Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Θλίψη στη Νέα Ιωνία για την απώλεια του Σωτήρη Βάρβογλη

Δημοσιεύθηκε

στις


Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου του 2023, ο ζωγράφος/ ψηφιδογράφος και πολίτης της Νέας Ιωνίας Σωτήρης Βάρβογλης.

Η Δήμαρχος κα Δ. Θωμαΐδου ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά της: “Αποχαιρετω με οδύνη ένα μοναδικό συμπολίτη μας, το Σωτήρη Βάρβογλη, που ταύτισε την προσφορά του στην πόλη με τον πολιτισμό. Μα πάνω απ’όλα με την ανθρωπιά, την ευγένεια, το ανήσυχο πνεύμα και την ανεξάντλητη έμπνευση. Είναι αξιομνημόνευτο το ταλέντο του στην απαιτητική τέχνη της ψηφιδιογραφιας.

Τα έργα του κοσμούν τη Σεπτή Καθέδρα της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και πολλά άλλα μέρη. Δεν λησμονουμε τους αγώνες του στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Δυσαναπλήρωτο το κενό που μας αφήνει.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του”

Η παράταξη “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” τον αποχαιρέτησε ως εξής:
“Μεγάλη η θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και στη γενέτειρα πόλη του, την Νέα Ιωνία, από τον ξαφνικό θάνατο του φίλου και συντρόφου ΣΩΤΗΡΗ ΒΑΡΒΟΓΛΗ.
Σήμερα ξημερώματα Παρασκευής 6 Γενάρη του 2023, η ψυχή ενός ανόθευτου, σεμνού ανθρώπου και σημαντικού καλλιτέχνη, αποσπάσθηκε από το υλικό της φορτίο.
Σπουδαίος καλλιτέχνης, ιδιαίτερα σεμνός και απλός άνθρωπος, χαιρόταν την καθημερινότητά του με τα πιο απλά και ουσιαστικά πράγματα που προσφέρει η ζωή, διότι τα γνώρισε και τα εκτιμούσε.
Γεννήθηκε το 1944 από γονείς Μικρασιάτες στην Αθήνα.
Μαθήτευσε την τέχνη του ψηφιδωτού δίπλα στον πατέρα του Κωνσταντίνο Βάρβογλη ως άξιος συνεχιστής της παραδοσιακής μορφής του ψηφιδωτού. Μιας παράδοσης που θα πρέπει να μπολιαστείς, για να μπορέσεις να είσαι μέσα στο ύφος και στο πνεύμα αυτής της παμπάλαιας Τέχνης.
Ο ΣΒ ήταν προσηλωμένος σ΄αυτά και συνέχισε να εργάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν συμβιβάστηκε ΠΟΤΕ!
Υπήρξε μέλος στο ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και αγωνίστηκε δυναμικά για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Αγαπούσε ιδιαίτερα τη Νέα Ιωνία ως αποκούμπι της μάνας Ιωνίας. Δεν αρνήθηκε ποτέ να προσφέρει, όπου και όσο μπορούσε, μέσα από πολιτιστικούς φορείς.
Ενδιαφερόταν για όλα τα ζητήματα που απασχολούσαν την Αριστερά και την Πόλη μας.
Το έργο του θα τον κρατάει ζωνατανό στην μνήμη μας αλλά και των απογόνων μας για πάρα πολλά χρόνια, αφού έχει κατασκευάσει ψηφιδωτά έργα σε πάνω από 50 εκκλησιές και μοναστήρια.
Γνωστό κορυφαίο του έργο, βρίσκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, όπου αναπαριστά τον Μωάμεθ τον Πορθητή να παραδίδει στον διορισμένο Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο και πρώην μοναχό, τα προνόμια που θα παραχωρούσε στο Πατριαρχείο.
Άλλα έργα του είναι ο «Παντοκράτωρ και Άγγελος» στον Άγιο Διονύσιο στην Αθήνα, η «Πλατυτέρα» στην Παναγία Βροντάδου στη Χίο, στην Ιερά
Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, στην Αγία Παρασκευή Αττικής, στην Ι. Μονή Χρυσοβαλάντου, στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη και πολλά πολλά άλλα.
Στις 11 Γενάρη του 2020 ο Σύλλογος Σμυρναίων, του οποίου υπήρξε μέλος, τον τίμησε ιδιαίτερα, στην γιορταστική εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου.
Τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του και δεξί του χέρι, Σωτηρία και στα παιδιά του Δημήτρη και Κωνσταντίνα.”

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ