Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ελληνοτουρκική φιλία στην πράξη (photos+video)

Δημοσιεύθηκε

στις


Μήνυμα φιλίας μεταξύ των λαών έστειλε η  κοπή της Βασιλόπιτας της Ένωσης Σπάρτης που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του προσφυγικού σωματείου το βράδυ της Κυριακής 11 Ιανουαρίου. Η Ένωση τίμησε τον Τούρκο φίλο του συλλόγου Nuri Ecetin για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Χάρης Σαπουντζάκης τονίζοντας πως συνεχίζει την παράδοση του παππού και του πατέρα του βοηθώντας τους Σπαρταλήδες να ανακαλύψουν τις ρίζες τους στην ιστορική τους κοιτίδα, την Σπάρτη της Πισσιδίας. Μάλιστα ο Τούρκος επιχειρηματίας (εμπορεύεται το περίφημο ροδέλαιο της περιοχής) έχει γράψει και βιβλίο για τους Έλληνες της Σπάρτης καταγράφοντας τα σπίτια των Ελλήνων με φωτογραφίες και συγκεντρώνοντας πληροφοριακό υλικό. Ο κ. Σαπουντζάκης του παρέδωσε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης μια αναμνηστική πλακέτα ενώ ο ίδιος ο Ecetin δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για τη βράβευση και αποκάλυψε πως θα δωρίσει το βιβλίο του στην Ένωση Σπάρτης.

Μετά τη βράβευση πραγματοποιήθηκε η ευλογία της πίτας από τον Μητροπολίτη κ.κ. Γαβριήλ στον οποίο ο κ. Σαπουντζάκης έδωσε ως δώρο ένα εγκόλπιο-σταυρό. “Οι άνθρωποι χωρίζουν και οι άνθρωποι είναι  ενώνουν” ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτη.

Ακολούθησε η κοπή της πίτας και σύντομοι χαιρετισμοί από τους επισήμους που έδωσαν το παρών μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Αναμουρλόγλου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Πέτρος Μπουρδούκος, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Μανούρης, οι επικεφαλής των παρατάξεων κ.κ. Δέσποινα Θωμαΐδου και Γιώργος Τσοπανίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και φυσικά πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Η εκδήλωση τελείωσε όπως ξεκίνησε με τραγούδια από τη νεοσύστατη χορωδία της Ένωσης υπό τη διεύθυνση του Μουσικοσυνθέτη κ. Στάθη Ουλκέρογλου, ενώ μετά ο σύλλογος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων του.

Έκθεση για τον προσφυγική Νέα Ιωνία
Αξίζει να αναφερθεί πως συνεχίζεται μέχρι (τουλάχιστον) τα τέλη Ιανουαρίου  η έκθεση «Η Αττική υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22: Νέα Ιωνία» που συνδιοργανώνουν το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία», ο Δήμος Νέας Ιωνίας και η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασία. Η έκθεση, που περιέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχής, είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 09.00 έως και τις 13.00 και απογεύματα κατόπιν επικοινωνίας.

Δείτε και video με την ομιλία του Τούρκου φίλου της Ένωσης Σπάρτης:

http://www.youtube.com/watch?v=gEDAzjFVH8w&feature=youtu.be

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ