Κοινωνία
Από τη Δευτέρα και για λίγες ώρες η δήλωση των αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες
«Περάσαμε στη Βουλή μια διάταξη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία ζητάμε για συγκεκριμένα προϊόντα, κατά βάση για τις πρώτες ύλες, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, το σιτάρι κλπ., από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, να μας δηλώσουν τα αποθέματά τους. Η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί τη Δευτέρα κι εντός 48 ωρών πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα και το σημείο, στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι η δήλωση αυτή θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να δηλωθούν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη.
«Όλο αυτό γίνεται, γιατί ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.
Ερωτηθείς αν η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται κατά βάση για μακαρόνια και τα υπόλοιπα σχετικά ήδη».
Όπως εξήγησε, στο μαλακό σιτάρι εισάγουμε περίπου 250.000-300.000 τόνους τον χρόνο από Ουκρανία και Ρωσία και παρά τον πόλεμο η Ουκρανία συνεχίζει και εξάγει έστω και μικρές ποσότητες προς όλες τις χώρες.
Διευκρίνισε δε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, όπου καθημερινά έρχονται φορτία στη χώρα. «Και βεβαίως υπάρχει και η εναλλακτική αγορά του Καναδά και της Αμερικής, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί σε ένα βαθμό. Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την επάρκεια στο μαλακό σιτάρι», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος να μπουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες για την επόμενη περίοδο 2023-2027 για να μπορέσει να καλλιεργήσει.
Σχετικά με το ηλιέλαιο, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο. Ωστόσο, στη χώρα μας το 90% της παραγωγής πηγαίνει για το λεγόμενο βιοκαύσιμο και το 10% για μαγειρική χρήση, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν από την Ουκρανία.
«Ο ηλίανθος είναι σε μεγάλη ανάπτυξη και υπάρχουν συνεχώς νέες εκτάσεις που καλλιεργούνται. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μια πλήρης επάρκεια από τις παραγωγές τις δικές μας. Το πλαφόν μπήκε επειδή υπήρχαν πολύ μεγάλες παραγγελίες», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην αυριανή σύσκεψη του ΥπΑΑΤ υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική κρίση, τον πόλεμο, αλλά και το γεγονός ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι οι μεγαλύτερες σιτοπαραγωγές χώρες, πρέπει να υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει πλήρης επάρκεια και μεγάλη παραγωγή με καλές τιμές.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους