Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

E – αποδείξεις: Όλες οι λύσεις για μικρό φόρο – Έως 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για αποδείξεις με πλαστικό χρήμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγώνα δρόμου καλούνται να κάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να αποκτήσουν τον απαιτούμενο αριθμό e-αποδείξεων και να μην πληρώσουν τον επιπλέον φόρο στη φορολογική δήλωση της επόμενης χρονιάς.

Οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα είναι πλέον αναγκαία συνθήκη για όλους τους φορολογούμενους – με εξαίρεση τους ηλικιωμένους-, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους, είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν το 30% του εισοδήματος με e- αποδείξεις.

Η αναγκαία αυτή συνθήκη αφορά όλους όσοι απέκτησαν εισοδήματα κατά τη διάρκεια του 2021 από:

  • μισθούς,
  • συντάξεις,
  • επιχειρηματικές δραστηριότητες και
  • εκμετάλλευση ακινήτων.

Όλοι αυτές οι κατηγορίες φορολογουμένων, θα πρέπει να καλύψουν έως και το τέλος του χρόνου τα ποσά που απομένουν, προκειμένου να μην κληθούν να πληρώσουν δυσανάλογους φόρους.

Στην ουσία δηλαδή, καλούνται να καλύψουν ποσά, μέχρι οι ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες τους για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών να φθάσουν το 30% επί των εκτιμώμενων ποσών ετησίου εισοδήματος για το 2021.

 

Επιπλέον φόρος

Εάν δεν το καταφέρουν, δεν καλύψουν δηλαδή, το 30% του φετινού ετησίου εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών  οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.

Κι αυτό γιατί, το 2022, με τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν για στις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος για το 2021, θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, που είναι ίσος με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

 

Παραδείγματα

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της «ζημιάς», του επιπλέον φόρου δηλαδή που θα καταβληθεί ας δούμε το παράδειγμα ενός φορολογούμενου, με εισόδημα 30.000 ευρώ κατά τη διάρκεια του 2021.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έκανε εντός του φορολογικού έτους 2021, ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών που είναι συνολικού ύψους 6.000 ευρώ.

Οι πληρωμές αυτές αντιστοιχούν στο 20% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 660 ευρώ (22% Χ10%Χ30.000).

Κατά συνέπεια είναι υποχρεωμένος  να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 10% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 660 ευρώ (22% Χ 10% Χ 30.000 ευρώ).

Στην ουσία δηλαδή, είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τον φόρο 22% επί της διαφοράς μεταξύ του 20% του εισοδήματός του, το οποίο κάλυψε, και του 30%, το οποίο έπρεπε να έχει καλύψει.

Ένα δεύτερο παράδειγμα αφορά φορολογούμενο που έχει εισόδημα 15.000 ευρώ όπου οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες που θα πρέπει να εμφανίσει είναι της τάξης των 4.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που συγκεντρώσει 3.500 ευρώ, τότε είναι υποχρεωμένος να πληρώσει πρόστιμο της τάξης του 22% επί των 1.000 ευρώ της διαφοράς, κάτι που συνεπάγεται σε επιπλέον φόρο 220 ευρώ.

 

Ολική επαναφορά

Η υποχρέωση κάλυψης ποσοστού 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με e- αποδείξεις (ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών) θεσμοθετήθηκε από τη Βουλή, το 2019.

Άλλαξε όμως για το φορολογικό έτος 2020, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, καθώς κρίθηκε ότι σε διαφορετική περίπτωση, όσοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία, θα πλήρωναν υπέρογκα ποσά στην εφορία.

Πλέον όμως το 30% που ορίζεται από το νόμο επανήλθε κανονικά και η ολική επαναφορά του, σημαίνει ότι όλοι πρέπει να είναι εντάξει για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους που δεν μπορούν να πληρώσουν.

 

Δείτε επίσης: Συντάξεις: Συνεχίζεται η καταβολή τους – Ποιοι πληρώνονται και πότε

 

Εξαιρέσεις

Ο γενικός κανόνας του 30% για δαπάνες με πλαστικό χρήμα έχει βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις και αφορά φορολογούμενους που είναι υπερχρεωμένοι.

Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι υποχρεωμένη να καλύψει μικρότερα ποσοστά που είναι της τάξεως του 20% ή και χαμηλότερα.

Επίσης, η πλήρης εξαίρεση από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών συνολικού ύψους 30% του ετησίου εισοδήματος με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα ισχύει πλήρως για όσους ανήκουν σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως:

  • οι ηλικιωμένοι,
  • οι ανάπηροι και
  • μακροχρονίως νοσηλευόμενοι,

Για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών δεν ισχύει η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αξίας έως 30% του ετησίου εισοδήματος.

 

Η μεγάλη ανατροπή

Από το φορολογικό έτος 2022 δηλαδή από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2023 για το 2022, θα υπάρχει μια μεγάλη ανατροπή που είναι προς όφελος των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, θα εκπίπτει από το εισόδημα το 30% των εξόδων που έχει κάνει κάθε φορολογούμενος τον προηγούμενο χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες από 22 συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελμάτων.

Πρόκειται για κατηγορίες που το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και κατά συνέπεια υπάρχουν υπόνοιες για υψηλή φοροδιαφυγή και το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.

Το μέτρο θα έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια και από την εφαρμογή του, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν κάθε χρόνο φόρο:

  • έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
  • έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000, 01 ευρώ έως 20.000 ευρώ
  • έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000, 01 ευρώ έως 30.000 ευρώ
  • έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000, 01 ευρώ έως 40.000 ευρώ
  • έως 2.200 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ

Εις διπλούν θα μετρούν οι αποδείξεις από ιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνίατρους.

 

Οι διατάξεις

Ας δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνουν οι διατάξεις του νόμου που τίθενται σε ισχύ για το φορολογικό έτος 2021 μετά τις έκτακτες εξαιρέσεις και τροποποιήσεις επί το ευνοϊκότερο που θεσπίστηκαν το 2020 λόγω του κορονοϊού.

Α) Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Στο εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους εξακολουθούν να την πληρώνουν, δηλαδή για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δημοσίους λειτουργούς (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς κ.λπ.) και τους συνταξιούχους, εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

 

Β) To ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

 

Γ) Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα έχουν πραγματοποιήσει εντός του 2021 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

 

Δ) Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατά ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.

 

Ε) Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το απαιτούμενο συνολικό ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22%, το 2022 όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2021. Π.χ. σε περίπτωση που το ετήσιο ατομικό εισόδημα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσό δαπανών έτους 2021 ανέρχεται σε 3.000 ευρώ (30% των 10.000 ευρώ). Αν ο φορολογούμενος που έχει αυτό το εισόδημα πραγματοποιήσει συνολικό ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών 1.000 ευρώ, τότε θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 22% επί της «ακάλυπτης» διαφοράς των 2.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώ Χ 22%).

 

ΣΤ) Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστού έως 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

 

Πλήρεις εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται πλήρως:

  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  • Οι φυλακισμένοι.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ