Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εφιάλτης στην Αττική: Οι μαύρες τρύπες του κορονοϊού και η λύση της «μάσκας παντού»

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο κόκκινο παραμένει η Αττική λόγω της κρίσης που προκάλεσε η «εισβολή» του κορονοϊού, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία.

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα.
Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, με δεδομένο ότι δεν βρισκόμαστε στην α’ φάση της πανδημίας όπου οι αποφάσεις λόγω της άγνοιας που υπήρχε για τον «αόρατο εχθρό» ήταν πιο εύκολες.
Τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά, λόγω του ότι η Αττική διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι εξαιρετικά μελετημένες.
Το μεγάλο στοίχημα εκτός από την ατομική ευθύνη, σχετίζεται με πολλούς άγνωστους Χ που πρέπει να αντιμετωπιστούν και μάλιστα άμεσα ώστε να μπει στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ας δούμε κάποιες από τις μαύρες τρύπες του κορονοϊού:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Μπορεί η μάσκα να είναι υποχρεωτική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι λύνεται και το πρόβλημα εάν σκεφτεί κανείς το συνωστισμό που επικρατεί. Ο στόλος των λεωφορείων για παράδειγμα είναι πολύ συγκεκριμένος και ασφαλώς δεν μπορεί να βρεθεί λύση μέσω των επιπλέον δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ.
  • Σχολεία: Ανεξάρτητα από τα τραγικά λάθη που έγιναν με τις μάσκες, το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των 25 και 27 μαθητών ανά τάξη που υπάρχει σχεδόν παντού στην Αττική, προκαλεί τεράστια ανησυχία. Οι καταλήψεις ανέδειξαν το πρόβλημα, αλλά είναι βέβαιο πώς δεν θα γίνουν ξαφνικά νέα σχολεία και χιλιάδες προσλήψεις. Η κατάσταση θα είναι οριακή στις αρχές του χειμώνα και ίσως να μην αργεί η ημέρα όπου θα ληφθεί η απόφαση να προσέρχονται μέρα παρά μέρα οι μαθητές κάθε τάξης.
  • Κλειστές Δομές: Ο εφιάλτης στα γηροκομεία, ανέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο το μεγάλο πρόβλημα των κλειστών δομών. Το τι θα γίνει δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, καθώς ακόμη και ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε εφιαλτικές καταστάσεις. Οι έλεγχοι πάντως έχουν ενταθεί , ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η ατομική ευθύνη πολιτών και επαγγελματιών και η πιστή τήρηση των μέτρων.
  • Πλατείες: Αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα πρόβλημα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εύκολες οι απαντήσεις. Ο συνωστισμός πάντως είναι ικανός να ανεβάσει τον αριθμό των κρουσμάτων και να πυροδοτήσει εκρηκτικές καταστάσεις.

Νέα μέτρα;
Ουδείς ασφαλώς μπορεί να διαφωνήσει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα, είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι δεν έχουν αποδώσει, λόγω του ότι δεν μπορεί να γίνει πράξη το «Μένουμε στο σπίτι».
Εκτίμηση επιστημόνων είναι πώς υπάρχει σταθεροποίηση, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να φανεί εάν αποδίδουν τα μέτρα και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση για τυχόν νέα.

Όλα στο τραπέζι
Τα δεδομένα που υπάρχουν επιβεβαιώνουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πάνω στο τραπέζι, ακόμη και αυτό της «χρήσης μάσκας παντού», ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να αποδώσει και ότι είναι η λύση για να αντιμετωπιστεί ο εφιαλτικός συνδυασμός του κορονοϊού και της γρίπης.
Εάν σκεφτεί κανείς ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν σχεδόν τα ίδια συμπτώματα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αναγκαιότητα του μέτρου σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα συγκυρία.
Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, δείχνει με βάση τα σημερινά δεδομένα να είναι ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί ο ιός στην Αττική, στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας.
Μεταξύ αυτών που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του μέτρου είναι ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος πρόσφατα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικές του εκφράσεις:

  1. «Ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».
  2. «Κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω».

Στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να προκρίνεται άλλο μέτρο, καθώς η χρήση της μάσκας περιορίζει στο ελάχιστο την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.
Επίσης η μάσκα φαίνεται να είναι το προτελευταίο μέτρο στην περίπτωση κατά την οποία συνεχιστεί η έξαρση του κορονοϊού, με το τελευταίο να είναι η επιστροφή στην καραντίνα, δηλαδή το lockdown.

Έως τις 22:00;
Μια από τις εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και την οποία αποκάλυψε πρόσφατα ο Α. Γεωργιάδης είναι να κλείνουν όλα τα καταστήματα εστίασης από τις 10 το βράδυ.
Το μέτρο επί του παρόντος έχει «παγώσει», αλλά αυτό δεν θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι στην περίπτωση που δεν περιοριστεί το πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ