Εργασία
ΓΣΕΕ: Πρόταση για αύξηση κατώτατου μισθού πάνω από 800 ευρώ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ θα καταθέσει μια σειρά προτάσεων με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 809 ευρώ και επαναφορά του προσδιορισμού του, μέσω της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Όλοι οι επιστημονικοί φορείς συντάσσουν τις εκθέσεις τους προκειμένου να τις καταθέσουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργοδοτικοί φορείς στις εκθέσεις τους θα εισηγηθούν ένα μείγμα προτάσεων που θα περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να απελευθερωθεί διαθέσιμο εισόδημα και να καλυφθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι τόσο η ανάπτυξη κοντά στο 7% το 2021 και 4,5% το 2022, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχει δυσκολία στην εκτίμηση των τελικών μεγεθών λόγω του πληθωρισμού που δημιουργεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.
Το ποσοστό αύξησης και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό,την αύξηση του ενεργειακού κόστους και φυσικά τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία.
Τα πιο αισιόδοξα σενάρια πάντως κάνουν λόγο για αύξηση στο 10%, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων που τοποθετούν το ποσοστό της ανάπτυξης στο 8%, κάτι που θα έκανε τον κατώτατο μισθό να φτάσει στα 730 ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με ένα από τα βασικά σενάρια, προβλέπεται αύξηση, της τάξεως του 6%, που θα οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό αμω των 700 ευρώ, δηλαδή 702,78 ευρώ.
H ΓΣΕΕ ζητά άμεση προσαρμογή του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως «έχει τεκμηριώσει μέσω του Ινστιτούτου εργασίας της Συνομοσπονδίας, το αίτημά της για την αναγκαιότητα άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια της προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».
Μετά την ολοκλήρωση κατάθεσης των εκθέσεων βάσει του προγραμματισμού θα ακολουθήσει προφορική διαβούλευση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων έως τις 15 Μαρτίου.
Ολα τα υπομνήματα καθώς και οι εκθέσεις των φορέων θα πρέπει να διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έως τις 31 Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια το ΚΕΠΕ να συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης το αργότερο έως τις 15 Απριλίου 2022.
Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.
Πάντως, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι υπόλοιπες χώρες με κατώτατο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ είναι:
– Βουλγαρία με 332 ευρώ
– Λετονία με 500 ευρώ
- Ρουμανία με 515 ευρώ
– Ουγγαρία με 542 ευρώ
– Κροατία με 624 ευρώ
– Σλοβακία με 646 ευρώ
– Τσεχία με 652 ευρώ
– Εσθονία με 654 ευρώ
– Πολωνία με 655 ευρώ
– Λιθουανία με 730 ευρώ
– Μάλτα με 792 ευρώ
– Πορτογαλία με 823 ευρώ.