Κοινωνία
Κορύφωση της «μάχης» στη Βουλή – Σήμερα η «κόντρα» Μητσοτάκη – Τσίπρα – Τι θα πει ο Πρωθυπουργός
Ίσως, την πιο σκληρή «μονομαχία» τους θα έχουν σήμερα στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.
Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η συνοχή της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.
Η απάντηση του Πρωθυπουργού αναμένεται σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με συνεργάτες του θα σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο κ. Τσίπρας, και παραθέτοντας στέρεα επιχειρήματα θα απορρίψει το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε εναντίον του ως ατεκμηρίωτη σκανδαλολογία και παρανοϊκή συνωμοσιολογία.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολίτες να κάνουν τη σύγκριση ανάμεσα στην τετραετία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και την τετραετία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια σύγκριση για όλα: για την οικονομία, την απασχόληση, τη διεθνή θέση της χώρας, την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό και το κράτος δικαίου που είναι και το επίδικο.
Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται και για αντεπίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα. Ως προς την υπόθεση των υποκλοπών, αναμένεται να “καρφώσει” τον κ. Τσίπρα τόσο για τις “προνομιακές σχέσεις” με την ΑΔΑΕ, όσο και για τις αναφορές του ότι ο ίδιος είναι “επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης”.
Δεν θα μείνει, όμως, μόνο εκεί ο κ. Μητσοτάκης. Με την αφορμή της αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον θέσει προ των ευθυνών για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Καλογρίτσα, τις “σακούλες” με τα “μαύρα” για να στηθεί το λεγόμενο “ΣΥΡΙΖΑ Channel”, αλλά και για τα περίφημα πλέον sms με τον Νίκο Παππά για τη μετοχική σύνθεση του εν λόγω καναλιού.
Σε 3 άξονες η ομιλία του Πρωθυπουργού
1. Θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα με πρώτο το θέμα επισυνδέσεων και παράνομων λογισμικών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρωτήσει τον κ. Τσίπρα αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξαν επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων, καθώς παρότι το είχε αρνηθεί το Σεπτέμβριο του 2022 αυτό έχει διαψευστεί, αφού προέκυψε το ζήτημα των παρακολουθήσεων των κυρίων Σαγιά και Πιτσιόρλα
Ποια είναι η θέση του για τα όσα αναδείχθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Κ.Ε. επί ημερών της διακυβέρνησής του;Πώς ανέφερε τα ονόματα των έξι πολιτών; Είχε άδεια εκ μέρους των προσώπων για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα, για να διακινεί τα προσωπικά τους τηλέφωνα; Στην επιστολή του κ. Ράμμου, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; Ναι ή όχι;
2. Ο δεύτερος άξονας θα αφορά και πάλι ερωτήματα σχετικά με όσα ακούγονται στο ειδικό δικαστήριο για σακούλες με μαύρο χρήμα που κατέληγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά από αυτά τα επίμαχα ερωτήματα έχουν τεθεί ήδη στον Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν έχει απαντήσει.
3. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα αν εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην βρίσκει κανέναν λόγο να ζητήσει συγνώμη που υιοθέτησε άκριτα την πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της χώρας μας στον Έβρο υποστηρίζοντας ότι υπήρχε νεκρό παιδί (σ.σ. η μικρή Μαρία) και επίσης αν ενστερνίζεται τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον φράχτη παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα.
Συμπαγής η ομάδα
Στη σημερινή ψηφοφορία δεν αναμένεται κάποια έκπληξη. Παρά τις επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις για τη διαχείριση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που εξέφρασαν «γαλάζια» στελέχη – όπως οι κύριοι Σαμαράς και Καραμανλής αλλά και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας – στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία η ΝΔ προσέρχεται συντεταγμένα.
Οι βουλευτές της αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, είτε με φυσική παρουσία, είτε με επιστολική ψήφο, η οποία πλέον, από την πανδημία του κορονοϊού και μετά, προσμετράται κανονικά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, παρ’ ότι η απουσία από τη Βουλή δεν σχετίζεται αποκλειστικά με επίσημη αποστολή στο εξωτερικό.
Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ταλαιπωρείται από μία βαριά ίωση, αν παραμένει αδιάθετος θα επιλέξει την επιστολική ψήφο, κάτι που ενδέχεται να κάνει και ο επίσης πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμαλής.