Εργασία
Θεοδωρικάκος: Τέλος Οκτωβρίου το ν/σ για το νέο ΑΣΕΠ – Τι θα περιλαμβάνει
Τέλη Οκτωβρίου πρόκειται να είναι έτοιμο το ν/σ για το νέο ΑΣΕΠ. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το ζήτημα του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ΑΣΕΠ, καθώς και του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο δημόσιο ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι πρωταρχικός στόχος αποτελεί η επιλογή «του κατάλληλου προσώπου στην κατάλληλη θέση», ενώ πρόσθεσε για το νομοσχέδιο: «Δεν έχουμε ακόμα το νόμο. Ο νόμος θα είναι έτοιμος, το νομοσχέδιό μας, στα τέλη Οκτωβρίου. Αύριο θα έχω συνάντηση με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία αυτής της μεταρρύθμισης γιατί αφορά στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του ίδιου του ΑΣΕΠ, στην επιτάχυνση των διαδικασιών του, στην αλλαγή των κριτηρίων πρόσληψης. Κεντρική λογική μας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αξιοκρατία, σαφής περιγραφή των προσόντων που πρέπει να έχει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση εργασίας που του αξίζει. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε σημαντικά βήματα μπροστά σε αυτόν τον τομέα και επομένως τις επόμενες μέρες θα πρέπει να περιμένετε τα νεότερά μας στη συνέχιση της αλυσίδας των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών στη Δημόσια Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση».
Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με τους μόνιμους, από το 2022, στόχος είναι:
-Να διεξάγεται ένας ετήσιος γραπτός διαγωνισμός για το σύνολο των (προγραμματισμένων) μόνιμων ΠΕ και ΤΕ προσλήψεων στο Δημόσιο, ο οποίος θα περιλαμβάνει: α) γενικές ερωτήσεις που θα αφορούν όλους τους υποψηφίους β) εξειδικευμένες ερωτήσεις ανάλογα με την ειδικότητα (πχ δικηγόρων, μηχανικών, οικονομολόγων κλπ)
-Να διεξάγεται ένας γραπτός διαγωνισμός με γενικές ερωτήσεις για υποψήφιους ΔΕ.
-Για τους ΥΕ, πιθανότατα η διαδικασία πρόσληψης θα εξακολουθήσει να διεξάγεται όπως σήμερα.
-Οι υποψήφιοι να απαντούν σε ειδικά διαμορφωμένο ψυχολογικό τεστ διακρίβωσης δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας, μέσω του οποίου θα γίνεται το πρώτο φιλτράρισμα, δηλαδή, οι υποψήφιοι που δεν θα περνούν το τεστ, θα κόβονται.
Αναφορικά με τους συμβασιούχους, στόχος είναι:
-Οι προσλήψεις συμβασιούχων να διεξάγεται με ενιαία μοριοδοτήση, μέσω κατάργησης των ειδικών διατάξεων που θεσπίζουν αποκλίνουσες διαδικασίες ή μοριοδοτήσεις, που σήμερα φτάνουν τις 8, 9.