Connect with us

Κοινωνία

Μαθητές κατασκεύασαν ρομποτικό σύστημα

Published

on

Δύο Έλληνες μαθητές της 3ης Λυκείου, οι Θανάσης Οικονόμου και ο Ιαν Μιχάλαρος μαζί με τον καθηγητή πληροφορικής και προπονητή τους Δημήτρη Μωραΐτη εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στην κατηγορία OPEN (σ’ αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας και μπορούν να συμμετέχουν και ενήλικες) με θέμα «η ρομποτική στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» που έγινε στην Ινδονησία στις 13-17 Νοεμβρίου 2013 καταλαμβάνοντας τη δωδέκατη θέση ανάμεσα σε ενενήντα επτά συμμετοχές.

Οι παραπάνω μαθητές μαζί με τον συμμαθητή τους Παναγιώτη Πλατσανιστιώτη και τον απόφοιτο και φοιτητή πλέον Ιάσονα Ταούκη κατασκεύασαν το ρομποτικό σύστημα  hermes κατακτώντας έτσι τον περασμένο Ιούνιο το Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο.
Το robohermes αποτελείται από δύο μέρη, software και hardware.
Το hardware  του συστήματος αποτελείται από ένα κινούμενο φορέα πάνω σε τέσσερεις κολώνες πάνω από το έδαφος που μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύνολο από όργανα π.χ. φωτογραφικές μηχανές διαφορετικής εστίασης και ανάλυσης, μαγνητόμετρα, 3D λέιζερ σαρωτές, αποστασιόμετρα κ.α.
Ο φορέας αυτός μπορεί να κινηθεί κατά τους άξονες Χ και Υ πάνω από την ανασκαφή, καλύπτοντάς την εξ ολοκλήρου και φέροντας έτσι τα όργανα που περιλαμβάνει με ακρίβεια εκεί που χρειάζονται .
Ο αρχαιολόγος με τη βοήθεια του robohermes εντοπίζει στον αρχαιολογικό χώρο τα αντικείμενα. Τότε το σύστημα στη συνέχεια εκτελεί ένα σύνολο προγραμματισμένων ενεργειών για την καταγραφή και την τεκμηρίωσή του. Οι διάφορες μετρήσεις, φωτογραφίες, σαρώσεις κλπ αποστέλλονται στον κεντρικό υπολογιστή του συστήματος όπου γίνεται η επεξεργασία και αποθήκευσή τους, η οποία με τον παραδοσιακό τρόπο θα χρειαζόταν πολύ χρόνο και εργατικό δυναμικό για να γίνει, διευκολύνοντας έτσι κατά πολύ τη δουλειά του αρχαιολόγου.
Επίσης η κεντρική μονάδα μπορεί να στέλνει ταυτόχρονα πληροφορίες σε άλλον υπολογιστή πχ Υπουργείο Πολιτισμού και να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων αλλά και με on line σύνδεση στο διαδίκτυο.
Για την ιδέα των μαθητών ενημερώθηκε ο γνωστός για τις σημαντικές ανακαλύψεις του στο σπήλαιο του Διρού από το 1970 έως και σήμερα αρχαιολόγος και επίτιμος Έφορος αρχαιοτήτων Dr. Γεώργιος Α. Παπαθανασόπουλος, ο οποίος βρήκε το robohermes ιδιαίτερα ενδιαφέρον και υπέγραψε την εργασία κάνοντας τις δικές του παρατηρήσεις πάνω σε αυτήν.
Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το robohermes έδειξε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Paul Hawkins καθώς και ο αντιπρύτανης της ιατρικής σχολής του ιδίου πανεπιστημίου.
Ενώ ο Πρόεδρος της WRO στην Ελλάδα Ιωάννης Σομαλακίδης  ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τον διαγωνισμό στη Τζακάρτα δήλωσε ότι η κατάκτηση της 12ης θέσης από την ομάδα της  Εκπαιδευτικής Αναγέννησης αποτελεί επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας.                
Ο Περιστεριώτης μαθητής Θανάσης Οικονόμου δήλωσε ότι: «Αυτό το βραβείο το μοιράζομαι με όλους τους Έλληνες μαθητές και ιδιαίτερα με τους μαθητές του Περιστερίου, της πόλης όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, οι οποίοι κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες σήμερα συνθήκες δίνουν τον δικό τους μεγάλο αγώνα για την μόρφωση και την εκπαίδευσή τους. Εμείς είχαμε την τιμή να ανυψώσουμε την Ελληνική σημαία ανάμεσα στις σημαίες πολλών άλλων κρατών και να μεταφέρουμε το μήνυμα στην άλλη άκρη του κόσμου ότι: τα Ελληνόπουλα, οι Έλληνες μαθητές, όσες δυσκολίες και αν βιώνουν συνεχίζουν να σκέφτονται, να δημιουργούν, να αγωνίζονται και να συναγωνίζονται, ξέρουν να εργάζονται και κυρίως ξέρουν ότι είναι ένα φώς ελπίδας για το μέλλον της χώρας τους».
Να σημειωθεί ότι ο προπονητής και καθηγητής Δημήτρης Μωραΐτης έχει μεγαλώσει στο Περιστέρι, ενώ ουσιαστική ήταν προσφορά των χορηγών εταιρειών για να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων της αποστολής, που δυστυχώς δεν είχαν καμία οικονομική βοήθεια από το Ελληνικό κράτος σε σχέση με τις ξένες αποστολές… 

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ