Connect with us

Κοινωνία

Κιβωτός του Κόσμου: Το μεσημέρι η ανακοίνωση της νέας διοίκησης – Ξεκινούν οι καταθέσεις

Published

on

Την ανακοίνωση της νέας διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου» το μεσημέρι της Τρίτης προανήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ξεκινούν οι καταθέσεις.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου, με τις καταγγελίες όλο και να πληθαίνουν, τόσο για την ίδια τη δομή όσο και για την ηγετική φυσιογνωμία του πατέρα Αντώνιου.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η αλλαγή της διοίκησης. Όπως ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα πρόσωπα για τη νέα διοίκηση έχουν κλείσει εκτός από ένα και αναμένεται να ανακοινωθούν το μεσημέρι της Τρίτης.

«Την δουλεύαμε όλο το βράδυ, ξέρουμε τα ονόματα, μας λείπει κάτι για να την κλείσουμε» είπε η υφυπουργός Εργασίας εξηγώντας ότι «πρέπει να μπει μια διοίκηση που να γνωρίζει και να έχει την τεχνογνωσία για την παιδική προστασία».

Σκιαγραφώντας τα πρόσωπα που θα είναι στη νέα διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου η κυρία Μιχαηλίδου είπε ότι «είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην παιδική προστασία σε παιδιά σε κλειστές δομές είτε σε ανοιχτές δομές, που είναι ειδικοί παιδικής προστασίας και γνωρίζουν πώς να τρέχουν μπροστά τέτοιες δομές».

Γίνεται παρέμβαση από την Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει, θα τοποθετηθεί το ταχύτερο νέο ΔΣ που θα είναι υψηλού κύρους, με ανθρώπους οι οποίοι θα διακρίνονται και για την κοινωνική τους προσφορά», είπε χθες για το θέμα από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Για την Κιβωτό είναι ζωτικής σημασίας να έχει… συνέχεια, μιας και δεν στηρίζεται σε κρατική επιχορήγηση, καθώς το 99% των εσόδων της είναι από ιδιωτικές δωρεές. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το budget της δομής ανερχόταν για το 2022 περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ως επί το πλείστον βάσει δωρεών. Συνεπώς, μέριμνα για το κράτος είναι να μην μείνουν χωρίς στέγη τα εκατοντάδες παιδιά και οι ωφελούμενοι της Κιβωτού, εξ ου και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο. Προσθέτου, δε, ότι είναι απαραίτητο και γι’ αυτόν τον λόγο να αναλάβει τα ηνία ένα πρόσωπο χωρίς σκιές, για να μπορέσει να διατηρήσει ζωντανή την κάνουλα της ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Για τις αλλαγές που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση με αφορμή τις βαριές καταγγελίες για την ΜΚΟ «Κιβωτός του κόσμου» μίλησε στην ΕΡΤ και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

«Οι άνθρωποι που θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στο ΔΣ είναι εγνωσμένου κύρους που έχουν εμπειρία στη διοίκηση και στη διαχείριση τέτοιων δομών και ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των παιδιών» είπε ο κ. Κοντογεώργης εξηγώντας πως η προσωρινή αυτή διοίκηση με βάση την πρόνοια του νόμου θα είναι για ένα χρόνο. Οι ανακοινώσεις, όπως είπε, θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς τις επόμενες μέρες.

Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνα για τον επικεφαλής και για άλλους τρεις

Ήδη από σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών καλούνται προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες άτομα τα οποία έχουν φιλοξενηθεί στη δομή ως παιδιά, καθώς και εργαζόμενοι της «Κιβωτού του Κόσμου». Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δέκα καταγγελίες, οι οποίες αρχικά είχαν κατατεθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ελέγχονται προς το παρόν τέσσερα άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις. Από αυτούς, μόνο ο πατήρ Αντώνιος ελέγχεται προς στιγμήν για εγκλήματα που ανάγονται στη γενετήσια σφαίρα, ενώ οι υπόλοιποι 3, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», ερευνώνται για σωματικές βλάβες πλημμεληματικού χαρακτήρα, αφού σε βάρος τους έχουν γίνει αναφορές πως εξανάγκαζαν παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή σε εργασία, σε απομόνωση από το σχολείο, σε ξυλοδαρμό και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Νέα συγκλονιστική μαρτυρία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Dnews

Ο 20χρονος πλέον Κωνσταντίνος περιγράφει τα όσα έζησε για χρόνια στη Κιβωτό Του Κόσμου. Ο 20χρονος πλέον Κωνσταντίνος, μιλά για τις απάνθρωπες συνθήκες που ζούσε αυτός και άλλα παιδιά στις δομές της Κιβωτού. Ξυλοδαρμοί, απομόνωση, τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία.

Οι ημέρες περνούν και οι καταγγελίες πληθαίνουν με τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ να βρίσκονται σε εξέλιξη. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην αντικατάσταση της διοίκησης της ΜΚΟ.

Ο 20χρονος Κωνσταντίνος περιγράφει στο Dnews τις δικές τους μαρτυρίες. Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να ζει στην Κιβωτό σε δομή της Αθήνας, ενώ στα 15 του μεταφέρθηκε στη Χίο, μέχρι και τα 19 του όπου και έφυγε. Ένα χρόνο πριν ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι υπεύθυνοι τον σταμάτησαν από το σχολείο, δηλώνοντας του πως είναι ανίκανος.

«Όταν τελείωσα τη Δευτέρα λυκείου εμένα και κάποια άλλα παιδιά μας σταμάτησαν από το σχολείο με την δικαιολογία ότι εμείς δεν μπορούμε και δεν κάνουμε για σχολείο, είμαστε ανίκανοι. Μας έβαζαν συνέχεια τιμωρίες, τις οποίες εκείνοι τις αποκαλούσαν συνέπειες. Στην απομόνωση, να πλένουμε πιάτα και ταψιά για μία εβδομάδα, επειδή δεν ακούγαμε και κάναμε φασαρία. Όταν μας σταμάτησαν από το σχολείο μας έβαζαν να δουλεύουμε και μας έδιναν 0,10 λεπτά την ώρα. Από τις 9 το πρωί, στις 14.30 το μεσημέρι τρώγαμε και μετά συνεχίζαμε μέχρι τις 16.00. Κάναμε βαριές δουλειές, στις αποθήκες κουβαλούσαμε πράγματα.

Στην Αθήνα ήταν πιο άσχημα απ’ ότι στη Χίο. Μπροστά στα μάτια μου χτυπούσαν τα παιδιά. Τα χαστουκίζαν και τα κλωτσούσαν. Ήταν συνεργάτες του Πατέρα Αντώνιου, παιδιά δηλαδή που ήταν στην Κιβωτό και τους είχε κάνει συνεργάτες. Έλεγαν ότι ήταν παιδαγωγοί αλλά δεν ήταν.

Όταν έφυγα από την Κιβωτό στα 19 μου τελείωσα εδώ το σχολείο. Η ψυχολογία μου άλλαξε. Εκεί όλα αυτά τα χρόνια μου δημιούργησαν ψυχολογικά προβλήματα. Εκτός από αυτά που είχα δει, είχα μάθει για μια κοπέλα που ήταν στην Πωγωνιανη η οποία είχε σεξουαλικές επαφές με άλλα παιδιά, είχε μείνει έγκυος και όταν το έμαθε ο πάτερ Αντώνιος της επέβαλε να κάνει έκτρωση και μετά την μετέφεραν στη Χίο όπου την κράτησαν στην απομίμηση για 4 μήνες», καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ