Κεντρικό Θέμα
Εφιάλτης ο κορονοϊός: Πώς και που θα κάνουμε φέτος Πάσχα
Τα… δόντια του συνεχίζει να δείχνει ο κορονοϊός και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι αργεί η ημέρα που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς ο ψηλός αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένοι σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ».
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς ότι το ποσό όσων έχουν εμβολιαστεί είναι ακόμη μικρό γίνεται αντιληπτό ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί με το lockdown δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η ανοσία της αγέλης θέλει ακόμη χρόνο, καθώς ο εμβολιασμός όσων είναι άνω των 60 ετών, θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση έως το τέλος του μήνα,
Εάν προσθέσει κανείς ότι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, δηλαδή οι ηλικίες 18-60 ετών θα αρχίσουν περί τα τέλη Μαΐου, γίνεται αντιληπτό ότι ο δρόμος για το τείχος ανοσίας είναι ακόμη πολύ μακρύς.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν υπάρχει η δυνατότητα για Πάσχα στο χωριό, καθώς και πέρυσι οι κάτοικοι των αστικών πόλεων έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Το… άνοιγμα
Οι λοιμωξιολόγοι κρατούν μικρό καλάθι, ενώ και τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, με το επιχείρημα ότι παραμένουν υψηλοί όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες.
Κυβερνητικές πηγές μάλιστα επισημαίνουν ότι τα μόνο σίγουρο είναι το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, στόχο τον οποίο δεν επιθυμούν να ακυρώσουν με συναισθηματικά λάθη της τελευταίας στιγμής.
Όπως εξηγούν κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι οι επιπτώσεις από άνοιγμα των μικρών και μεσαίων καταστημάτων και στη συνέχεια των λυκείων.
Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι η κινητικότητα στο λιανεμπόριο και τα σχολεία θα αυξήσει τη διασπορά του ιού, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και ένα γενικότερο πισωγύρισμα της χώρας.
Τα νοσοκομεία όπως αναφέρουν είναι σε οριακό σημείο και δεν μπορούν να αντέξουν άλλη πίεση από τη στιγμή που ασφυκτιούν τόσο οι εντατικές όσο και οι απλές κλίνες ΜΕΘ.
Εκτός των τειχών;
Υπό αυτό το πρίσμα, το σενάριο για άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα δώσει τη δυνατότητα είτε για Πάσχα στο χωριό είτε για μια απλή απόδραση από την Αττική, είναι στον αέρα.
«Είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμη για Πάσχα στο χωριό», είπε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος , δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί ως κλείσιμο του παραθύρου για Πάσχα στο χωριό.
Στην πράξη πάντως τα επιδημιολογικά δεδομένα του επόμενου δεκαημέρου θα καθορίσουν τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για τις πασχαλινές διακοπές.
Ωστόσο, το αρνητικό επιδημιολογικό περιβάλλον, καθιστά σαφές ότι ο πήχης είναι χαμηλός και το πιθανότερο σενάριο είναι να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Εάν ο κ. Σκέρτσος έκλεισε το παράθυρο, ο επίσης στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης, έσπευσε να το ανοίξει.
Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε:
- «Εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα».
- «Όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες».
Τα… εξοχικά
Στο ερώτημα εάν το Πάσχα θα είναι όπως πέρυσι, κάτι που σημαίνει πασχαλινό τραπέζι στο σπίτι μας, η απάντηση έχει σχέση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις μετακινήσεις.
Εάν συνεχίσουν να ισχύουν οι διαδημοτικές μετκινήσεις, αυτό σημαίνει πως έστω και το Μεγάλο Σάββατο θα μπορεί να πάει στο εξοχικό του -για παράδειγμα στη Λούτσα-, για να κάνει εκεί Πάσχα.
Όποιος όμως έχει το εξοχικό του σε κάποιο νησί, όπως η Σαλαμίνα για παράδειγμα, δεν θα μπορεί να μεταβούν, λόγω του ότι απαγορεύονται οι θαλάσσιες μετακινήσεις.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, για άλλη μια χρονιά, η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της πρωτεύουσας θα κάνουν Πάσχα στο σπίτι, καθώς δεν έχουν εξοχικό στα παράλια της Αττικής.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πάνε μια βόλτα έως εκεί να πιούν ένα καφέ στο χέρι και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο σπίτι τους για να κάνουν Πάσχα με την οικογένεια.
Οι… ειδικοί
Οι λοιμωξιολόγοι πάντως έχουν φροντίσει να προετοιμάσουν από τώρα το έδαφος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ως προς το ενδεχόμενο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό.
«Εξαρτάται από το που βρίσκεται το χωριό. Προς το παρών το βλέπω δύσκολο», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις προσδοκίες που υπάρχουν.
«Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος. Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
Οι προτεραιότητες
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι επιστήμονες στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα που αποτυπώνεται στη φράση ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα ακυρώνουν τη συζήτηση για Πάσχα στο χωριό».
Αυτό σημαίνει ότι οι προτεραιότητες είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα και τους ανοικτούς χώρους ώστε να α υπάρξουν βαλβίδες αποσυμπίεσης για την κοινωνία σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.