Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ορεινή Αρκαδία: Ταξίδι στην «ψυχή» της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις


Τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας, πανέμορφα κάθε εποχή του χρόνου, σας περιμένουν για να σας αποκαλύψουν λίγη από τη μαγεία τους. Καταπράσινα τοπία, μοναδική ατμόσφαιρα, παραδοσιακοί οικισμοί και εξαιρετικό φαγητό και όλα αυτά, σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα!

Δημητσάνα: Ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής
Η Δημητσάνα, η όμορφη αυτή ιστορική κωμόπολη, γνωστή ήδη από τον δέκατο αιώνα, χτισμένη πάνω στην αρχαία Τεύθιδα, οικισμός διατηρητέος και γεμάτος μνήμες, ιστορία και μύθους, απλώνεται αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πετρόκτιστα κτίρια της, τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια της, τα γεφύρια και τις νεροτριβές της, ένα μουσείο ιστορίας με τα παλαιά μοναστήρια της, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, την βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους και το μουσείο υδροκίνησης, τις αρχαιολογικές και λαογραφικές συλλογές της. Το φυσικό κάλλος του τόπου δεν είναι τυχαίο ότι είχε εμπνεύσει το μύθο του ιερού λουτρού του Δία στον ποταμό που εξ αυτού ονομάστηκε Λούσιος (εκεί που λουζόταν ο Δίας). Η θέα της κοιλάδας που ρέει ο Λούσιος από το ύψωμα της Δημητσάνας, ως τη Μεγαλόπολη και στο βάθος τον όγκο του Ταΰγετου, μένει εμπειρία χαραγμένη στην μνήμη. Φυσικό κάλλος, αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, η πέτρα και το νερό, η ιστορία της αρχαίας, βυζαντινής και νεώτερης Ελλάδας, η σημερινή άριστη διαχείριση του ιστορικού και καλλιτεχνικού πλούτου της κωμόπολης, όπως και η άρτια τουριστική υποδομή, καθιστούν την Δημητσάνα μαγικό προορισμό περιήγησης και ταξιδιών.

Βυτίνα: Το πετράδι του Μαινάλου
Η Βυτίνα, πασίγνωστος ορεινός τόπος διακοπών, εδώ και πολλά χρόνια κρατά τα πρωτεία στην τουριστική κίνηση της Αρκαδίας και είναι πάντα το πετράδι του Μαινάλου όπως γνωρίζουν οι λάτρεις της αλλά και αυτοί που δεν την έχουν επισκεφθεί ακόμα. Όμορφη, δροσερή, γαλήνια, καταπράσινη και γραφική, πολιτισμένη και φιλόξενη, η Βυτίνα, παραμένει η μεγάλη κυρία της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Αρκαδίας. Απλώνεται νωχελικά μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα την οριοθετούν και την αρωματίζουν με εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά και φρεσκάδα που δύσκολα ξεχνά κανείς, και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της που εδώ και χρόνια θεωρήθηκε θεραπευτικό ψυχής και σώματος. Αρχοντική και ωραία η Βυτίνα, με τα παλιά πετρόσπιτα της, τα γραφικά στενά της, τη  ζωντανή πλατεία της με την παλιά εκκλησία, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της για περιπάτους, τα δασάκια και τις εξοχές της, ανταμείβει τον επισκέπτη της με διακοπές αξέχαστες. Γύρω της σε μικρές αποστάσεις, υπάρχουν χωριά εκπληκτικής ομορφιάς, ποτάμια, πηγές, μνημεία ιστορικά, μοναστήρια, τόποι μαγικοί που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα των διακοπών στην Βυτίνα είναι ότι εδώ ο επισκέπτης τιμάται ιδιαίτερα με υψηλό επίπεδο τουριστικής φιλοξενίας.

Στεμνίτσα: Αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο
Η ομορφιά της Στεμνίτσας μόλις την πρωτοαντικρίσεις σου κόβει την αναπνοή, έτσι όπως φαίνεται να αιωρείται πάνω σε αυτά τα απότομα υψώματα  δίπλα στο φαράγγι. Κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση, αλλά κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές της εκκλησιές, τα παραδοσιακά της καταστήματα και όλα αυτά πνιγμένα μέσα στον ήλιο, στο πράσινο και στην γαλήνη. Τόπος με μεγάλη ιστορία, κηρύχθηκε πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, ενώ  στις 26 Μαΐου 1821, εδώ συστάθηκε η Α’  Πελοποννησιακή Γερουσία. Η μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη των μετάλλων,  γέννησε τη  σπουδαία Δημόσια Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και ανέδειξε σπάνια επαγγέλματα και τέχνες όπως χαλκωματάδες, σιδηρουργούς και χρυσοχόους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σπάνιος συνδυασμός μεγάλου φυσικού κάλλους, εκπληκτικής θέας, πλούσιας  τουριστικής υποδομής, τοπικής ιστορίας και παράδοσης, καθιστούν την Στεμνίτσα έναν υπέροχο προορισμό, για σύντομες ή κανονικές διακοπές, σε αυτό το γοητευτικό σημείο της αρκαδικής γης.

Λαγκάδια: Το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου»
Τα Λαγκάδια, το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», όπως αποκαλείται από παλιά, είναι ένα αριστούργημα φυσικό και αρχιτεκτονικό. Κτισμένο σε απότομη πλαγιά-αντέρεισμα του Μαινάλου μέσα σε πλούσια πράσινη βλάστηση, φαίνεται να κρέμεται νομίζει κανείς πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα. Ο φιδογυριστός δρόμος ακολουθεί τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του τοπίου και οδηγεί στην καρδιά του πετρόχτιστου χωριού, που στόλισαν με τα έργα τους οι περίφημοι Λαγκαδινοί χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας. Αντιλαμβάνεται κανείς πως, εκείνοι που έφτιαξαν σε όλη την Ελλάδα τα υπέροχα αρχιτεκτονήματα τους, έχουν δημιουργήσει ένα χωριό – κόσμημα. Εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά,  τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι της περιοχής, αφήνουν μαγεμένο τον επισκέπτη.

Λεβίδι: Ο επισκέπτης βιώνει τη μαγεία της Αρκαδίας
Το Λεβίδι το όμορφο αρχοντικό κεφαλοχώρι στη Βορειοανατολική Αρκαδία, εμφανίζεται ξαφνικά μετά από μια στροφή του δρόμου Τρίπολης – Ολυμπίας, νωχελικά απλωμένο σε μια πλαγιά του μαγικού δάσους του Μαινάλου και πάνω σε δυο τρία γειτονικά λοφάκια, προς τον κάμπο του αρχαίου Ορχομενού. Από την είσοδο του ακόμη, το Λεβίδι, με εκείνο το πανέμορφο  περιποιημένο δασάκι με τις πέτρινες καμάρες στην άκρη του, δείχνει στον ταξιδιώτη την πραγματική του ταυτότητα και φύση: καταπράσινο, γραφικό, ωραίο, πετρόχτιστο, πραγματικά αρχοντικό, με σεβασμό στην μακρόχρονη παράδοση και ιστορία του. Η καρδιά του είναι φυσικά η πλατεία του, πάντα ζωντανή και γεμάτη εικόνες, μυρωδιές και ήχους μιας Ελλάδας που χάνεται, με την εκκλησία να δεσπόζει και να γεμίζει την ατμόσφαιρα σε περιόδους εορτών με ήχους κατανυκτικούς και ευωδιά θυμιάματος, με τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες  γύρω -γύρω να έλκουν τους ντόπιους και τους ταξιδιώτες με τα καλά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα τους και τις μυρωδιές του καλομαγειρεμένου φαγητού και του φρεσκοψημένου ψωμιού.  Παραδοσιακοί ξενώνες, όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια και υπέροχα αρχοντικά περιμένουν τους επισκέπτες για να τους φιλοξενήσουν. Εδώ, στο Λεβίδι και στο Μαίναλο, ο επισκέπτης θα χαρεί  αυτήν την άλλη Ελλάδα, θα  περπατήσει σε τόπους αρχαίους και ιερούς, θα βιώσει τη μαγεία της Αρκαδίας, θα  αισθανθεί σε κάθε του βήμα εδώ τι σημαίνει ομορφιά και φύση, ιστορία και πολιτισμός, φιλοξενία και χαρά ζωής. Όλες οι εποχές εδώ είναι υπέροχες, όμως το χιονισμένο χειμωνιάτικο τοπίο μένει στην μνήμη ως εικόνα του απόλυτου κάλλους.

Βαλτεσινίκο: “Στο κέντρο του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος”
Το Βαλτεσινίκο, σκαρφαλωμένο σε μία πλαγιά του Μαινάλου, αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.180 μέτρα, δεσπόζει σε όλο τον ορεινό όγκο της Αρκαδίας και αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ορεινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Αρκαδίας. Σε απόσταση 216 χλμ από την Αθήνα, 60 χλμ. απο την Τρίπολη και μόλις 20 χλμ. από την Βυτίνα, το Βαλτεσινίκο βρίσκεται στο κέντρο του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος της Ορεινής Αρκαδίας.Εκτείνεται σε συνολική έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ελατοσκέπαστη κατά το μεγαλύτερο μέρος και προσφέρεται για χειμερινό αλλά και θερινό τουρισμό υψηλών προδιαγραφών. Ο οικισμός με πολλά πετρόκτιστα σπίτια, εντυπωσιακές εκκλησίες, αλλά και την πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία, είναι γεμάτος ζωντάνια όλο τον χρόνο και διαθέτει αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα μικρά καφενεία υπόσχονται μεγάλες γευστικές απολαύσεις και μοναδικά παραδοσιακά γλυκά σε συνδυασμό με την εξαιρετική θέα που προσφέρουν. Γύρω από τον οικισμό, σε μικρές αποστάσεις υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και αξιοθέατα που ανταμείβουν τους επισκέπτες.

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Ο ξενώνας ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΝ διαθέτει 5 ευρύχωρα δωμάτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε σας απαίτηση. Η μοναδική τοποθεσία στην οποία έχει κτισθεί ο ξενώνας, μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για ξεχωριστές αποδράσεις και εξερευνήσεις στον μαγευτικό αυτό τόπο.  Δημητσάνα Αρκαδίας,  Τηλ.: 6936614814 2795031777
www.despotikon.gr

[email protected]

• Nerida Boutique Hotel: Κτισμένο σε 3 επίπεδα, πάνωακριβώς από το φαράγγι του Λούσιου προσφέρει στους επισκέπτες του ξεχωριστές εικόνες και ήχους. Σε απόσταση λίγων μέτρων από το κέντρο σας προσφέρει ένα ήσυχο περιβάλλον ξεκούρασης. Δημητσάνα Αρκαδίας, Τηλ.: 2795032700-1
www.nerida-hotel.gr

[email protected]

ΦΑΓΗΤΟ

• Ταβέρνα ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ: στο κέντρο του οικισμού, σε ένα πετρόκτιστο αναπαλαιωμένο κτίριο θα βρείτε ένα ζεστό, φιλόξενο χώρο, αφιερωμένο στην τοπική γαστριμαργική παράδοση για να γνωρίσετε την Αρκαδική κουζίνα και τα αγνά της υλικά. Δημητσάνα Αρκαδίας, Τηλ.: 2795031424 – 6936873123
www.tostekitisgefsis.gr

• Παραδοσιακή ταβέρνα ΔΡΥΜΩΝΑΣ: μια νοικοκυρεμένη οικογενειακή επιχείρηση στο κέντρο της Δημητσάνας, η οποία στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτήριο ηλικίας 100 ετών, με τη διακόσμηση να θυμίζει λαογραφικό μουσείο. Σπέσιαλ πιάτα Κόκορας κοκκινιστός, Κατσίκι λαδορίγανη, Κουνέλι λαδορίγανη Χοιρινό κρασάτο Μελιτζάνες φούρνου. Δημητσάνα Αρκαδίας, Τηλ.: 2795031116 –6946286757
www.drymonas.4ty.gr


Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ