Κοινωνία
Η Νέα Ιωνία και η ιστορία της στο ψηλότερο σκαλί: Ο Λ. Χριστοδούλου μιλά για τη βράβευση του βιβλίου του
Η φετινή χρονιά στη Νέα Ιωνία χαρακτηρίστηκε από μια πληθώρα πρωτοβουλιών, δράσεων και εκδηλώσεων που είχαν ως στόχο να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμό και τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης που έχουν σημαδέψει την ιστορία της πόλης, αλλά και όλης της χώρας.
Ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές που συνέβαλαν στην προώθηση αυτή ήταν και παραμένει ο Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη διάκρισή του, καθώς το βιβλίο του «Από τους Ποδαράδες 1922… στη Νέα Ιωνία 1934…» έλαβε πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Μελέτες» στα πλαίσια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τη βράβευση Βιβλίων Μικρασιατικού Περιεχομένου εκδόσεως 2019-2020-2021, με τον ίδιο να μας μιλά για τη σπουδαία αυτή στιγμή, αλλά και όσα… έπονται.
Πριν λίγες ημέρες βραβευτήκατε για το βιβλίο σας «Από τους Ποδαράδες 1922… στη Νέα Ιωνία 1934…» . Πώς ήταν αυτή η στιγμή για σας;
Ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές της συγγραφικής μου ιδιότητας. Για να μην παρεξηγηθώ βέβαια δεν είμαι συγγραφέας αποκλειστικής ιδιότητας, αλλά περισσότερο ερευνητής και συλλέκτης πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την Ν. Ιωνία, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Μπορεί να έχω ακούσει εγκωμιαστικά λόγια για την καταγραφή ιστορικών γεγονότων της πόλης μας από άλλες συγγραφές μου, για την πόλη της καρδιάς μας την Ν. Ιωνία, αλλά νοιώθεις τελείως διαφορετικά όταν λαμβάνεις βραβείο από ένα μεγάλο ιστορικό σύλλογο, όπως η ΕΣΤΙΑ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ και μάλιστα σε ένα διαγωνισμό. Βέβαια η χαρά μου ήταν διπλή.
Εκτός από την ατομική διάκριση λάβαμε και τον έπαινο-πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Μελέτες» για τον συλλογικό τόμο που εξέδωσε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με αφορμή τα 100 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Το εν λόγω πόνημα με τίτλο «Η συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821» ήταν μία συλλογική προσπάθεια 10 συγγραφέων που επιλέχτηκαν από κριτική επιτροπή και παρουσίασαν ως επί το πλείστον άγνωστα στοιχεία και γεγονότα που εμφανίζουν τις δράσεις των Μικρασιατών αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821. Το εν λόγω βιβλίο που εξαντλήθηκε και η δεύτερη έκδοσή του, βρήκε απήχηση σε όλον τον Μικρασιατικό χώρο και όχι μόνο (ερευνητές, ιστορικούς, πανεπιστημιακούς, Μικρασιατικούς και προσφυγικούς συλλόγους) που το αγκάλιασαν και το αγάπησαν. Όσοι αναζητούν το εν λόγω βιβλίο, μπορούν να το διαβάσουν και να το εκτυπώσουν μέσα από την ιστοσελίδα του κέντρου μας https://kemipo-neaionia.gr/.
Γενικά ποια ήταν η ανταπόκριση και τα σχόλια των αναγνωστών για το βιβλίο;
Τα σχόλια που ακούστηκαν κατά την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στις 4 Μαΐου 2022, στην αίθουσα της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας ήταν πολύ κολακευτικά για την μετριότητά μου, αφού πολλοί εισηγήθηκαν να σταλεί σε όλα τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) της πόλης μας, με σκοπό να γνωρίσει η νεολαία μας πως ιδρύθηκε αυτή η πόλη. Αλλά και πολλοί απλοί Ιωνιώτες εκφράστηκαν εγκωμιαστικά διαβάζοντάς το και μαθαίνοντας άγνωστα γεγονότα αφού σχεδόν όλοι δεν έχουν αναμνήσεις από την περίοδο 1922-1934. Έχουν μόνο ακούσματα. Είναι όμως γεγονός ότι έλαβα και επαινετικές επιστολές από ανθρώπους που είναι γνώστες της ιστορίας της πόλης και αυτό με συγκινεί έτι περαιτέρω, ενώ ιστορικοί και ερευνητές της πανεπιστημιακής κοινότητας που το μελέτησαν εκφράστηκαν κολακευτικά εξίσου.
Πρόσφατα μας είχατε αποκαλύψει ότι βρίσκεστε στη διαδικασία συγγραφής ενός ακόμα βιβλίου που θα εκδοθεί το 2023 για τα 100 χρόνια της Νέας Ιωνίας. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για αυτό το εγχείρημα;
Ναι είναι γεγονός. Δεν αφορά όμως προσωπική έκδοση, αλλά ένα Λεύκωμα του δήμου Ν. Ιωνίας για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Ως γνωστόν το 2023, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή του δήμου μας. Είμαστε στο στάδιο της σχεδίασης και ελπίζουμε να γίνει κάτι καλό αντάξιο της Ιστορίας της πόλης. Για τον λόγο αυτό, θα παρακαλούσα μέσα από τις στήλες της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας αλλά και της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας να μας δοθούν φωτογραφίες και μικρές περιγραφές αυτών, μαρτυρίες κλπ. ώστε να έχουμε μια πλούσια ύλη που θα καλύπτει όλες τις χρονικές περιόδους.
Φτάνουμε στο τέλος του έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό των δράσεων που έλαβαν χώρα στη Νέα Ιωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ποια σημεία θα ξεχωρίζατε;
Δεν θα είναι μικρός, αλλά θα προσπαθήσω. Θεωρώ ότι η Νέα Ιωνία, ήταν πρωτοπόρος στις εκδηλώσεις μνήμης όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Υλοποιώντας κατά βάση ένα ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που είχε προγραμματιστεί από τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ και τους Δημάρχους: Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας κ. Γιάννη Βούρο και Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκο Μπάμπαλο που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας γνωρίσουμε μερικές από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μόνο στη Ν. Ιωνία:
– Την μεγάλη έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) στις 31 Ιανουαρίου, που στη συνέχεια μεταφέρθηκε, στο Αργοστόλι, στη Μυτιλήνη, στα Γιαννιτσά, στο Ρίο Ντι Τζανέϊρο της Αργεντινής και έπεται συνέχεια…
– Την εντυπωσιακή εμφάνιση των Μικρασιατών, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, κάτι μοναδικό για την πόλη μας με 100 παραδοσιακές ενδυμασίες με ονόματα των αλησμόνητων πατρίδων μας.
– Το 3ήμερο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. «Από την Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης» που την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
– Τις εκδηλώσεις για τον Φ. Κόντογλου, τον Αθλητισμό την περίοδο του Μεσοπολέμου, το Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Μικρασιατική Εκστρατεία κλπ.
– Το 3ήμερο Μικρασιατικό πανηγύρι τέλη Ιουνίου στο γήπεδο της Ν. Ιωνίας, με εκατοντάδες χορευτές.
– Την πραγματοποίηση εκδηλώσεων Μικρασιατικού περιεχομένου από Μικρασιατικούς και προσφυγικούς συλλόγους στο πλαίσιο των Ιωνικών Ημερών και όχι μόνο.
Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναφέρουμε και τρείς πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα εκτός της Ν. Ιωνίας αλλά την αφορούσαν:
– Την μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 12 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Με του Χορού τα βήματα στον Τόπο μου γυρίζω..» και
– Την παρουσίαση της σειράς γραμματοσήμων «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλ. Βουλής (οδός Σταδίου) στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου για πρώτη φορά η Ν. Ιωνία θα κυκλοφορήσει σε γραμματόσημο. Τιμή στους προγόνους μας και ιδρυτές της πόλης.
– Την μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη-Καταστροφή-Ξεριζωμός-Δημιουργία» όπου τα εκθέματα του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και της μετριότητάς μου, κοσμούν τους χώρους της έκθεσης.
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Ειδήσεις4 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις5 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Κεντρικό Θέμα3 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Ειδήσεις3 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.