Ελεύθερο Βήμα
“Ειρήνη Παππά – Κώστας Καζάκος – Δύο θρύλοι που “έφυγαν””, του Φώτη Καρύδα
Άρθρο του Δημοσιογράφου και Πολιτευτή Βόρειου Τομέα Ν.Δ Φώτη Καρύδα
Η Ελλάδα είναι φτωχότερη πλέον, αφού δυο εμβληματικές μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ο Κώστας Καζάκος και η Ειρήνη Παπά, έφυγαν από τη ζωή με με μία μόλις ημέρα διαφορά.
Υπήρξαν δύο από τους σημαντικότερους Ελληνες ηθοποιούς των τελευταίων δεκαετιών, με σπουδαία καριέρα εντός και εκτός συνόρων. Δυο ξεχωριστοί καλλιτέχνες παρόντες διαχρονικά τόσο στην τέχνη όσο και στη δημόσια ζωή του τόπου.
Η Ειρήνη Παπά, η σπουδαία διεθνής Ελληνίδα ηθοποιός, ξεκίνησε από το Χιλιομόδι Κορινθίας και κατέκτησε τον κόσμο! Είχε τεράστια και σημαντική καλλιτεχνική πορεία, πρωταγωνιστώντας μεταξύ άλλων σε τρεις ταινίες που προτάθηκαν για Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, την «Ηλέκτρα», την «Ιφιγένεια», που προτάθηκε και για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, αλλά και στο «Ζ» του Κώστα Γαβρά, ταινία που κατέκτησε δύο Οσκαρ! Στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ιφιγένεια» είχε συνυπάρξει κινηματογραφικά με τον Κώστα Καζάκο. Βραβεύθηκε και με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας για την ερμηνεία της στην «Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι.
Ο πολυβραβευμένος Πορτογάλος σκηνοθέτης Μανοέλ ντε Ολιβέιρα είχε πει για την Ειρήνη Παπά ότι είναι «η πανέμορφη και μεγαλοπρεπής φιγούρα που ενσαρκώνει τη γυναικεία ψυχή στη βαθύτερη έκφρασή της και η εικόνα της Ελλάδας όλων των εποχών».
Σημαντικές στιγμές ήταν ακόμα το 1995, οπότε έλαβε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, το 2000, που αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης αλλά και το 2002 που ανακηρύχθηκε «Γυναίκα της Ευρώπης».
Ο Κώστας Καζάκος το 2023 θα συμπλήρωνε 70 χρόνια προσφοράς στο θέατρο. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά: «Το θέατρο σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάζει τους ανθρώπους». Υπήρξε ηθοποιός και σκηνοθέτης που συνδύαζε με δυναμισμό την καλλιτεχνική με την πολιτική δραστηριότητα, αφού διετέλεσε από το 2007 έως το 2012 και βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.
Η ταινία-σταθμός στη ζωή του ήταν το πολεμικό δράμα «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), όπου στα γυρίσματα γνώρισε, ερωτεύτηκε και τελικά παντρεύτηκε τη συμπρωταγωνίστριά του Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον γνωστό ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο.
Καρέζη και Καζάκος ζήτησαν αργότερα από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη να γράψει ένα αντιχουντικό θεατρικό έργο, «Το μεγάλο μας τσίρκο», μέσα στα χρόνια της δικτατορίας. Η σύλληψή τους ήταν το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης παράστασης με πολλαπλά πολιτικά μηνύματα.
Δεν είναι μόνο ότι ήταν σπουδαίοι ηθοποιοί, δεν έιναι μόνο ότι είχαν ήθος, πίστη στα ιδανικά τους, είναι ότι τα παραδείγματα αυτά εμπνέουν.
Η Ειρήνη Παππά και ο Κώστας Καζάκος που η θέση τους είναι πια στον ουρανό, διδάσκουν πως αν ακολουθούμε με πάθος τα όνειρά μας και καταπιανόμαστε με ότι στα αλήθεια αγαπάμε μπορεί και να μεγαλουργήσουμε.
Μα ακόμα και αν δεν μεγαλουργήσουμε, θα υπηρετήσουμε αυτό που αγαπάμε. Αυτό έκαναν και εκείνει και η συνεισφορά τους στο θέατρο και την 7η τέχνη θα μείνει αιώνια χαραγμένη στις μνήμες μας.