Connect with us

Κοινωνία

Γιατί πρασινίζει ο κρόκος του αυγού

Published

on

Συχνά στα πασχαλινά τραπέζια κατά τη διάρκεια του τσουγκρίσματος των αυγών βλέπουμε ένα πράσινο χρώμα ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι.

Όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο αποχρωματισμός που παρατηρούμε γύρω από τον κρόκο των πολύ βρασμένων αυγών είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης – και συγκεκριμένα μεταξύ του θείου στα ασπράδια και του σιδήρου στους κρόκους.

Αυτή η αντίδραση είναι ακίνδυνη κι εμφανίζεται όταν τα αυγά έχουν μαγειρευτεί για πολύ ώρα ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Μια συμβουλή για να αποφύγετε αυτόν το χρωματισμό στα πασχαλινά σας αυγά, είναι τα βράσετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία και να προχωρήσετε στην άμεση ψύξη τους.

Η θρεπτική αξία των αυγών

Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει:

  • Θερμίδες: 77
  • Υδατάνθρακες: 0.6 γραμμάρια
  • Λιπαρά συνολικά: 5.3 γραμμάρια
  • Κορεσμένα λίπη: 1.6 γραμμάρια
  • Μονοακόρεστα λίπη: 2.0 γραμμάρια
  • Χοληστερίνη: 212 mg
  • Πρωτεΐνη: 6.3 γραμμάρια
  • Βιταμίνη A: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)
  • Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβινη): 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη B12 (κοβαλαμίνη): 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ): 7% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορος: 86 mg, or 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Σελήνιο: 15.4 mcg, or 22% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Πηγή : dnews

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ