Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Εκδηλώσεις από το Π.Π.Ι.Ε.Δ. για τα “Σεπτεμβριανά της πόλης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης στην 62η επέτειο του Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, γνωστών ως Σεπτεμβριανών της Πόλης 6-7/9/1955, οργανώνονται στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ) – Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» με την συνεργασία του Δ. ΝΦ-ΝΧ και της Οι.ΟΜ.Κω. την περίοδο 4-6 Σεπτεμβρίου 2017. Τα Σεπτεμβριανά υπήρξαν μια από τις χειρότερες πράξεις μαζικής βίας κατά μιας αυτόχθονης ιστορικής Κοινότητας την μεταπολεμική περίοδο στην Ευρώπη και παραμένει το στίγμα της αλυσίδας των αντιδημοκρατικών εξελίξεων και των παραβιάσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει τις προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και την Τουρκία, την Έκθεση με τίτλο «Το Διαχρονικό Στίγμα των Σεπτεμβριανών», της οποίας τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 6/9/2017 ώρα 19.00 και την οργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με θέμα την συμπαράσταση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών μετά από το Πογκρόμ προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό της Πόλης.
Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλμβάνει :
Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017
Προβολή της ταινίας του Γιώργου Μουτεβελλή, «Η Φρικτή Νύχτα», ώρα: 20.30, στο θεατράκι του ΠΠΙΕΔ.
Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017
Εγκαίνια έκθεσης με θέμα: «Το Διαχρονικό Στίγμα των Σεπτεμβριανών», ώρα 19.00
Χαιρετισμός του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, κ. Αριστείδη Βασιλόπουλου.
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και η Αλληλεγγύη του προς τη Ρωμιοσύνη της Πόλης μετά από τα Σεπτεμβριανά του 1955: Ποιος ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών κατά των μαζικών παραβιάσεων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Ομιλητές: π. Γεώργιος Τσέτσης (Μεγ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικ. Πατριαρχείου), Γεώργιος Λαιμόπουλος,( τ. Γ.Γραμματέας ΠΣΕ), Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος ( Πρέσβης ε.τ.),
Συντονιστής: Νικόλαος Ουζούνογλου (Προέδρος Οι.Ομ.Κω.).
1η Προβολή της ταινίας της Νιχάν Αρισόϊ, «Μάνα μου Κωνσταντινούπολη (Mana mou Istanbul) », ώρα: 20.30.
Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017
Προβολή της ταινίας του Τζάν Ντουντάρ, «Η Νύχτα της Ντροπής», ώρα 20:30, στο θεατράκι του ΠΠΙΕΔ.
Είσοδος ελεύθερη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ