Connect with us

Ειδήσεις

Πέντε στοιχήματα για Κασσελάκη: Και μετά τη νέα ήττα τι;

Published

on

Αντιμέτωπος με δύσκολα στοιχήματα που θα καθορίσουν το πολιτικό του μέλλον βρίσκεται πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τη βαριά ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η ήττα ασφαλώς και δεν μπορεί να χρεωθεί εξ’ ολοκλήρου στον ίδιο, αλλά όσοι ξέρουν τις λεπτές ισορροπίες, λένε ότι ακολουθεί ένα καυτό επτάμηνο το οποίο θα σφραγίσει τις εσωκομματικές εξελίξεις και τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, τον αντιμετωπίζει ως «ξένο» που ναι μεν κατάφερε την «επιθετική εξαγορά του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά υπόσχεται ότι δεν θα αλλάξει το αριστερό dna του κόμματος.

Παρά τη νίκη του στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, ο δρόμος του δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του δεν θα κοπάσει.

Απάντηση στο ερώτημα εάν θα αντέξει στην πίεση δεν υπάρχει για την ώρα, καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν τόσο από τις εσωκομματικές νίκες που θα πετύχει όσο και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι μιλούν για πέντε δύσκολα στοιχήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα καθορίσουν και το πολιτικό του μέλλον.

 

Τα στοιχήματα αυτά είναι τα εξής:

Έλεγχος της Κεντρικής Επιτροπής: Η πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου και ο κ. Κασσελάκης θέλει να κερδίσει τη μάχη των εσωκομματικών συσχετισμών. Ο έλεγχος της Κεντρικής Επιτροπής είναι ζωτικής σημασίας, λόγω του ότι η ηγετική ομάδα θέλει να αποφύγει τον «σκόπελο» του Νοεμβρίου, όπου ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εκτίσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Εάν βγει νικητής, το συνέδριο θα μετατεθεί είτε για τον Απρίλιο, είτε για τον Ιούνιο του 2024, έναν μήνα δηλαδή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Συνεργάτες του, λένε με νόημα ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ότι η πλειοψηφία θα αποδεχτεί τον οδικό χάρτη που προτείνει ο νέος αρχηγός. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Κασσελάκης κινδυνεύει να βρεθεί αιχμάλωτος στο ίδιο του το κόμμα, καθώς τον πρώτο λόγο στη χάραξη στρατηγικής θα έχει η εσωκομματική αντιπολίτευση. Με τη μετάθεση του συνεδρίου για μετά την άνοιξη, ο κ. Κασσελάκης θα κάνει πράξη τον στόχο του, να «οργώσει» δηλαδή όλη τη χώρα και να αναδείξει το πώς θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.

2.Ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ: Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να έχει δυναμική εξουσίας και η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι στα κάγκελα, η ενότητα δεν είναι δεδομένη. Βουλευτές όπως ο Π. Παππάς έχουν δείξει την πόρτα της εξόδου σε όσους διαφωνούν, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει σύντομα να πάρει την απόφαση ακόμη και για διαγραφές. Περίπτωση πάντως να ανεχτεί υπονόμευση εκ των έσω δεν υπάρχει.

3. Δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ: Ο νέος πρόεδρος καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί για να μη «χρεωθεί» τις χαμηλές πτήσεις του κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να εισπράξει τη φθορά της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, κάτι που συνεργάτες του κ. Κασσελάκη αποδίδουν στο γεγονός ότι ακόμη και μετά τις εσωκομματικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Ο ίδιος συνεχίζει να μιλάει για Κεντροαριστερά ή πατριωτική Αριστερά, ενώ ιστορικά στελέχη όπως ο Φίλης και ο Τσακαλώτος προτάσσουν την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποδέχονται καμία μετακίνηση, Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα της δημοσκοπικής ανόδου δεν είναι εύκολο και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν ο κ. Κασσελάκης μπορέσει να ενσωματώσει ή να περιθωριοποιήσει τις διαφορετικές φωνές.

4.Ηγεμονία στην Κεντροαριστερά:Από επικοινωνιακής άποψης, ο κ. Κασσελάκης έχει προβάδισμα έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά το στοιχείο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να αλλάξει τη φθίνουσα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η «τράπουλα» στο χώρο της Κεντροαριστεράς έχει αρχίσει να ξαναμοιράζεται, το ΠΑΣΟΚ δείχνει αποφασισμένο να ανακτήσει τη δυναμική του και να γίνει ξανά κόμμα εξουσίας. Απάντηση στο ερώτημα αυτό δύσκολα μπορεί να υπάρξει στην παρούσα φάση, αλλά σε κάθε περίπτωση το διάστημα που ακολουθεί έως τον Φεβρουάριο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ή θα ξαναγίνει ένα μικρό κόμμα που θα δίνει μάχη για να κερδίσει την είσοδό του στη Βουλή.

5.ΕυρωεκλογέςΗ ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ήταν για τους περισσότερους αναμενόμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες και να έρθει πιο κοντά με προσωπικότητες ευρύτερους κύρους. Την ήττα αυτή δεν πρόκειται να τη χρεωθεί ο κ. Κασσελάκης, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ευρωεκλογές είναι για τον ίδιο βαρόμετρο. Εάν καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το 17,8% που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, δύσκολα θα αμφισβητηθεί. Στην περίπτωση όμως που πέσει πιο κάτω, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα μπορεί να ισχυριστεί πως ούτε τον Μητσοτάκη μπορεί να κερδίσει, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει κόμμα εξουσίας.

 

[banner id=”143729″]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ