Ειδήσεις
Restart Μητσοτάκη: Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού
Restart επιχειρεί ο πρωθυπουργός με τις αλλαγές που έκανε στο κυβερνητικό σχήμα και έχουν ως επίκεντρο την ασφάλεια, την υγεία και την καθημερινότητα του πολίτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε το πρόβλημα που υπήρχε στον τομέα της ασφάλειας και τις κακές σχέσεις που φέρεται να είχε ο Γιάννης Οικονόμου με μεγάλο τμήμα της Αστυνομίας σε ανώτατο επίπεδο και για τον λόγο αυτόν τον “καρατόμησε” από τη θέση του.
Στον κ. Οικονόμου χρεώνεται η κακή αντίδραση στα θέματα της οπαδικής βίας, όπως για παράδειγμα η υπόθεση με την εισβολή των Κροατών Χούλιγκαν και τον θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσουρή, αλλά και τον θάνατο του αστυνομικού Λυγγερίδη μετά τα αιματηρά γεγονότα στον Ρέντη.
Ο πρωθυπουργός προτίμησε να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στα θέματα ασφάλειας, καθώς πιστώνεται την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως της 17 Νοέμβρη.
Ουδείς άλλωστε παραγνωρίζει τις απειλές για έξαρση τρομοκρατικών ενεργειών μετά και το χτύπημα στα ΜΑΤ στην περιοχή του Ζωγράφου, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή.
Παρά το γεγονός ότι είχε απομακρυνθεί από το υπουργείο το 2019, ο κ. Χρυσοχοΐδης πέρασε για πέμπτη φορά την πόρτα του υπουργείου καθώς θεωρείται από τον κ. Μητσοτάκη μια ασφαλής επιλογή που θα βοηθήσει στο να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στους πολίτες.
Το κενό στο Υγείας
Η αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Υγείας, που θεωρείται κρίσιμος για το Μαξίμου άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του Άδωνη Γεωργιάδη, που ξέρει καλά τα θέματα λόγω της προϋπηρεσίας του σε αυτό.
Ο πρωθυπουργός ήθελε ένα στέλεχος για το Υγείας που μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να βελτιωθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης καλείται να “συμμαζέψει” τα θέματα που αφορούν τα νοσοκομεία, τις ελλείψεις στα φάρμακα, αλλά και την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης που θα δοκιμάσουν τις αντοχές του ΕΣΥ.
Οι κακές γλώσσες πάντως λένε ότι η επιστροφή Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας χαροποίησε την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία δεν είχε και τις καλύτερες των σχέσεων με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Το κενό που άφησε ο κ. Γεωργιάδης στο υπουργείο Εργασίας, καλείται να καλύψει η Δόμνα Μιχαηλίδου που ήταν και η έκπληξη αυτού του μίνι ανασχηματισμού.
Η έκπληξη της Μιχαηλίδου
Η κ. Μιχαηλίδου είναι η πρώτη φορά που γίνεται υπουργός, αλλά όσοι γνωρίζουν λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές της και είναι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει.
Ένας από τους βασικούς λόγους που επελέγη για τη θέση αυτή, είναι ότι γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο υπουργείο Εργασίας και δεν θα χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστεί.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα μέτωπα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι αρκετά και όσοι γνωρίζουν λένε με νόημα ότι οι εργασιακές σχέσεις θα κρίνουν πολλά στις σχέσεις κυβέρνησης κοινωνίας από τη στιγμή που η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας.
Οι τρεις νέοι
Στην κυβέρνηση μπαίνουν τρείς νέοι, ο Παύλος Μαρινάκης που γίνεται υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο άγνωστος Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Ηλεία και η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη.
Η κ. Λυτρίβη θα συνεργαστεί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ έχει εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα λόγω του ήταν στενή συνεργάτης της Νίκης Κεραμέως όταν αυτή ήταν στο υπουργείο Παιδείας.
Κυβερνητικές πηγές
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.
“Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς”, σημείωναν οι ίδιες πηγές.