Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ghibli: Κατακόρυφη αύξηση των χρηστών του ChatGPT – Παραλήρημα προκάλεσε το νέο εργαλείο

Published

on

Ghibli μορφή από το spirited away

Το ChatGPT κατέγραψε ρεκόρ χρηστών για πρώτη φορά, μετά την κυκλοφορία του νέου εργαλείου δημιουργίας φωτογραφιών, το οποίο μιμείται – ή καλύτερα αντιγράφει – το χαρακτηριστικό στυλ των έργων του «Ghibli Studio».

Οι θαυμαστές του Studio Ghibli, του διάσημου ιαπωνικού στούντιο κινουμένων σχεδίων πίσω από το “Spirited Away” και άλλες αγαπημένες ταινίες, ενθουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα όταν μια νέα έκδοση του ChatGPT τους έδωσε τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν δημοφιλή μιμίδια ή προσωπικές φωτογραφίες στο μοναδικό στυλ του ιδρυτή της Ghibli, Hayao Miyazaki.

Αξιοποιώντας τα σχέδια από κορυφαία anime, όπως το «Spirited Away», οι μέσοι εβδομαδιαίοι ενεργοί χρήστες ξεπέρασαν για πρώτη φορά φέτος τα 150 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία έρευνας αγοράς Similarweb.

Ωστόσο, η τάση αυτή έχει φέρει στο προσκήνιο ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται πάνω σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, καθώς και για το τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των ανθρώπων καλλιτεχνών.

Ο Miyazaki, 84 ετών, γνωστός για την παραδοσιακή προσεγγισή του – ζωγραφίζει με λεπτομέρεια και αφιέρώνει τον χρόνο που χρειάζεται – και την ιδιόρρυθμη αφήγησή του, έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα των κινούμενων σχεδίων.

Ο Janu Lingeswaran δεν το σκέφτηκε και πολύ όταν ανέβασε μια φωτογραφία της 3χρονης γάτας του, Μάλι, στο νέο εργαλείο δημιουργίας εικόνας του ChatGPT την Τετάρτη. Αμέσως μετά, ζήτησε από το ChatGPT να μετατρέψει την εικόνα στο στυλ Ghibli, δημιουργώντας μια εικόνα anime που έμοιαζε με τη γάτα του Μάλι, αλλά και με έναν από τους περίτεχνα σχεδιασμένους χαρακτήρες από ταινίες του Miyazaki, όπως το “My Neighbor Totoro” ή το “Kiki’s Delivery Service”.

Η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, η οποία αντιμετωπίζει αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω του δημοφιλούς chatbot της, ενθάρρυνε σε μεγάλο βαθμό τον πειραματισμό με το λεγόμενο “Ghiblification” και ο CEO, Sam Altman, άλλαξε την εικόνα του προφίλ του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X με ένα πορτραίτο σε στυλ Ghibli. Σε μια τεχνική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η εταιρεία ανέφερε ότι το νέο εργαλείο θα ακολουθήσει μια «συντηρητική προσέγγιση» στον τρόπο με τον οποίο μιμείται την αισθητική των μεμονωμένων καλλιτεχνών.

«Προσθέσαμε μια άρνηση – trigger που ενεργοποιείται όταν ένας χρήστης προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα στο στυλ ενός εν ενεργεία καλλιτέχνη», ανέφερε η εταιρεία. Ωστόσο, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της ότι «επιτρέπει ευρύτερα στυλ στούντιο — τα οποία οι χρήστες χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν και να μοιραστούν μερικές πραγματικά υπέροχες και εμπνευσμένες αυθεντικές δημιουργίες των θαυμαστών».

Καθώς οι χρήστες ανάρτησαν τις εικόνες τους με στυλ Ghibli στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρχισαν να αναδύονται ξανά οι προηγούμενες δηλώσεις του Miyazaki σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα των κινούμενων σχεδίων. Όταν είχε γίνει επίδειξη της τεχνητής νοημοσύνης στο Miyazaki το 2016, είπε ότι ήταν «αηδιασμένος». Ο παρουσιαστής της επίδειξης, που έδειξε μια κινούμενη εικόνα με ένα σώμα που σπαρταρούσε και έσερνε τον εαυτό του με το κεφάλι, και εξήγησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «παρουσιάσει παραμορφωμένες κινήσεις που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να φανταστούμε.» Θα μπορούσε, είπε, να χρησιμοποιηθεί για κινήσεις ζόμπι.

Αυτό ώθησε τον Miyazaki να διηγηθεί μια ιστορία.

«Κάθε πρωί, βλέπω τον φίλο μου που έχει αναπηρία», είπε ο Miyazaki. «Είναι τόσο δύσκολο για αυτόν να κάνει έστω και ένα «κόλλα το» · το χέρι του, με τους σφιχτούς μυς, δεν μπορεί να φτάσει στο δικό μου χέρι. Τώρα, σκεπτόμενος αυτόν, δεν μπορώ να δω αυτά τα πράγματα και να τα βρω ενδιαφέροντα. Όποιος δημιουργεί αυτά τα πράγματα δεν έχει καμία ιδέα τι σημαίνει πόνος.»

Είπε ότι «ποτέ δεν θα ήθελε να ενσωματώσει αυτή την τεχνολογία στη δουλειά του».

«Νιώθω έντονα ότι αυτό είναι μια προσβολή στη ζωή την ίδια», πρόσθεσε.

Η OpenAI δεν απάντησε την Πέμπτη σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει άδεια.

Ο Josh Weigensberg, συνεργάτης στην δικηγορική εταιρεία Pryor Cashman, είπε ότι ένα από τα ερωτήματα που εγείρει η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργίας τέχνης με στυλ Ghibli είναι το αν το μοντέλο AI εκπαιδεύτηκε με βάση το έργο του Miyazaki ή του Studio Ghibli. Αυτό, με τη σειρά του, «εγείρει το ερώτημα: ‘Έχουν άδεια ή έγκριση για να κάνουν αυτή την εκπαίδευση ή όχι;’»

Ο Weigensberg πρόσθεσε ότι αν το έργο είχε αδειοδοτηθεί για εκπαίδευση, ίσως να είχε νόημα για μια εταιρεία να επιτρέπει αυτή τη χρήση. Αλλά αν αυτή η χρήση συμβαίνει χωρίς συναίνεση και αποζημίωση, είπε, θα μπορούσε να είναι «προβληματική».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ