Κοινωνία
Κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση για τους άνω των 70 και τους άνω των 60

«Τα ραντεβού έφτασαν πια τις 40.000» δήλωσε μεταξύ άλλων ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η χορήγηση της τέταρτης δόσης μελετάται εδώ και καιρό ώστε να χορηγηθεί στις ηλικιακές ομάδες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και σε άλλες ομάδες του γενικού πληθυσμού. Ο κ. Θεμιστοκλέους πάντως τόνισε ότι δεν υπάρχει για την ώρα τέτοια απόφαση.
Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε τη Δευτέρα ότι οι επίσημες οδηγίες για τις αναμνηστικές δόσεις αναμένονται από τον ΕΜΑ και το ECDC εντός Απριλίου.
Από τις 20 Ιανουαρίου, η τέταρτη δόση χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε χρονίως πάσχοντες ενώ εδώ και μια εβδομάδα τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών εδώ κλείνουν τα ραντεβού τους κανονικά. H πλατφόρμα για τα ραντεβού άνοιξε για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα, την περασμένη Πέμπτη.
Όπως είχε αναφέρει κατά την έκτακτη ενημέρωση γύρω από την έναρξη εμβολιασμού με τη δεύτερη ενισχυτική δόση (όπως λέγεται η 4η δόση) ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίγει σταδιακά και ανά δεκαετίες. Οι δικαιούχοι για την τέταρτη δόση πολίτες, δηλαδή όσοι είναι άνω των 60 ετών υπολογίζονται στο 1,3 εκατομμύριο.
Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλιο (Pfizer και Moderna ) και τουλάχιστον 4 μήνες μετά την 1η αναμνηστική δόση. Για όσα άτομα έχουν νοσήσει μετά την 1η αναμνηστική δόση, δεν συστήνεται 4η δόση (2η ενισχυτική).
Όπως επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, η δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί απλώς μια σύσταση.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, καθώς δεν είναι επαρκή τα επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο είπε ότι εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τρίτη δόση στα παιδιά.
Σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι τις επόμενες δύο ημέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατεύθυνση του οποίου είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η άρση των μέτρων θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους υπογραμμίζοντας ότι «πάμε για ένα καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά».
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ