Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Μαραθώνιος, όχι 100άρι: Οδηγός επιβίωσης την επόμενη ημέρα του lockdown

Published

on

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απελευθέρωση από τα δεσμά που επέβαλε ο κορονοϊός και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι έχει σχέση με την επόμενη ημέρα.

Oσοι έχουν την αυταπάτη ότι η ζωή θα επιστρέψει στην προ-κορονοϊού εποχή καλό θα είναι να αναθεωρήσουν τον τρόπο σκέψης τους, καθώς τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας άλλωστε, ουκ ολίγες φορές έχει επισημάνει ότι η διαδικασία επιστροφής είναι μαραθώνιος και σε καμία περίπτωση αγώνας δρόμου 100 ή 200 μέτρων.
Με αυτό ως δεδομένο η ζωή μας από τη Δευτέρα θα είναι διαφορετική, αλλά ο οδηγός επιβίωσης επιβάλλει προφυλάξεις που θα είναι περίπου ίδιες με αυτές που ζήσαμε στην εποχή της καραντίνας.
Η νέα φάση έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση που υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, θα επιστρέψουν κάποια από τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν.
Άπαντες άλλωστε έχουμε αντιληφθεί αυτό που από την πρώτη στιγμή είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό που ουδείς ξέρει πότε θα χτυπήσει.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ξεχάσουμε τη ρουτίνα που βιώναμε κατά τη διάρκεια της προ -κορονοϊού εποχής και να προσαρμοστούμε σε μια νέα και εξαιρετικά πολύπλοκη κανονικότητα.
Στον οδηγό επιβίωσης, πρωταγωνιστικό ρόλο θα συνεχίσουν να έχουν οι μάσκες και τα αντισηπτικά και να ξεχάσουμε παλιές, αγαπημένες μας συνήθειες όπως οι αγκαλιές και τα φιλιά.

Ας δούμε λοιπόν τα «κλειδιά» τώρα που θα βγούμε από το σπίτι για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη του ιού:

      • Αποφυγή συνωστισμού.
      • Πλύσιμο χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό.
      • Αποφυγή των χεριών στο πρόσωπο.

 
Ο εχθρός είναι εδώ
Όλα αυτά βέβαια τα κάναμε και στην εποχή της καραντίνας, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο εχθρός είναι εδώ και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και την επόμενη ημέρα.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι από τον ιό δεν έχουν εκλείψει, ενώ το εμβόλιο το οποίο θα βάλει τέλος στον εφιάλτη αργεί ακόμη.

Επιστροφή στη δουλειά
Όσοι δούλευαν όλο το προηγούμενο διάστημα από το σπίτι και τώρα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη ρουτίνα του γραφείου τους, θα πρέπει να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.
Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους, μάσκες, γάντια και αντισηπτικό, ότι δηλαδή χρησιμοποιούσαν όλοι όσοι την περίοδο της καραντίνας πήγαιναν στη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τον οδηγό επιβίωσης:

  • Πρέπει να φοράμε βαμβακερά ρούχα τα οποία πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Είναι αναγκαιότητα η μάσκα και τα γάντια στην περίπτωση κατά την οποία μετακινηθούμε με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όταν φτάσουμε στο γραφείο πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, να απολυμαίνουμε το γραφείο, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο και να χρησιμοποιούμε ανά τακτικά διαστήματα αντισηπτικό,
Στην περίπτωση που στον ίδιο χώρο εργάζονται και άλλοι, ενδείκνυται η χρήση της μάσκας και να έχουμε και εφεδρική εάν υγρανθεί, ενώ εάν είμαστε μόνοι μας δεν χρειάζεται.

Η μάσκα
Πολύ μελάνι έχει χυθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για τη μάσκα και για το πότε πρέπει να τη φοράμε, προκειμένου να μην υπάρξουν υπερβολές και κυρίως κακή χρήση τους.
Το κλειδί στο όλο θέμα είναι να κατανοήσουν οι πάντες ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας  που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης.
Η τάση άλλωστε των περισσοτέρων είναι να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης και αυτός είναι και ο λόγος που απαιτείται μεγάλη προσοχή στη χρήση της.

Πριν βάλουμε και πριν βγάλουμε πρέπει να καθαρίσουμε τα χέρια μας, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς μάσκα πρέπει να φοράμε:

      • Σε χώρους που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα, δημόσιες συγκοινωνίες
      • Σε χώρους δουλειάς στους οποίους οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους.

Ξανά στο σπίτι
Μετά τη δουλειά ακολουθεί η επιστροφή στο σπίτι, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως θα βγάλουμε τα ρούχα μας για να μην έχουμε πρόβλημα.
Τα ρούχα πρέπει να πηγαίνουν ή στα άπλυτα ή σε ένα συγκεκριμένο σημείο κατά προτίμηση στο μπαλκόνι για να αεριστούν ή να μπουν για πλύσιμο στο πλυντήριο σε θερμοκρασία 60 βαθμών και άνω.

Επίσης:
• Δεν φοράμε τα ίδια ρούχα την επόμενη ημέρα, ενώ καλό είναι να σιδερώνονται με καυτό σίδερο, όπως  και με τις πάνινες μάσκες .
• Μόλις βγάλουμε τα παπούτσια μας, καλό είναι τα απολυμάνουμε και στη συνέχεια να πλύνουμε τα χέρια μας.

Μπάνιο στη θάλασσα
Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ο καιρός έχει ήδη φτιάξει το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι αν θα απολαύσουμε φέτος τα μπάνια μας στη θάλασσα.
Η απάντηση των ειδικών είναι «ναι θα πάμε στην παραλία», αλλά με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις και όταν κολυμπάμε και όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία, ενώ καλό θα είναι να περνάμε την ξαπλώστρα με αντισηπτικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ