καλύτερο τη δημιουργία νέας ηγετικής ομάδας στην οποία θα συμμετάσχουν και οι άλλοι πέντε συνυποψήφιοί του.
Το δίλημμα είναι μεγάλο, καθώς είναι υποχρεωμένος να ενισχύσει τη συλλογικότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση στρατηγικών που θα δίνουν την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο επιστρέφει στη διακυβέρνηση της χώρας.
Ζητούμενο βέβαια είναι ποιες αλλαγές θα προχωρήσουν και ποια στελέχη θα αξιοποιηθούν καθώς κρίνεται αναγκαίο ένα νέο Πολιτικό Συμβούλιο, όπως το πάλαι ποτέ πανίσχυρο Εκτελεστικό Γραφείο, επί εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ερώτημα είναι εάν και πότε θα σχηματιστεί μια σκιώδης “κυβέρνηση τομεαρχών” και εάν θα δοθούν ισχυρές αρμοδιότητες στους συνυποψήφιους του, οι οποίοι όμως θα ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να συμμετάσχουν.
Αμφίπλευρη διεύρυνση
Έως τώρα ο κ. Ανδρουλάκης ακολουθούσε τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας απέναντι στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη στιγμή που το περιβάλλον είναι διαφορετικό, αλλάζουν και οι προτεραιότητες.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα έχει σχέση με την αμφίπλευρη διεύρυνση, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να εκφράσει και το προοδευτικό Κέντρο και συνολικά τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
“Πράσινοι” βουλευτές έλεγαν με νόημα στον “Χ-τύπο” ότι ο κ. Ανδρουλάκης έως τώρα ακολουθούσε μια τακτική “τσούκου – τσούκου” που εξασφάλιζε μικρή άνοδο στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό όπως εξηγούν πρέπει πλέον να αλλάξει και “το ΠΑΣΟΚ να αρχίσει να τρέχει με ρυθμούς τρένου”, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι η εναλλακτική και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.
Πρωθυπουργικό προφίλ
Σε επικοινωνιακό επίπεδο ο κ. Ανδρουλάκης είναι υποχρεωμένος να αλλάξει την στρατηγική, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσει πρωθυπουργικό προφίλ στη σύγκριση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόκειται για το τρίτο μεγάλο και μάλιστα προσωπικό του στοίχημα, κάτι που και ο ίδιος έχει αντιληφθεί και άρχισε να το κάνει πράξη, με το πιο χαμογελαστό πρόσωπο που έδειξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές που αφορούν στον τομέα της επικοινωνίας, προκειμένου οι πρωτοβουλίες του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ να περνούν στην κοινωνία.
Κοινοβουλευτικοί τομείς
Η βασική στόχευσης της ηγεσίας είναι να υπάρξουν αλλαγές στο προσεχές διάστημα στα όργανα του κόμματος και κυρίως στους κοινοβουλευτικούς τομείς, που είναι και το τέταρτο μεγάλο στοίχημα.
Κάποιες από τις επιλογές που έγιναν είχαν συναισθηματικό χαρακτήρα, αλλά από τη στιγμή που άπαντες διαπιστώνουν ότι σε κάποιους τομείς δεν παρήχθη έργο, θα πρέπει να γίνουν και οι αναγκαίες αλλαγές.
Το συνέδριο
Το πέμπτο μεγάλο στοίχημα είναι χωρίς αμφιβολία το προγραμματικό και στη συνέχεια το οργανωτικό συνέδριο, στο οποίο θα πρέπει να είναι καθαρό ότι το ΠΑΣΟΚ γύρισε σελίδα.
Στόχος είναι να περάσει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ συλλογικά και με τον κ. Ανδρουλάκη αρχηγό, μπορεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των πολλών, σε αντίθεση όπως υποστηρίζουν με τη Ν.Δ., που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων.
Ήττα Δούκα
Στο ερώτημα γιατί ο κ. Δούκας δεν μπόρεσε να παίξει στα ίσα με τον κ. Ανδρουλάκη, η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στα μεγάλα λάθη που έκανε στο debate, που πραγματοποιήθηκε στη δημόσια τηλεόραση.
Επίσης, δεν μπόρεσε να είναι πειστικός στο πως θα καταφέρει να είναι και δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθύνθηκε κυρίως σε ένα κοινό, που τα τελευταία χρόνια είχε βρει καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δύο αυτά στοιχεία είχαν ως αποτέλεσμα να μην κερδίσει σχεδόν τίποτα από τους ψηφοφόρους των άλλων τεσσάρων υποψηφίων, παρά την έμμεση στήριξη που πήρε έστω και την τελευταία στιγμή από τον Γιώργο Παπανδρέου.