Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Έρχεται νέο επίδομα 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ

Published

on

Άμεσα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για 80.000 ανέργους που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ σύμφωνα με πληροφορίες  με νέο επίδομα έως 1.000 ευρώ

Οι άνεργοι που θα ενταχθούν και θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα θα λάβουν μέχρι 1000 ευρώ ως έκτακτο εκπαιδευτικό επίδομα.

Οι δικαιούχοι μετά την αίτηση τους θα λαμβάνουν voucher για να πραγματοποιούν την Κατάρτιση Δωρεάν, ενώ ταυτόχρονα θα παίρνουν και χρήματα (εκπαιδευτικό επίδομα).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ με την χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρόκειται για πρόγραμμα κατάρτισης σε δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως το ψηφιακό εμπόριο, τα logistics, το ψηφιακό marketing, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ για 80.000 ωφελούμενους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων και ανέργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με κονδύλια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αποσκοπούν μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κατάρτισης 500.000 ωφελούμενοι.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν με την ολοκλήρωση του οποίου θα πραγματοποιείται πιστοποίηση των γνώσεων. Η διάρκεια των προγραμμάτων ποικίλει από 50 έως 200 ώρες, όπου ο ωφελούμενος θα λαμβάνει 5 ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης. Το ελάχιστο επίδομα ανέρχεται σε 250 ευρώ και το μέγιστο ποσό στα 1.000 ευρώ.

Η κατάρτιση των ανέργων θα γίνει σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού όπως ψηφιακό εμπόριο, εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), ψηφιακό marketing, αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων, έξυπνο σπίτι και πράσινη επιχειρηματικότητα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή προτάσεων για τα προγράμματα κατάρτισης που προτίθενται να υλοποιήσουν 13 επιλεγμένα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ και 168 επιλεγμένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.voucher.gov.gr/.

Ωφελούμενοι

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι
  • Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
  • Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Η κατάρτιση θα γίνει σε αντικείμενα που αφορούν τις ψηφιακές και τις πράσινες δεξιότητες. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως στο 65% και στο 35% δια ζώσης. Στόχος της δράσης είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.

Οι υποκατηγορίες προγραμμάτων για τις ψηφιακές δεξιότητες που αναμένεται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων είναι:

ανάλυση μεγάλων δεδομένων, ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά, ανάπτυξη εφαρμογών παγκοσμίου ιστού & ιστοσελίδων, ασφάλεια δεδομένων /gdpr & κυβερνοασφάλεια, βάσεις δεδομένων, βασικές ψηφ. δεξιότητες & εφαρμογές γραφείου, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (gis), γλώσσες προγραμματισμού, διαδίκτυο των πραγμάτων & μικροελεγκτές, διαχείριση έργων δίκτυα η/υ & δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (5g), εκπαιδευτικές τεχνολογίες, επεξεργασία εικόνας & video, δημιουργία ψηφιακών εντύπων, εργαλειομηχανές cnc, εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), ηλεκτρονικό εμπόριο, μηχανική μάθηση, μηχανογραφημένη λογιστική & οργάνωση αποθήκης, στατιστική επεξεργασία δεδομένων, συστήματα erp & διοίκησης επιχειρήσεων, τεχνολογία συστοιχιών (blockchain), υπολογιστικό νέφος & διαχείριση υποδομών δεδομένων (data centers), ψηφιακές δεξιότητες εξειδικευμένες σε διάφορους τομείς όπως στην μεταλλευτική και στις δομικές κατασκευές, στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στην υγειά, στο ψηφιακό marketing και στο ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Οι υποκατηγορίες προγραμμάτων για τις «πράσινες» δεξιότητες που αναμένεται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων είναι:

ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων, έξυπνο σπίτι & έξυπνες πόλεις – εφαρμογές απομακρυσμένου ελέγχου, πράσινη επιχειρηματικότητα, οικολογικός σχεδιασμός, πιστοποίηση περιβαλλοντικών προτύπων, εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου, βιοκλιματικός σχεδιασμός & ενεργειακή απόδοση κτηρίων, αξιολόγηση του κύκλου ζωής προϊόντων, ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέθοδοι περιβαλλοντικής αποκατάστασης, στρατηγικές & ηγετικές δεξιότητες για τη στροφή προς την αειφόρο ανάπτυξη, χρήση νέων τεχνολογιών στην πράσινη οικονομία, τεχνικές πράσινες δεξιότητες αναλόγως του αντικειμένου της εργασίας, επιχειρηματικές δεξιότητες για την εκμετάλλευση των πράσινων ευκαιριών, γνώση – συναρμολόγηση – εγκατάσταση & χρήση ενεργειακών συστημάτων, διαχείριση αποβλήτων, ανανεώσιμες πήγες ενέργειας και κυκλική οικονομία.

Ποιοι θα λάβουν τα 1.000 ευρώ

Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του επιδόματος κατάρτισης.

Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής:

  • Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ