Κοινωνία
Έρχονται νέες αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης
Μετά την χαλάρωση των μέτρων που αποφασίστηκε χτες με την αύξηση χωρητικότητας στα γήπεδα, την απελευθέρωση των σχολικών εκδρομών και τις αλλαγές στη διασκέδαση, στην οποία επιτρέπονται και πάλι οι όρθιοι πελάτες, σειρά έχουν οι αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους επαναμολύνθηκαν.
Σε έκτακτη συνεδρίαση η Επιτροπή εμβολιασμού θα εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης πιστοποιητικού δεύτερης νόσησης με covid. Για το θέμα αυτό είχε προϊδεάσει τις προηγούμενες μέρες ο γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Από τις γιορτές και μετά παρατηρείται μία μεγάλη αύξηση στις επαναλοιμώξεις με covid και για ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό.
“Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid” διευκρίνισε στην αρχή της εβδομάδας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με απόφαση που είχε ληφθεί όταν ακόμη δεν είχε ανακύψει το θέμα της Omicron και της επαναμόλυνσης που προκαλεί, δεν είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά. Έτσι, προκύπτει πλέον ένα κενό για τους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσησαν για δεύτερη φορά, αφου χωρίς επίσημο πιστοποιητικό, χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid τεστ για την είσοδο στις διάφορες δραστηριότητες αλλά και στην εργασία τους.
Τα μέλη της επιτροπής θεωρούν πως η ανοσία από λοίμωξη Covid είναι πολύ κατώτερη της ανοσίας που προκαλεί ο εμβολιασμός.
Μάλιστα, με γνώμονα τη βέλτιστη ατομική προστασία αλλά και τη συλλογική ανοσία τροποποίησαν την περασμένη εβδομάδα τις συστάσεις για το χρόνο που μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση όσοι έχουν στο ενδιάμεσο νοσήσει από κορονοϊό, καταλήγοντας πως πλέον και με τα διαθέσιμα δεδομένα ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει έναν μήνα μετά τη νόσηση αντί για τρεις που ηταν η προηγούμενη σύσταση. Αυτό φέρνει νωρίτερα και την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού τους.
Χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε την περασμένη Δευτέρα ότι “υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων”.
Αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σε τροποποιήσεις όσον αφορά στις συστάσεις για το χρόνο που μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση, όσα άτομα έχουν στο ενδιάμεσο νοσήσει από κορονοϊό, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Έτσι ακόμη και ένα μήνα μετά τη νόσηση μπορούν να εμβολιαστούν και να λάβουν άμεσα πιστοποιητικό.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι “υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά από τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων”.
Να επισημάνουμε ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα άλλαξε και το διάστημα για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στα άτομα που εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. Ειδικότερα τα άτομα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστούν στους δύο μήνες με μία δόση Pfizer ή Johnson &Johnson η με μισή δόση Moderna, από 3 μήνες που ήταν μέχρι πρόσφατα.