Κοινωνία
Ακριβή απόλαυση και το παγωτό – Αγγίζει τα 7,5 ευρώ

Τον δρόμο της ακρίβειας ύστερα από το σουβλάκι ακολουθεί και το παγωτό, καθώς το αυξημένο κόστος παραγωγής και μεταφοράς περνάει στον καταναλωτή.
Για μια μπάλα παγωτό η τιμή το 2021 ήταν 1.30-2€, ενώ το 2022 κυμαίνεται από 1,40-2,50€.
Ντόμινο αυξήσεων στις πρώτες ύλες
Όπως τονίζουν οι παραγωγοί παγωτού, οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί κατά 10-20%, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να αφομοιώσουν άλλες ανατιμήσεις. Έτσι αναγκαστικά ανεβάζουν αντίστοιχα τις τιμές στο χύμα παγωτό.
Αναλυτικά (για μία μπάλα παγωτού)
- Αθήνα: 2,5 ευρώ
- Ναύπλιο: 1,8 ευρώ
- Βύρωνας: 1,4 ευρώ
- Θεσσαλονίκη: 2 ευρώ
- Μύκονος: 5 – 7,5 ευρώ
- Ρόδος: 1,5 -2,3 ευρώ
Οι ανατιμήσεις δεν καταγράφονται μόνο στο φρέσκο παγωτό, αλλά και στα συσκευασμένα προϊόντα που υπάρχουν στα ψυγεία των καταστημάτων και περιπτέρων.
Ενδεικτικά, για ένα ξυλάκι που κόστιζε πέρυσι από 1,90€ έως 2,20€, η τιμή τώρα είναι από 2€ έως 2,40€, ενώ τα οικογενειακά παγωτά που έκαναν 7,90€, πλέον κοστίζουν 8,70€.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα παγωτά
Τα παγωτά του εμπορίου διακρίνονται σε 3 είδη:
1. Το φρέσκο, το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από καλά ζαχαροπλαστεία και το οποίο έχει παρασκευασθεί από φρέσκα συστατικά, όπως το γάλα, τα αυγά, η πάστα από φιστίκι, το φρέσκο κακάο, οι φράουλες κ.τ.λ.
2. Τα τυποποιημένα παγωτά καλής ποιότητας, στα οποία το πρώτο συστατικό που αναγράφεται στην ετικέτα είναι το γάλα. Το πρώτο αναγραφόμενο συστατικό στο οποιοδήποτε τρόφιμο, σημαίνει ότι το τρόφιμο αυτό αποτελείται σε ποσοστό πάνω από το 50% από το συγκεκριμένο συστατικό. Άρα στα καλής ποιότητας παγωτά, λοιπόν, πρώτο συστατικό είναι το γάλα, μετά κάποιο άλλο φρέσκο συστατικό (π.χ. κακάο, φρούτα) και μετά όλα τα άλλα. Όταν στις πρώτες θέσεις της διατροφικής επισήμανσης υπάρχουν “καλά” συστατικά, τόσο λιγότερα συντηρητικά και ζάχαρη περιέχει το παγωτό, άρα τόσο πιο υγιεινό είναι».
3. Τα παγωτά ή τα επιδόρπια παγωτού ή τα παγωμένα γλυκίσματα τα οποία δεν έχουν ως πρώτο συστατικό το γάλα, αλλά σκόνη γάλακτος ή ακόμα και φοινικέλαιο ή άλλα υδρογονωμένα φυτικά έλαια που περιέχουν λιπαρά. Η σκόνη γάλακτος αποτελεί προϊόν επεξεργασίας που δεν διαθέτει τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και το ασβέστιο του φρέσκου γάλακτος. Συνεπώς τα παγωτά που περιέχουν σκόνη γάλακτος έχουν μειωμένη θρεπτική αξία. Πέρα από αυτό είναι άγνωστες οι επιτώσεις της σκόνης γάλακτος στην υγεία.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ