Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολίου – Ποιοι μπορούν να την κάνουν και πόσο μετά την 3η δόση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προχώρησε σε ανακοινώσεις για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, το οποίο συστήνει να κάνουν οι άνω των 60 ετών, ενώ δικαιούχοι της δεύτερης αναμνηστικής δόσης είναι και τα άτομα με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στόχος της πολιτείας, είναι η ενίσχυση των περισσότερο ευάλωτων ώστε να «ανοίξει» με μεγαλύτερη ασφάλεια η χώρα και να προχωρήσουμε στην κατάργηση και των τελευταίων μέτρων στις αρχές Μαΐου.

Η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων άνω των 70, αλλά δίνεται η δυνατότητα και σε όσους είναι άνω των 60 να προχωρήσουν στη δεύτερη αναμνηστική δόση, η οποία σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, προσφέρει προστασία και από τις μεταλλάξεις.

Η τέταρτη δόση μπορεί να γίνεται μετά από 4 μήνες από την πρώτη αναμνηστική (τρίτη δόση), σύμφωνα με την ενημέρωση από την αρμόδια επιτροπή, ενώ είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική.

«Η 4η δόση σεν επηρεάζει την ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού» όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει τρίτη δόση δεν «λήγει».

Επιπλέον, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνει σταδιακά, με τις ηλικιακές ομάδες των δικαιούχων να κατεβαίνουν ανά δεκαετία.

Αρχικά η πλατφόρμα για τα πρώτα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80 και άνω θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και αργότερα για τους 60-69 ετών.

Όπως ανέφερε πάντως η Μαρία Θεοδωρίδου, «σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται δεύτερη».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε πως «σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται δεύτερη. Ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ